Hvem eier de private fengslene i USA?

7
Fengsel i USA. Shutterstock

USA har verdens største fangebefolkning. 20 prosent av alle fanger i verden sitter i et fengsel i USA, og det til tross for at USA bare har 4 prosent av verdens befolkning. Nesten 10 prosent av fangene i landet sitter i private fengsler. I USA er fengsler storindustri. Fra 2000 til 2016 økte antalle fanger i private fengsler fem ganger så fort som antallet fanger totalt. Men hvem er det som eier disse fengslene og profiterer på det mange mener er en svært inhuman kriminalpolitikk?

Nesten tre ganger så mange svarte fanger som folketallet skulle tilsi

Mens 12 prosent av innbyggerne er svarte er 33% av de innsatte i amerikanske fengsler svarte. Hvis man ønsker å finne eksempler på rasisme og undertrykking av svarte i USA, er fengselssystemet et greit sted å begynne. Men det gjenspeiler også klasseundertrykkinga i USA, fordi svært mange svarte allerede er fanget i et undertrykkende økonomisk system de ikke kommer ut av.

Les: USA: Fengsel, vald, drap og kjønn. Klassekampen viktigere enn rasismen.

Fengselsindustrien i USA startet for alvor under Ronald Reagan i 1984. Siden da har den vokst til å bli en svært profitabel industri. De private fengslene har avtaler med det offentlige om at de alltid skal fylles opp til sin kapasitet, dermed er det sikre investeringer.

Hvem eier de private fengslene?

Det er tre korporasjoner som dominerer fengselsindustrien i USA. Det er Corrections Corporation of America (CCA), the GEO Group, Inc. (tidligere kjent som Wackenhut Securities) og Management and Training Corporation (MTC).

De to første er børsnoterte selskaper, og det er vår gamle kjenning Vanguard, et av de tre dominerende investeringsfondene i USA, som er største eier i begge to med henholdsvis 16 og 15 prosent av aksjene. BlackRock, en annen av de vanlige mistenkte, er også med blant de største eierne i begge disse selskapene med ca. 3,5% av aksjene i begge to. (Kilde: MarketWatch.)

Bill & Melinda Gates Foundation Trust er også en av de aktørene som profiterer på private fengsler. I 2013 skrev Mother Jones om deres investeringer i GEO Group. Det falt ikke i så god jord hos Gates som foretrekker å framstå som veldedige, og dessuten trakk et skille mellom stiftelsen og investeringsfondet deres. Men det ble ganske søkt, særlig når man i ettertid vet at Bill & Melinda Gates Foundation Trust i 2019 investerte ganske stort i Serco Group, som driver halvparten av de private fengslene i Storbritannia. Der er forresten BlackRock største eier.

Så verdens rikeste milliardærer kan gjerne framstå som empatiske menneskevenner, og som toppsjefen i BlackRock, Larry Fink, uttale:

De siste ukene har vært dypt smertefulle for det svarte samfunnet. Jeg er forferdet – som alle som bryr seg om mangfold, rettferdighet og rettferdighet – over hendelsene de siste ukene som involverer raserettferdighet i USA.

Men like fullt er de samme milliardærene profitører på et fengselssystem som først og fremst rammer fattige, svarte menn. Og i vår tid der det liberale venstre mener at holdninger er viktigere enn praksis og klasse, så slipper disse folkene også unna med det. Så lenge milliardærene uttaler seg «antirasistisk» og humanitært, så er det ikke så farlig om de profiterer på fengsler, våpenindustri og på ødeleggelsen av kloden.

Les: Finanskapitalen mot rasismen?

De eier bankene, våpenindustrien, merkevarene, mediene og teknogigantene


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Mange innsatte brukes også som billig arbeidskraft, nesten slaveri, hvor de blir betalt fra 0.23$ -1.15$ per time.
  “According to the International Labor Organization, in 2000–2011 wages in American prisons ranged between $0.23 and $1.15 an hour. In California, prisoners earn between $0.30 and $0.95 an hour before deductions”.

  “Prison in-sourcing” has grown in popularity as an alternative to outsourcing work to countries with lower labor costs. A wide variety of companies such as Whole Foods, McDonald’s, Target, IBM, Texas Instruments, Boeing, Nordstrom, Intel, Wal-Mart, Victoria’s Secret, Aramark, AT&T, BP, Starbucks, Microsoft, Nike, Honda, Macy’s and Sprint and many more actively participated in prison in-sourcing throughout the 1990s and 2000s". Wikipedia.

  Hvis familien til en innsatt vil sende penger til en innsatt, er det ikke billig. JPay med CEO og grunnlegger Ryan Shapiro har fått rettighetene til å formidle transaksjonene, og tar seg klekkelig betalt:
  “Sending a money order through JPay takes too long, so Taylor started using her debit card to get him funds instead. To send Eddie $50, Taylor must pay $6.95 to JPay. Depending on how much she can afford to send, the fee can be as high as 35 percent. In other states, JPay’s fees approach 45 percent”.

