Afrika blir prøvekanin for biometrisk ID kombinert med betalingssystem

0
Skal betalingskortene erstattes av biometrisk ID? Foto: Shutterstock

Et system for biometrisk ID skal testes ut i «fjerntliggende områder med lav inntekt» i Vest-Afrika. Dette gjøres som et samarbeid mellem vaksinealliansen GAVI som støttes av Bill Gates og Norge samt Mastercard og selskapet Trust Stamp.

Programmet ble først lansert i 2018, men får nå ny styrke på grunn av koronaepidemien. Trust Stamp skal integreres med det Mastercards såkalte Digital Wellness-system. Dette skal igjen koples sammen med et system basert på kunstig intelligens som kalles NuData. GAVI og Mastercard sier at de vil levere vaksiner til millioner av barn samtidig som de skal utvikle en sporingsteknologi som tar vare på identiteten og historikken til mottakerne. Bill & Melina Gates Foundation samarbeider med Mastercard om det som kalles World Beyond Cash™. Dette handler om «det kontantfrie samfunnet» basert på digital ID.

Sammen skal de lage et biometrisk digitalt betalingssystem kombinert med vaksinedata og annen helseinformasjon som skal integreres i en sentralisert plattform.

I juni 2020 meldte GAVI at Mastercards Wellness Pass vil bli tilpasset som et svar på koronaepidemien. Og i juli meldte Mastercard at Trust Stamp vil bli integrert i deres Wellness Pass. Mastercard har investert massivt i Trust Stamp. De skal også utvikle noe som kalles Evergreen Hash som skaper en såkalt 3D maske av ansiktet eller fingeravtrykket og integrerer det i systemet.

Wellness-programmet vil først bli prøvd ut i en del landsbyer i Vest-Afrika. Det mest urovekkende ved disse systemene er at de skaper muligheter for en totalitær kontroll av samfunnet og at slike digitale «helsepass» fort kan komme til å bli obligatoriske, skriver Raul Diego i MintPress. Og de kan komme til å bli betalingsløsninga i det «kontantfrie samfunnet».

Parallelt med dette driver en organisasjon / selskap som kaller seg ID2020 en offensiv for globale digitale ID-løsninger. Partnerne i dette arbeidet er GAVI, Accenture, Rockefeller Foundation og Microsoft.

Les: – Uten kontanter går vi rett inn i et digitalt diktatur Tidligere svensk politidirektør advarer.

USA vil drive fram det «kontantløse samfunnet» i India


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelMer om Norge og slavehandelen
Neste artikkelKilder i Israel hevder Mossad står bak eksplosjoner i Iran
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).