Britisk dokument: – Bruk media for å øke følelsen av personlig trussel

0
Illustrasjon: Shutterstock

Tidlig i mars 2020 utarbeidet The Scientific Advisory Group for Emergencies (SAGE) et strategidokument for den britiske regjeringa. Det handlet om hvordan man skulle få publikum til å godta «sosial distansering» og andre såkalte koronatiltak. Dokumentet har tittelen Options for increasing adherence to social distancing measures, og det ble utformet av SPI-B, som er undergruppa for adferdsvitenskap i SAGE. Dokumentet er offentlig tilgjengelig, og vi anbefaler at man leser det, eller i det minste får et inntrykk av det her.

Da dokumentet ble utformet var det ikke noen utbredt frykt i Storbritannia, og ekspertene mente at det kunne være vanskelig å få publikum til å akseptere den nye normalen. Derfor anbefaler SPI-B ni måter å oppnå adferdsendringer på (side 1): Education, Persuasion, Incentivisation, Coercion, Enablement, Training, Restriction, Environmental restructuring, and Modelling (2, 3).

Under punktet Persuasion, overtalelse, skriver SPI-B:

Det opplevde nivået på personlig trussel må økes blant dem som er selvtilfredse og det må brukes hardtslående emosjonelle meldinger. For å være effektivt må dette også styrke mennesker ved å gjøre tydelig de handlingene de kan gjøre for å redusere trusselen.

Man understreket at «Kommunikasjonsstrategier bør gi sosial godkjenning for ønsket atferd og fremme sosial godkjenning i samfunnet.» (side 2)

I et vedlegg til rapporten anbefales det en metodologi som kalles APEASE (Acceptability, Practicability, Effectiveness, Affordability, Spill-over effects, Equity.

Blant de tiltakene som understrekes som viktige i APEASE er:

  • Bruk mediene til å øke følelse av personlig trussel
  • Bruk mediene til å styrke følelsen av ansvar for andre
  • Bruk og promoter sosial aksept for ønsket oppførsel
  • Vurder lovgivning for å tvinge fram nødvendig oppførsel

Om det finnes tilsvarende strategidokumenter for adferdsendring i Norge, vet vi ikke noe om. Men det kan jo virke som om tenkemåten til SAGE ikke har vært så fjern for de norske strategene.

Koronakrisa er ikke noe unntak. Det er ei spesiell og ekstrem krise, men denne måten å styre den offentlige opinionen på, og endre publikums adferdsmønster den ene eller andre veien, er en hel vitenskap, og den brukes hele tida. Og gjør de det riktig, skal publikum ha følelsen av at de gjør det de gjør av egen fri vilje. Britene er antakelig verdensledende på dette. Dette kan de.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelVil Libanon vende seg til Kina for å løse krisa?
Neste artikkelVandalisme og rasisme i antirasismens navn