Etiopia: Cyberangrep fra Egypt

0
Illustrasjon: Shutterstock

Etiopiske myndigheter hevder at landet er blitt utsatt for et cyberangrep fra Egypt. Det skriver det etiopiske nyhetsbyrået ENA. Dette skal ha sammenheng med konflikten mellom de to landene om Etiopias utbygging av det store vannkraftverket som kalles Grand Renaissance Dam ved Den blå nil.

ENA skriver at det etiopiske sikkerhetsbyrået for informasjonsnettverk skal ha avverget angrepet som de hevder ble gjennomført av eyptiske hackergrupper som kaller seg Cyber_Horus Group, AnuBis.Hacker og Security By Passed. Angrepet skal ha tatt sikte på å skape økonomisk kaos i Etiopia for å legge et politisk press på regjeringa i landet og eventuelt stanse fyllinga av dammen.

Les: Risikerer Egypt krig på to fronter?

Egypt på sin side anklager Etiopia for å drive krigshissing i forbindelse med at sistnevnte har begynt å fylle den enorme nye dammen til det som skal bli et stort vannkraftverk med Nilen som kilde. Egypt har krevd at FNs sikkerhetsråd skal gripe inn og stanse damprosjektet.

Nilen er et eksistensielt spørsmål for begge land. Egypt kan miste 22 prosent av vannføringa og 30 prosent av landets jordbruksareal kan komme til å bli ørken.

Grand Renaissance Dam / Foto: ENA

Den arabiske liga har oppfordret Etiopia om å ikke fylle dammen, skriver AfricaNews. Resolusjonen som ble foreslått av Egypt fikk støtte fra alle medlemslandene unntatt Somalia og Djibouti.

FNs talsmann Stephane Dujarric har oppfordret Egypt, Sudan og Etiopia om å finne en fredelig løsning på sine uoverenstemmelser, skriver AlArabiya, men det er ikke helt klart hva som er kompromisset mellom å fullføre eller ikke fullføre dammen. Men et tema det forhandles om er hvor raskt det eventuelt skal skje. Det er ikke ventet at FNs sikkerhetsråd vil ta noe initiativ i saka.

En skisse som viser damprosjektet og den kommende kunstige innsjøen.

Sudan advarer mot en videre opptrapping av konflikten mellom nabolandene Egypt og Etiopia. Sudans forsøk på å skape en fredelig løsning har mislykkes, skriver AlJazeera. Her er AlJazeeras presentasjon av prosjektet og konflikten:

Hvis dammen skulle bli fylt så fort som på tre år, vil 50 prosent av Egypts jordbruksareal bli ørken hevdes det. Det er naturligvis dramatisk for et land som antakelig vil ha 117 millioner innbyggere i 2030 og som er nesten totalt avhengigg av vannet fra Nilen for å mette dem.

Denne konflikten har absolutt stoff i seg til å kunne utløse en krig, noe cyberangrepet ga et klart varsel om.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.