– USAs BNP vil falle med nesten 53 prosent i andre kvartal

8
Illustrasjon: Shutterstock

USA er midt oppe i ei økonomisk krise uten sidestykke. The Atlanta Fed la 2. juni 2020 fram en prognose som sier at bruttonasjonalproduktet i landet vil falle med 52,8 prosent i andre kvartal. Det finnes ingenting å sammenlikne med. Slår denne prognosen til, vil det være en historisk negativ rekord.

USAs økonomi har i lang tid vært forbruksdrevet. Det personlige forbruket utgjør vanligvis nesten 70 prosent av bruttonasjonalproduktet. The Atlanta Fed sier at nettopp det personlige forbruket vil falle med 58,1 prosent i perioden april til juni. Brutto private investeringer, som utgjør 17 prosent av BNP, vil falle med hele 62,6 prosent.

Tallene på arbeidsløse er så ekstreme at noen medier kaller dem «hjerteskjærende«. Det er nå over 42 millioner arbeidsløse i USA. Økonomiprofessor Jason Reed sier til The Guardian at «dette er uten sidestykke- Tallene er så høye at der er vaskelig å begripe.»

Økonomer i finansbanken Morgan Stanley mener at den reelle arbeidsløsheten er mye større. I et notat derfra heter det:

“In reality, the shadow unemployment rate, which includes people absent from work for other reasons, is much higher.”

Lønningene faller også dramatisk. Under finanskrisa var det også ei stor økning i tallet på arbeidsløse og et tilsvarende fall i lønningene. Men det som skjer nå er i en helt annen divisjon. Se bare på denne grafen som viser lønnsutviklinga fra 2004 til 2020:

Alle lønnskategorier faller, men som man ser er det de lavtlønte som taper aller mest. Og nok en gang:

Noen er blitt veldig mye rikere under koronakrisa. Mellom 18. mars og 14. mai 2020 har 36 millioner mennesker i USA mistet jobben. I løpet av de samme åtte ukene har milliardærene i USA økt sine formuer med 368,8 milliarder dollar, en vekst på hele 12,5 prosent. Dette skriver The Institute for Policy Studies (IPS) i Washington.

IPS-studien tar utgangspunkt i den oversikten over milliardærenes formuer som Forbes publiserte 18. mars 2020 for så å se på hva de samme milliardærene har økt formuene sine med siden da. Og særlig har disse kjente milliardærene økt formuene sine svært mye:

 • Jeff Bezos – opp $30 milliarder
 • Mark Zuckerberg – opp $21 milliarder
 • Steve Ballmer – opp $11.6 milliarder
 • Elon Musk – opp $11.3 milliarder
 • Michael Bloomberg – opp $10 milliarder

Bare økninga i formuen til Amazon- og Washington Post-eier Bezos er større enn bruttonasjonalproduktet til Honduras (23,9 milliarder dollar i 2018). Det er faktisk en direkte sammenheng mellom koronakrisa og formuesøkninga til Bezos, og den kommer av at siden folk sitter innesperret hjemme og ikke får dratt ut for å handle, så handler de på Amazon i stedet. Og milliardene ruller inn til Bezos.

Var det noen som nevnte klasser og klassekamp?


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Åssen går det i Kina, Pål?

 2. Avatar for FMD FMD says:

  Ikke i nærheten av så dårlig som det denne artikkelen beskriver, det er faktisk så stor forskjell at det vil være helt meningsløst å skrive om.
  Hvordan er det spørsmålet egentlig vesentlig?
  Kina er ikke et imperium med dødskramper, Kina har ikke vært gjennom dekadensens tidsalder.

  https://www.youtube.com/watch?v=SfcoNlhxRow
 3. Avatar for tjatta tjatta says:

  Det har de nok prøvd

 4. Avatar for K11 K11 says:

  Klasser og klassekamp?

  Det eneste folk er opptatt av nå, er identitetspolitikk. Arbeiderklassen/prekariatet er opptatt med innbyrdes krangling. De vil helst gå i demonstrasjonstog for Black Lives Matter eller LGBTQ-bevegelsen. Det er viktigere å kjempe for at transpersoner skal få egne toaletter, og at kjønnsopererte menn skal få delta i kvinneidretter, enn å sikre levelige lønninger og arbeidsvilkår. Viktigere for urban norsk ungdom å gå i tog og rope “fuck the police” i et land hvor politiet aldri skyter folk, og hvor de knapt nok etterforsker all kriminaliteten som begås av innvandrere, som er overrepresentert på krimstatistikken.

  Jeff Bezos & Co. kan gni seg i hendene nå. De har noen lukrative år foran seg.

  Og alle de nye arbeidsledige i USA kommer til å strømme til den sikre arbeidsgiveren i krisetider: Militæret. USA trenger en ny storkrig for å styrke sin økonomi og få bukt med arbeidsledigheten. Raytheon, Boeing og Lockheed Martin trenger nye kontrakter. Enda godt at disse selskapene nå tar varmt imot transpersoner, og har kjønnsnøytrale toaletter. Får håpe bombene også er kjønnsnøytrale, inkluderende og LGBTQ-kompatible.

 5. Avatar for tjatta tjatta says:

  Det er de. Man kan si at også black lives matter for produsentene av disse

 6. Avatar for runeulv runeulv says:

  Og det er ikke rart, da USA har tatt inn MILLIONER av innvandrere slik at lønningene skal gå ned og husprisene opp.

  Det koster en del frustrasjon å se at virkeligheten ignoreres til fordel for politiske korrekt informasjonskontroll. En gang i tiden var det vanlig at alle sosialister visste at økt arbeidstilbud senket lønningene, men i dagens politisk korrekte venstreside så skal de økonomiske sammenhengene skjules til fordel for billig politisk agitasjon.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere