Prøver USA og Tyrkia å lage en «kurdisk føderasjon» i Syria og Irak?

7
Mulig kurdisk føderasjon? Illustrasjon DWN/Goggle Earth

Det har i lang tid vært skarpe motsetninger mellom de kurdiske gruppene i henholdsvis Syria og Irak. Men nå er de kommet sammen og har vedtatt en «felles politisk visjon for styring og partnerskap» som det heter i ei melding fra det kurdiske nyhetsbyrået Rudaw.

Det PKK-dominerte PYD i Syria og Kurdish National Council (ENKS) med base i Tyrkia har kommet til enighet på en del punkter og vil prøve å danne en føderasjon av noe slag. ENKS har gode forbindelser med KRG i irakisk Kurdistan. PYD er i utgangspunktet ikke anti-Assad, men veldig anti-Erdogan. ENKS derimot er svært anti-Assad, men ikke anti-Erdogan.

PYD er alliert med USA og holder det nordøstlige hjørnet av Syria under sin kontraoll takket være USA militære tilstedeværelse og beskyttelse. ENKS har også bedt USA om støtte.

Rudaw skriver at ENKS satser på å dele kontrolen over administrasjonen av Nordøst-Syria 50/50 med PYD. Forhandlingen er ledet av USAs spesialutsending til regionen, William Robak. Fra PYD deltok general Mazloum Abdi (Kobani) og fra KRG Nechirvan Barzani, president for KRG. Abdi sa at forhandlingene hadde vært vanskelige på grunn av utenlandsk (les tyrkisk) innblanding. Men han sa også at PYD jobber nært med USA for å få dette initiativet til å lykkes.

PYDs påstander om at de ikke tar sikte på å opprette noen kurdisk stat, har aldri vært troverdige, og etter dette er de det i enda mindre grad. USA og Israel, og særlig sistnevnte har lenge hatt ønsker om å opprette en kurdisk stat som de begge ville kunne bruke som ei brekkstang mot andre stater i regionen, ikke minst Syria og Iran. En føderasjon av det slaget som nevnes i den kurdisk-kurdiske felleserklæringa, vil være et langt skritt i retning av en statsdannelse. Men PYD skal ha spist en god del kamel før det kommer så langt.

Men så lenge Tyrkia er så sterkt som det er i dag, vil det neppe godta noen kurdisk stat nær sine egne grenser. Derimot har Tyrkia gode forbindelser med KRG og petrodollar fra de oljerike delene av Irak som KRG kontrollerer finner sine veier til tyrkiske banker, skriver DWN. Blant annet gjelder det Ziraat Bank, İş Bank, Vakıfbank og Albaraka Türk. Tyrkiske entreprenørselskaper driver også storstilt bygging i KRGs områder i Irak. Det gjelder motorveier, flyplassen i Suleimaniya, universiteter, fengslerkjøpesentra, kanaler og boligområder.

En kurdisk «føderasjon» ville blokkere Irans planlagte korridor mot Middelhavet. Men det vil til stor ulempe for Europa, siden EU dermed ikke vil få noe alternativ til russisk olje og gass.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for runeulv runeulv says:

  Svaret på det er JA, og det har vært kjent siden USA droppet planen om å styrte Assad, men i steden for å trekke seg ut, okkuperte Syrias oljeproduserende områder som et Kurdisk hjemland.

 2. Tyrkiet er imod en kurdisk stat eller en føderation, og det er en af de store uenigheder Tyrkiet har haft med USA i lang tid, Det er USA som støtter Kurdisk stat/federation som en del af en del og hersk strategi i Syrien.
  Det er urealistisk og forvente en selvstændig kurdisk stat når både Syrien og Tyrkiet og Iran og Irak ikke ønsker dette. Kurderne har været vældig opportunistiske og forsøgt at skabe deres egen stat med støtte fra USA i det kaos som fandt sted med irakkrigen og terroren i Syrien.Men de har kraftigt overvurderet USA magt, Nu hvor Syrien er opsat på at generobre de dele af landet tilbage som gik tabt er diverse kurdiske grupper i en meget dårlig sitiuation. Diverse kurdiske grupper kan iblandt sig selv snakke så meget de vil om føderation eller noget sådan , Det er ikke de som bestemmer uanset, sålænge USA magt i mellemøsten bliver mindre for hver måned der går så bliver drømmen om at skabe et kurdisk stat i Mellemøsten utopi.

 3. Avatar for tjatta tjatta says:

  Det er kurdernes svøpe å være oppurtunister. I Irak var de alliert med Iran, i Iran var de alliert med Irak og i Tyrkia var de alliert med Syria og omvendt. Men alle steder var de alliert med Israel. Et korrupt klanssamfunn forklarer mye av dette

 4. Avatar for FMD FMD says:

  Kurderene har glemt at de har bare en venn, og prisen de må betale kommer som vanlig til å være grusom.

 5. Avatar for tjatta tjatta says:

  Ikke mange fjell i Syria

 6. ja helt enig, og kurdernes standpunkt er meget mere nuanceret end man kan få indtryk af, jeg mener , der er kurdere som holder med Syrien,Tyrkiet,USA,Iran, og andre . Man kan finde kurdiske grupper i alle fløje,der er større lojalitetsfølgelse samhørighet til klanen end til en kurdisk nationalstat. Ja og det er bemærkelsesværdigt hvor lidt en påstået “socialistisk” organisation, kritisere Israel/USA

 7. Avatar for tjatta tjatta says:

  PKK har vært AKPs yndling i alle år med personlige bånd. De vil nok ikke si noe som minner om kritikk av dennes frender (YPG). At Tyrkia skulle kunne stå som sikkerhetsgarantist for en kurdisk stat i Irak er nok bare fantasi

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere