Coca-Cola suspenderer sin reklame på Facebook i minst 30 dager

18
Foto: Shutterstock

Den mulitnasjonale drikkevareprodusenten Coca-Cola har bestemt seg for å droppe all sin reklame på Facebook i minst 30 dager for å presse Facebook til å innføre enda strengere sensur mot såkalt hatprat, skriver BBC.

Coca-Colas toppsjef James Quincey sa at «det er ingen plass for rasisme i verden, og det er ingen plass for rasisme i sosiale medier.» Han krevde at de sosiale plattformene må ta større ansvar for det innholdet de formidler.

Det var Coca-Cola og Unilever som først truet med å trekke sine annonser fra Facebook fordi plattformen etter deres mening «ikke har gjort nok for å hindre hatprat.» Det førte til at aksjene til Facebook falt med 45 milliarder dollar i verdi og toppsjefen Mark Zuckerberg falt fra tredje til fjerde plass på oversikten over verdens rikeste personer.

Zuckerberg reagerte med å innføre strengere sensur. I et brev til offentligheten skriver Zuckerberg at Facebook allerede er veldig flinke til å sensurere det de kaller hatprat, men at de skal bli enda bedre:

… we want to do more to prohibit the kind of divisive and inflammatory language that has been used to sow discord.

Det går også fram av brevet at dette handler om presidentvalget i USA, og Zuckerberg lover å gjennomføre den største informasjonskampanjen før et valg i amerikansk historie. Og han lover også «å merke skadelig innhold».

Men det var ikke nok for Coca-Cola. De opprettholder sin 30 dager lange annonseboikott. 90 selskaper har inntil nå sluttet seg til boikottkampanjen. Blant dem er Dockers, Honda, Levi’s, Mozilla, North Face, Unilever og Verizon.

Største eier i Coca-Cola er Berkshire Hathaway, altså Warren Buffett, som igjen er nært alliert med og gjør investeringer for Bill & Melinda Gates Foudation Fund. Denne kampanjen skjer ikke uten at den har full støtte fra Buffett. Unilever skal også boikotte Twitter. Alle disse selskapene har «de vanlige mistenkte» og særlig Vanguard og BlackRock som store aksjonærer.

Facebook har falt 8,3 prosent på børsene i USA og Twitter 7,4 prosent. Det er nokså opplagt at Coca-Cola og Warren Buffett vil få det som de vil. Det blir mye mer sensur i sosiale medier, og som kjent krever det høy moral å selge strikk i metervis. Det er ikke det innlegg eller det bilde som ikke vil bli stemplet som «hatefullt» og dumpet i minnehullet, hvis sensorene finner det opportunt. Det behøver ikke å ha noe som helst med rasisme eller hat å gjøre. Det holder at det er «splittende, oppildnende eller egnet til å så uenighet», som det heter i brevet fra Zuckerberg.

Dette lover godt for sensormarkedet. Det er jobber å få for dem som vil jobbe for å renske sosiale medier for uønsket, oppildnende og splittende innhold.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Mari Mari says:

  Ingen fare for at Facebook skal gå konken eller bli mer ærlig


 2. Avatar for Geirijo Geirijo says:

  De største korporasjoner styrer verden

  Om du har vært i tvil om hvem som styrer verden, behøver du ikke lenger være det.

  Verdens største korporasjoner styrer suverent og autoritært. Med sin pengemakt får de umiddelbart respons, og dem de retter sine pekefingre til adlyder uten videre protest. Virkemidlet er kapitalismens penge virus, som direkte kan brukes til å begrense enhver virksomhets vekst og avkastning.

  Boikott er for dem helt legitimt. Men om Ola og Kari skulle snakke om å boikotte Coca Cola, eller noen av de øvrige globaliserte korporasjoner på toppen av næringskjeden. Da blir de møtt med fy fy og formaninger om hvor fælt det er å bruke boikott og streikevåpen mot korporasjoner.

  Hva dette handler om er regulering og begrensning av ytringsfriheten. Hvilket er en regulering og begrensning av folkets demokratiske rett til å kritisere dem som styrer. Og dem som styrer er akkurat dem som nå bit for bit knebler det demokratiske folkestyret.

  Det er et spill for galleriet. Hverken facebook eller andre dette nå omhandler, har det minste imot å følge denne formaningen fra eierne av Coca Cola. De er globaliserte megastore korporasjoner selv, og har samme interesse av å støtte det globaliserte korporative tyranni.

  Når dette er sagt har jeg ikke det minste mot å være uten Coca Cola reklame i 30 dager. Reklamen fra de globaliserte korporasjoner kunne jeg gjerne vært foruten permanent. For min del kunne de avviklet hele reklame og PR bransjen permanent, og latt dem finne på noe mer produktivt å gjøre som tjente folk og nasjon, i stedet for å tjene globaliserte korporasjoner.

