Risikerer Egypt krig på to fronter?

21

Egypt anklager Etiopia for å drive krigshissing i forbindelse med at sistnevnte har begynt å fylle den enorme nye dammen til det som skal bli et stort vannkraftverk med Nilen som kilde. Beskyldningene går begge veier, skriver Africanews, som også skriver at konflikten om vannet i Nilen har nådd nye høyder.

Kairo krever at FNs sikkerhetsråd griper inn for å stanse fyllinga av dammen. Det internasjonale navnet på demningen er Grand Ethiopian Renaissance Dam, som er et prosjekt som har en prislapp på 4,6 milliarder US dollar.

Vannkraftverket vil få stor betydning for Etiopias økonomi, men samtidig er Egypts over 100 millioner innbyggere totalt avhengig av vannet fra Nilen for å kunne overleve. Nilen er et eksistensielt spørsmål for begge land. Egypt kan miste 22 prosent av vannføringa og 30 prosent av landets jordbruksareal kan komme til å bli ørken.

I verste fall kan konflikten mellom Etiopia og Egypt bli en militær konflikt, og det skjer parallelt med at landet er på randen av krig mot Tyrkia i Libya! Vil landet tåle å ha krig på to fronter?

En av de forskerne internasjonalt som har skrevet og publisert mest om Nilen, vannet og samfunnene rundt er professor Terje Tvedt. Her er hans nettside The Nile – Water & Society.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Det ville Israel ha likt.

 2. Egypt utgjør 1 million km2, nesten 3 ganger Norges areal i en kompakt nesten-firkant. Akkurat som Norge burde de fundere over hva de kan gjøre for å utvide dyrkingsarealet og gjøre seg mer sjølforsynte. Å ta en tur til Israel og lære hvordan man gjør ørkenområder til fruktbar mark vil være en god begynnelse.

 3. Avatar for tjatta tjatta says:

  Israelsk landbruk suger ut grunnvannet. I denne konteksten må man se konfliktene om Golan, Libanon (Litani) og Vestbredden (Jordanelven). Til hell for Egypt har ikke Etiopia og Sudan oppvist den samme effektiviteten som Israel. Men det kommer med globaliseringen

 4. På Jesu tid var den visstnok flere ganger så stor, i hvert fall mengdene med vann. Større og dypere. Svært viktig fiske, jfr. disiplene som var fiskere der. Jeg har sett den, og for en nordmann er den jo ikke særlig imponerende på noen som helst måte. Men altså den viktigste vannkilden.

  Ja, trær og skogplanting er uhyre viktig. Hadde man kanalisert alle ressursene som fåfengt går med til å hindre CO2-utslipp inn i det ville man oppnådd mye mer.

 5. Syria er 170000 km2 eller noe deromkring tror jeg. Litt over halvparten av Norge. Velegnet for dyrking dersom det kom mer nedbør. Kan romme det mangedobbelte av 20 mill. Husk at i bibelsk tid var Midtøsten mye mer fruktbart enn i dag ut i fra beskrivelsene i Bibelen og andre kilder. Klimaet var våtere.

 6. Avatar for Slangen Slangen says:

  Sionistar i den jødiske kriminelle rasistiske aparteidstaten Israel priser diktator el-Sisi som sin mann.

 7. Disse sionistene forteller også det er de som avgjør valget i USA
  -Trump er vår puddel
  Hadde Hillary vunnet ville det hett
  -Vår mann vant

  Egentlig har ikke Israel eller ADL noen mening om presidentvalget. Det er Solberg som er full av meninger, og en som finansierer Gates.

  Jeg legger merke til at de “meningsmålingene” som publiseres disse dager baserer seg på at man spør 60% som er DEM og 40% som er REP.
  Det blir bare tull.

 8. Avatar for Slangen Slangen says:

  Eit av verdas største vassreservoar ligg i Aust-Libya og Vest-Egypt. Nato og krigsforbrytaren bomba tilliggande oljemagasin og rørleidningar slik at dette enorme unike vassreservoaret fekk drikkevatnet øydelagt av olje. Verre enn krigsforbrytelse?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

13 flere kommentarer

Deltakere