Prøver USA og Tyrkia å lage en «kurdisk føderasjon» i Syria og Irak?

0
Mulig kurdisk føderasjon? Illustrasjon DWN/Goggle Earth

Det har i lang tid vært skarpe motsetninger mellom de kurdiske gruppene i henholdsvis Syria og Irak. Men nå er de kommet sammen og har vedtatt en «felles politisk visjon for styring og partnerskap» som det heter i ei melding fra det kurdiske nyhetsbyrået Rudaw.

Det PKK-dominerte PYD i Syria og Kurdish National Council (ENKS) med base i Tyrkia har kommet til enighet på en del punkter og vil prøve å danne en føderasjon av noe slag. ENKS har gode forbindelser med KRG i irakisk Kurdistan. PYD er i utgangspunktet ikke anti-Assad, men veldig anti-Erdogan. ENKS derimot er svært anti-Assad, men ikke anti-Erdogan.

PYD er alliert med USA og holder det nordøstlige hjørnet av Syria under sin kontraoll takket være USA militære tilstedeværelse og beskyttelse. ENKS har også bedt USA om støtte.

Rudaw skriver at ENKS satser på å dele kontrolen over administrasjonen av Nordøst-Syria 50/50 med PYD. Forhandlingen er ledet av USAs spesialutsending til regionen, William Robak. Fra PYD deltok general Mazloum Abdi (Kobani) og fra KRG Nechirvan Barzani, president for KRG. Abdi sa at forhandlingene hadde vært vanskelige på grunn av utenlandsk (les tyrkisk) innblanding. Men han sa også at PYD jobber nært med USA for å få dette initiativet til å lykkes.

PYDs påstander om at de ikke tar sikte på å opprette noen kurdisk stat, har aldri vært troverdige, og etter dette er de det i enda mindre grad. USA og Israel, og særlig sistnevnte har lenge hatt ønsker om å opprette en kurdisk stat som de begge ville kunne bruke som ei brekkstang mot andre stater i regionen, ikke minst Syria og Iran. En føderasjon av det slaget som nevnes i den kurdisk-kurdiske felleserklæringa, vil være et langt skritt i retning av en statsdannelse. Men PYD skal ha spist en god del kamel før det kommer så langt.

Men så lenge Tyrkia er så sterkt som det er i dag, vil det neppe godta noen kurdisk stat nær sine egne grenser. Derimot har Tyrkia gode forbindelser med KRG og petrodollar fra de oljerike delene av Irak som KRG kontrollerer finner sine veier til tyrkiske banker, skriver DWN. Blant annet gjelder det Ziraat Bank, İş Bank, Vakıfbank og Albaraka Türk. Tyrkiske entreprenørselskaper driver også storstilt bygging i KRGs områder i Irak. Det gjelder motorveier, flyplassen i Suleimaniya, universiteter, fengslerkjøpesentra, kanaler og boligområder.

En kurdisk «føderasjon» ville blokkere Irans planlagte korridor mot Middelhavet. Men det vil til stor ulempe for Europa, siden EU dermed ikke vil få noe alternativ til russisk olje og gass.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelCoca-Cola suspenderer sin reklame på Facebook i minst 30 dager
Neste artikkelAnneksjon forandrar ingenting