Risikerer Egypt krig på to fronter?

0

Egypt anklager Etiopia for å drive krigshissing i forbindelse med at sistnevnte har begynt å fylle den enorme nye dammen til det som skal bli et stort vannkraftverk med Nilen som kilde. Beskyldningene går begge veier, skriver Africanews, som også skriver at konflikten om vannet i Nilen har nådd nye høyder.

Kairo krever at FNs sikkerhetsråd griper inn for å stanse fyllinga av dammen. Det internasjonale navnet på demningen er Grand Ethiopian Renaissance Dam, som er et prosjekt som har en prislapp på 4,6 milliarder US dollar.

Vannkraftverket vil få stor betydning for Etiopias økonomi, men samtidig er Egypts over 100 millioner innbyggere totalt avhengig av vannet fra Nilen for å kunne overleve. Nilen er et eksistensielt spørsmål for begge land. Egypt kan miste 22 prosent av vannføringa og 30 prosent av landets jordbruksareal kan komme til å bli ørken.

I verste fall kan konflikten mellom Etiopia og Egypt bli en militær konflikt, og det skjer parallelt med at landet er på randen av krig mot Tyrkia i Libya! Vil landet tåle å ha krig på to fronter?

En av de forskerne internasjonalt som har skrevet og publisert mest om Nilen, vannet og samfunnene rundt er professor Terje Tvedt. Her er hans nettside The Nile – Water & Society.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.