  “Eddie needs money to pay for basic needs like toothpaste, visits to the doctor and winter clothes. In some states families of inmates pay for toilet paper, electricity, even room and board, as governments increasingly shift the costs of imprisonment from taxpayers to the families of inmates”.
  Kilde: Time.

  Fengslene i flere stater gir ikke fangene engang tannkrem og toalettpapir, og tvinger familiene til fangene å sende dem penger for det igjennom JPay som betaler eierne av fengslene for sin virksomhet.

 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  Det er ikke overvettes god lønn i norske fengsler heller. Send de en tanke neste gang du ser en europall

 3. Vernepliktige

  Satsen på tillegget er i dag på 154,- kroner per dag, eller i overkant av 55 000,- kroner totalt om du avtjener 12 måneder. Når du dimitterer får du i tillegg dimisjonsgodtgjøring, som i dag ligger på 29 638,- kroner. Disse satsene endres med tiden.

  Norske fengsler ca. 90,00 kr per arbeidsdag etter det jeg hører

 4. Det amerikanske privateide fengselsvesenet er slik at jo flere innsatte et fengsel har, jo mer tjener eierne.
  “Nearly every private prison deal includes a “bed mandate” that requires the state to fill 90-100% of the beds in privately-owned detention facilities. That means taxpayers are mandated to either lock up more people or pay the private prison companies for empty beds”. Kilde: Represent US.

  I det amerikanske rettsystemet har dommerne mye makt, og det er mistanke om at de latterlig lange fengselsstraffene for noe som hadde blitt behandlet som forseelser i Europa, er på grunn av bestikkelser fra de private eierne av fengslene.

  De private selskapene som bruker innsatte som billig arbeidskraft betaler eierne for dette, og jo lengre straffer, jo lenger har de den billige arbeidskraften. Den tidligere fangevokteren Paul Reynolds forteller hvordan systemet virker:
  “I guess, why they would want to have more inmates in prisons – to increase their bottom line. It basically becomes an assembly-line form of justice. You get them into system, get them in prisons, and you’re warehousing them, you keep them there and you charge the state as much as you can for them and put very little back in return to those inmates”.

  "You’re going to take somebody who smokes marijuana – let’s be honest, that’s not a very crime-worthy thing, a lot of people do it, police officers do it, who arrest these people and put them in jail – but when the state can say “Hey, you’re going to make $2 and you’re give us a dollar back for every inmate we give you”… That’s sounds like they don’t care. Once again, people become chattel as a way of making money for the state and for the private prisons. Of course, they’re going to want to keep it open.

  SS: So are you saying that people are actually getting nabbed for wrong reasons to fill up the quotas? Is that correct?
  PR: Absolutely".
  Kilde: RT.

 5. Her snakker vi bukken og havresekken.

  Bill Gates sender du store mengder paller med brosteiner som han legger ut i front av opptøyene gjennom sitt selskap og når folk bli buret for å bruke dem så høster han profitt.

  Men for Bill Gates og Co så handler det om å ta eierskap på planeten og alt og alle som bor på den.

  George Floyd, purken, personene bak covid 1984, hele super eliten er alle Frimurere, Masons.

  Verden vil bedras. Skap det totale kaos og reis et globalt diktatur og en global diktator ut av asken av det gamle.
  Order Out Of Chaos

  gdjjdhsfh

 6. Avatar for ABC ABC says:

  Det er nok litt om å kontrollere befolkningen også. Store ulikheter og lite demokrati åpner for konflikter og da må det straff til for å holde befolkningen rolig. Men privatisering av fengsel systemet er galskap om man skal ha en demokrati. Represent Us har et interessant konsept og de har en del om det emnet.

  The number of prisoners housed in private facilities has jumped 1600% since 1990 .

  THE POLITICAL BRIBE THAT TURNED PRISONERS INTO PROFITS

  Our latest episode of Follow the Money takes a look at the simple, 3-step process:

 7. Skremmende utvikling! Norge er heldigvis ikke der ennå, men vi kan ikke slappe av her hjemme. Det som faktisk allerede skjer, og som skremmer meg virkelig, er framveksten av privat barnevern! Alle har vel lest og hørt om de merkelige sakene der barna blir omplassert på tvilsom grunnlag, og Norge taper i den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Og motsatt, alle skandalene der barn blir utsatt for overgrep i årevis, men BV gjør ingenting. Da blir den offentlige tjenesten utskjelt for å være underbemannet og inkompetent (og brukes som argument for flere private aktører?). Skummelt å tenke på at det utvikles samme type samrøre mellom private og offentlige, dommere, sakkyndige, etc. Kan det hende at det allerede skjer? Er det i det hele tatt noen som tenker tanken og undersøker?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere