Britisk dokument: – Bruk media for å øke følelsen av personlig trussel

20
Illustrasjon: Shutterstock

Tidlig i mars 2020 utarbeidet The Scientific Advisory Group for Emergencies (SAGE) et strategidokument for den britiske regjeringa. Det handlet om hvordan man skulle få publikum til å godta «sosial distansering» og andre såkalte koronatiltak. Dokumentet har tittelen Options for increasing adherence to social distancing measures, og det ble utformet av SPI-B, som er undergruppa for adferdsvitenskap i SAGE. Dokumentet er offentlig tilgjengelig, og vi anbefaler at man leser det, eller i det minste får et inntrykk av det her.

Da dokumentet ble utformet var det ikke noen utbredt frykt i Storbritannia, og ekspertene mente at det kunne være vanskelig å få publikum til å akseptere den nye normalen. Derfor anbefaler SPI-B ni måter å oppnå adferdsendringer på (side 1): Education, Persuasion, Incentivisation, Coercion, Enablement, Training, Restriction, Environmental restructuring, and Modelling (2, 3).

Under punktet Persuasion, overtalelse, skriver SPI-B:

Det opplevde nivået på personlig trussel må økes blant dem som er selvtilfredse og det må brukes hardtslående emosjonelle meldinger. For å være effektivt må dette også styrke mennesker ved å gjøre tydelig de handlingene de kan gjøre for å redusere trusselen.

Man understreket at «Kommunikasjonsstrategier bør gi sosial godkjenning for ønsket atferd og fremme sosial godkjenning i samfunnet.» (side 2)

I et vedlegg til rapporten anbefales det en metodologi som kalles APEASE (Acceptability, Practicability, Effectiveness, Affordability, Spill-over effects, Equity.

Blant de tiltakene som understrekes som viktige i APEASE er:

 • Bruk mediene til å øke følelse av personlig trussel
 • Bruk mediene til å styrke følelsen av ansvar for andre
 • Bruk og promoter sosial aksept for ønsket oppførsel
 • Vurder lovgivning for å tvinge fram nødvendig oppførsel

Om det finnes tilsvarende strategidokumenter for adferdsendring i Norge, vet vi ikke noe om. Men det kan jo virke som om tenkemåten til SAGE ikke har vært så fjern for de norske strategene.

Koronakrisa er ikke noe unntak. Det er ei spesiell og ekstrem krise, men denne måten å styre den offentlige opinionen på, og endre publikums adferdsmønster den ene eller andre veien, er en hel vitenskap, og den brukes hele tida. Og gjør de det riktig, skal publikum ha følelsen av at de gjør det de gjør av egen fri vilje. Britene er antakelig verdensledende på dette. Dette kan de.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. I Norge har vi et begrep som har blitt mye brukt også i korona - sammenheng . Det heter “dugnad” , det vil si kollektiv innsats til felles beste. Oppfordringen til folk om å være med på en dugnad, har kanskje betydd mer her i landet enn det å spille på individuell frykt.

 2. Det er da sannelig ikke noe nytt. Og nettopp det som er hovedproblemet. Metoden er i ferd med å bli utdatert. Tilliten til apparatet er så liten, at folk kaster seg begjærlig over andre informasjonskilder.

  Det er den generelle stemningen i mitt nabo-lag. Samt en lettelse over at annet sosialt press, har blitt mindre. Som sesongens skryte-ferie-stafett. Ingen sure miner å se, utenom internettet.

 3. Metoden er kanskje i ferd med å bli utdatert, men nordmenn flest forstår begrepet. Et annet forhold som til en viss grad har motvirket frykt, er Espen Nakstads opptreden. Han har virket rolig og trygg, og ble faktisk så populær at han fikk egen støttegruppe på Facebook.
  Det er vanskelig å forstå en usynlig fiende, og siden situasjonen er rolig her i landet nå, “glemmer” folk faren ved å reise utenlands. Nordmenns feriebehov og reiselyst fortrenger enhver tidligere følt redsel. Vi får se hvordan det går, og konkludere når det hele er over.

 4. Tror planene deres nå går i dass, folk flest vet at Bill Gates er en pedo monster som kun omgir seg men andre pedo monstre og da spør folk seg: Hvorfor skal skal en pedofile diktere hva vi skal gjøre med barna våre ?
  Vil DNA vaksinene hans gjøre alle barna til lydige ofre for pedo monstre ? Man stiller seg spørsmål til Covid 1984 krisen til Bill Gates og hvorfor han så desperat skal tvangsvaksinere hver eneste sjel på kloden. Hva er agendaen ?

  Husk at tvangsvaskinering er det samme som eierskap på deg, kroppen din og barna dine, etter millioner av år så har vi vært fri, Bill Gates vil eie deg som et dyr.

 5. Det er ikke noe galt i at myndigheter kommuniserer til befolkninga, så lenge budskapet er basert på vitenskaplige fakta. For eksempel er det helt nødvendig å øke kommunikasjonen knytta til farene av global oppvarming, og konsekvensene av å ikke gjøre tilstrekkelig radikale inngrep mot dagens økonomi og forbruksmønster. Problemet her, som i Covid-19-kommunikasjonen, er at myndighetene i Norge og de fleste andre land ikke har vært tydelige nok, ikke kommunisert den reelle faren nok i klartekst, og vært mer opptatt av å hindre panikk og tiltak som vil skade profitten til selskaper, enn å gjennomføre tiltak som vil øke befolkningas sannsynlighet for overlevelse.

 6. For noen år siden kom det er virus som heter Biler, det er sinnssykt farlig, dreper en million ganger flere enn korona hvert år.

  Hadde media og myndighetene dekket de livsfarlige bilene på samme måte så ville folk dødd av skrekk når de så en bil, noen ville brukt flammekastere og brent dem til støv, andre ville gravd seg ned eller hoppet på havet.

  Men når folk er i frykt transe så kan selv det mest ufarlige eller ikke eksisterende skremme vannet av folk. Hjernen slutter rett og slett å fungere.

  Bare se på hvilken ekstrem skrekk psykose det søte eventyret om Rødhette og ulven satte en hel verden i.
  Folk er livredd ulven og det til tross for at den kanskje angrep en person tidlig på 1800 tallet, 200 år siden … så tar de barna og kaster dem inn i bilen uten å blunke med øya engang og det til tross for at biler dreper og skader tusenvis av personer hvert eneste år.

  Dont follow the piper :wink:

  fdhfkhkghjgdjsdj

 7. Biler er farlige, men ettersom Covid-19 allerede har tatt livet av mer enn 600 000 mennesker, stemmer det ikke at bilen er en million ganger farligere, men utgjør en trussel i omtrent samme størrelsesorden. Årlig dør 1,35 millioner mennesker i trafikkulykker, med det overveldende flertallet i fattige land. I Norge har Covid-19, tross lave dødstall, tatt livet av mer enn dobbelt så mange som trafikkulykker normalt gir, og i Sverige har Covid-19 så langt tatt livet av 56 ganger så mange mennesker som trafikkulykker. I Sverige vil SARS Covid-19 trolig også forårsake dobbelt så mange dødsfall som lungekreft dette året.

 8. Det har visst ikke redaktøren tenkt. Jeg må si jeg er skuffet.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

12 flere kommentarer

Deltakere