Det man ikke vil si: politiet i USA dreper fattigfolk

0
Opprørspoliti i USA. Shutterstock

Protestbølgen mot drapet på George Floyd sveiper over hele USA. Også småby-USA protesterer, skriver Reuters. Videoen av drapet på Floyd har satt sinnene i kok over hele USA og det har også vært demonstrasjoner i mange andre land, deriblant i Norge. Raseriet mot politiets drap på svarte er helt forståelig, men det må føyes til: Politiet i USA dreper folk med alle slags hudfarge! Faktisk dreper politiet flere hvite enn svarte, men i forhold til antallet drepes det relativt flere svarte.

Den såkalte faktasjekkeren Snopes undersøkte i 2016 påstanden: Do Police Kill More White People Than Black People? Konklusjonen deres var at:

«Flere hvite mennesker drepes i politiskytinger enn svarte amerikanere, men totalt har hvite mennesker statistisk mindre risiko for å bli drept av politiet enn svarte mennesker.«

Snopes viste blant annet til Fatal Encounters, databasen som ble etablert av den tidligere redaktøren av Reno News & Review. Den viste at i 2015 ble 1.388 mennesker drept av politiet i USA. 318 (23%) var svarte og 560 (40%) var hvite. Resten var andre etniske grupper og flest blant dem latinos. Det er altså sant at politiet dreper flere hvite enn svarte, men i forhold til de svartes andel av befolkninga drepes det relativt flere svarte.

Dette er en dyster statistikk. I mer siviliserte land enn USA hører det til de sjeldne unntakene at politiet dreper noen i det hele tatt. Dette er et så hett tema at det er gjennomført mye forskning på det og Wikipedia har en artikkel som later til å være ganske oppdatert. Den viser til flere kilder som viser det samme som Fatal Encounters. Statista har tall fra 2017 til hittill i 2020:

Number of people shot to death by the police in the United States from 2017 to 2020, by race

Elefanten i rommet: politiet dreper de fattige

Men det som ikke sies til tross for alt som skrives om den urimelige og grove politivolden i USA er at politiet dreper de fattige! De kan være hvite, svarte, latinos eller fra andre etniske grupper, men de er praktisk talt aldri blant de velstående. Den brutale sannheten er at politiet i USA dreper fattigfolk. Dette er en ekstrem for for klassekamp fra voldsapparatet mot underklassen. Det er de fattige, segregerte områdene som blir utsatt for volden, heter det i en studie fra 2019. Og der bor det ganske riktig flere svarte enn hvite. Og der er det også mer vold generelt. Politiet dreper også mange flere menn enn kvinner. Hele 88 prosent av dem som drepes av politiet er menn.

Milliardærklubben mot rasisme

Fellesorganisasjonen for verdens 1000 rikeste selskaper, World Economic Forum, kaster seg tungt inn i kampen mot rasisme i USA. Deres medlemmer står for de fleste miljøforbrytelsene i verden, de er ansvarlige for plyndring av ressurser, naturødeleggelser, krigsprofitører, de utnytter slavearbeid og barnearbeid. De tjener på private fengsler der det sitter flest svarte. Det er simpelthen de som profitterer mest på det undertrykkende og utbyttende systemet vi har i verden i dag. Men mot rasisme er de, angivelig:

Milliardærene støtter Black Lives Matter. Skjermdump.

Milliardærene vil støtte alle minoriteter i verden. De støtter kamp på grunnlag av rase, etnistitet, kjønn, legning eller hva det skal være. For det de frykter aller mest er klassekamp. De frykter at folk skal samles seg på tvers av alle slike skillelinjer, samle seg på klassegrunnlag mot milliardærene som klasse – for da taper de.

Les: Hvorfor er milliardærene så opptatte av kjønn og legning?

Global Redesign Initiative – vil nytegne den rådende verdensorden

Finanskapitalen mot rasismen?


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelFaktisk HELT FEIL – del 2
Neste artikkel«Det er en krigsforbrytelse!» Tusener demonstrerte i Tel Aviv mot annektering av Vestbredden.