 3. Avatar for tjatta tjatta says:

  Norge burde opprette et intranett der all offentlig kommunikasjon foregår + en konto til alle norsk statsborgere med samme funksjoner som face (bortsett fra de negative sidene). Demokratiet demonteres i en rasende fart nå. Men Erna åpnet jo facees kontor i Oslo så det blir vel ikke noe av

 4. Avatar for runeulv runeulv says:

  De blir nok tvunget til det, ettersom offentlige virksomheter krever at man har Facebook, mens alle ikke får ha Facebook med de nye hatreglene.

  Om det går så langt at de blir tvunget av rettsvesenet, så blir det pinlig, så de kan bli “tvunget” til å bare begynne med prosjekte om ikke så lenge.

  De som jobber for mer sensur, har ikke lengre noen jobb, om ikke stadig nye grupper sensureres, så at mange vil ende opp som utestengt er 100% sikkert.
  assange-zuckerberg

 5. For om lag 30 år sidan eller så, på slutten av åttitalet, sponsa Coca Cola ein stor konsert til inntekt for veldedige føremål. Det vart oppstuss då selskapet la ned forbod mot ein apell til fordel for Nelson Mandela, som framleis sat i fengsel på den tida. Coca Cola Company argumenterte med at dei ikkje ville stå for ein politisk bodskap ettersom det var viktig å kunne selja leskedrykken til så mange som mogleg. I dag er altså argumentet snudd opp ned, men grunngjevinga er den same.

 6. Avatar for runeulv runeulv says:

  Enig i det, men for den ekelte aktør handler det om å overleve gjennom å signalere hvor gode de er, så mobben løper etter noen andre. For Facebook, Cocca Cola og helt ned til den vanlige ansatte, så har man egentlig bare valget om å spille med, om man ikke vil være den som det blir laget et eksempel av til skrekk og advarsel.

  Hvor langt det vil gå før det snur vil nok variere fra land til land, men USA er i mine øyne ferdig som supermakt, og det samme gjelder paradigmet til eliten som vokste ut fra 2vk.
  foundation myth

 7. Det favner så vidt at det blir nok ikke da bare sensur av språkbruk men også billedspråk som nå kan støte BLM bevegelsen og de som kaller seg antirasister. Uncle Ben på uncle Ben ris-eskene vil bli fjernet, også Aunt Jemima på lønnesirup flaskene, og produktene vil få nytt etnisk nøytralt navn, og som vi vet blir statuer og klassisk kunst som kan tolkes som hvit overlegenhet angrepet.

  Alt dette på grunn av drapet på George Floyd (obuksjonen viser død som følge av overdose), et drap i en meget lang rekke av helt unødvendige drap som politiet har gjort av folk av alle raser, det de har til felles er at de aller fleste er fattige.

  Det passer den globale storkapitalen helt utmerket, det som startet som en klassekrig som følge av den store ulikheten som globaliseringen med neo-liberal markeds-økonomi fører til, og forsterket kraftig av nedstengningen av verdensøkonomien, stilner nå nesten helt. For storkapitalens MSM fokuserer nå alt på rasespørsmål for å avlede oppmerksomheten.

  Rasisme får skylden for elendigheten til svarte og fargede i verden, og ikke den globale storkapitalens predatoriske neo-liberale markedsøkonomi som privatiserer sosiale rettigheter og gjør sosial mobilitet vanskelig til umulig for lavere samfunnsklasser hvor svarte og fargede (ikke asiater) er i flertall.

  En rettferdig fordeling som hadde gitt gratis utdannelse, helsevesen, statspensjoner, en minstelønn som en kan leve et verdig liv med med en jobb og et sosialt sikkerhetsnett for alle, er det mer enn nok penger til. Faktisk så mye penger at de rike og ultrarike ville fremdeles være mangemilliardærer etter at pengene hadde blitt fordelt til dette.

  Men de som driver rovdyrkapitalismen i verden synes faktisk at de har rett til å ta og ha alle pengene og alt av verdi, fordi de har sterkestes rett til det med deres darwinistiske verdensbilde. De bryr seg ikke om hvor mange som må leve i, lider og dør av den elendigheten de påfører milliarder av mennesker.

 8. Avatar for FMD FMD says:

  “Having a negative foundation myth means the tree of life for westerners is poisoned”, slike har i all tid blitt omtalt som dødskulter.
  Det er det “vesten” er, en eneste stor dødskult.
  Den eneste medisinen er nasjonalisme, og etnisk solidaritet. Ikke “hvit”, men arisk.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

10 flere kommentarer

Deltakere