Faktisk HELT FEIL – del 2

0
Skjermdumper for dokumentasjonsformål.

Hun er et offer.

Av Eva Thomassen.

Faktisk.no ber oss spre  krigspropaganda

Faktisk.no skriver (pdf):

Hvordan sprer faktisk.no sine faktasjekker?

NTB
Siste ledd i prosessen er å spre faktasjekken. Selvsagt er publisering på eget nettsted viktig, men også her er samarbeid med eksterne partnere nøkkelen til suksess. En av målsetningene i prosjektet er å nå flest mulig som kan ha nytte av faktasjekk, ikke bare de som selv oppsøker faktasjekk – som ikke nødvendigvis er dem som trenger det mest. Derfor ble vi tidlig enige om at vår journalistikk måtte gis bort til alle som kunne tenke seg å spre den videre. En viktig partner her er NTB, som automatisk publiserer alle våre faktasjekker og artikler på sin innenriksfeed.

Faktisk.no om seg selv

Når en faktapåstand plukkes ut for faktasjekk, vil vi tidlig kontakte avsenderen for å verifisere påstanden, konteksten rundt denne, og etterspørre hvilket faktagrunnlag og eventuell dokumentasjon som danner grunnlaget for påstanden.

Der avsender er ukjent eller ikke lar seg oppdrive, tar vi utgangspunkt i hva som er kjent rundt påstandens opphav og kontekst.

Våre faktasjekkere vil deretter bruke åpne journalistiske metoder for å undersøke faktagrunnlaget til påstanden. Måten dette gjøres på, og fremgangen underveis, gjenspeiles i hver faktasjekk slik at leserne selv kan følge prosessen og se hvordan vi kom frem til vår konklusjon.

Til slutt gjøres en vurdering om påstanden er «Faktisk helt sann», «Faktisk delvis sann», «Faktisk ikke sikker», «Faktisk delvis feil» eller «Faktisk helt feil».

Alle våre faktasjekker baseres på opplysninger og fakta som var tilgjengelig på tidspunktet for faktasjekken. Med andre ord må våre faktasjekker og artikler betraktes som ferskvare. På samme måte som vi ikke kan faktasjekke fremtiden, må vi ta høyde for at fremtiden byr på andre svar enn de vi har i dag.

Da antar vi at faktisk.no var i Øst-Aleppo i 2016 og selv overvar dette påståtte bombeangrepet? Eller kjenner primærkilden for løgnen om at bildene er arrangerte?

Bakgrunn

Faktisk.no:

En montasje av tre bilder av en jente som bæres av tre ulike menn, har gjentatte ganger blitt brukt som «bevis» på at mediene lyver.
Faktisk.no har ikke funnet eksempler på at CNN har brukt bildene utenfor den konteksten de ble tatt i. Faktisk.no bruker AFPs faktasjekk som bevis.
Konklusjon: Helt sant.

https://www.faktisk.no/notiser/67k/nei-samme-jente-brukes-ikke-som-offer-i-tre-ulike-kriser

Offer for krigspropaganda

Men, er det sant det AFP hevder?

Amer Alharbi/AFP

Bildene er i følge faktisk.no tatt av AFPs  lokale «fotograf» Amer Alharbi. Beviset inngår i et serie på 3 bilder.  Bilde 1: White Helmets og mann i rutete skjorta. Bilde 2: Mann i rutete skjorta (bil med logoen til White Helmets). Bilde 3: Mann i gule klær.

YouTube player

Abdalrhman Ismail/ Reuters

Reuters «fotograf» Abdalrhman Ismail har også tatt bilde av mannen i den rutete skjorta.

Mannen i den rutete skjorta har byttet plass med han i gult. Vi er blitt fortalt at grunnen til at jenta ble levert fra den ene «redningsarbeideren» til den neste var fordi de hastet å hjelpe henne. Men, åpenbart ikke mer enn at de rakk å «skifte skjorte» eller rolleinnhaver.

Et bilde som inneholder person, foto, mann, ung

Automatisk generert beskrivelse

 Foto:  Amer Alharbi / AFP  foto: Abdalrhman Ismail/ Reuters

Abdalrhman Ismail har også tatt bildet da jenta ble plassert i ambulansen. Hvorfor sitter hun alene?

Hvor kommer kameraene fra?

Ser man på videoer og bilder fra dette området kryr det av fotografer med dyre kameraer. Kameraer det er umulig å få tak i Syria. Disse kameraene er smuglet inn i Syria. Det er terrorgrupper som kontrollerer grensene mot Tyrkia. Det var også terrorgrupper som kontrollerte Øst-Aleppo der bildene ble tatt. Vestlige nyhetsbyråer har med andre ord samarbeidet med terrorgrupper for å få inn disse kameraene. Disse lokale «fotografene» jobber ikke gratis. Så hvordan har de fått lønn? Det er kun en måte å få penger inn i områder kontrollert av terrorgrupper. Det er å samarbeide med dem- og, de jobber heller ikke gratis.

«Fotografene»

Amer Alharbi og Abdalrhman Ismail poserer på sammen med kollega og venn Mahmod Raslan.

«Fotografen» bak det ikoniske bildet av Omran, gutten i den orange ambulansen,  

Et bilde som inneholder person, gruppe, personer, stående

Automatisk generert beskrivelse
Skjermdump fra facebook

La oss ta en titt på CVen og hverdagslivet til «fotografkollegaene»

Amer Alharbi/AFP

«Fotografen» som har tatt bildene faktisk.no vil vi skal spre. Hvem er han? I videoen fra åstedet i Øst-Aleppo samarbeider han med islamistkanalen «Orient News». I videoen ser vi også en del av skikkelsene vi er blitt presentert for av faktisk.no.  Hvis du ikke vil risikere livet er du del av denne ekstreme propagandakanalen hvis eneste agenda er å sende propagandabilder og videoer om «Assad dreper egen befolkning». I videoen kryr det av «fotografer». Få ofre, men desto flere «fotografer». Dersom situasjonen på åstedet er som vi blir fortalt hvordan kan disse «fotografene» gå stille og rolig rundt og ta bilder?

Amer Alharbi var 15 år da «revolusjonen» startet. Og, ble altså betrodd jobben som reporter fra verdens mest grusomme krig. I Øst-Aleppo begikk Al-Nusra og Al-Zinki krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Så skal vi i vest få servert såkalte troverdig nyheter fra Øst-Aleppo av en som samarbeider med Al-Nusra. Uten kildekritikk, uten bakgrunnssjekk ble disse terroristene tilknyttet Al-Nusra brukt som sannhetsvitner. Så viktige var de for Vesten og så viktige var de for terrorgruppene at de med den ene hånden tok bilder som skulle lede til en invasjon som i sin tur skulle resultere at islamister overtok Syria.

YouTube player

Som takk for alle propagandabildene ble han hjulpet inn i Europa og priset med:
• World Press Photo prize, Spot News – Stories, 2nd prize
• Polka Magazine Photographer of the Year Award in 2016
• 2nd prize of DAYS JAPAN International Photojournalism Awards in 2017
• POY Award of Excellence
• National Press Photographers Association: NPPA 
• Bayeux calvados «Regard des jeunse de 15 ans»
As he was honoured from the Canon company on his project which he worked in Aleppo under the title «Rescued From the Rubble»

Abdalrhman Ismail/ Reuters

Her er den andre fotografen som tar bilder av den lille jenta på settet. Han er også den som tok bildet av jenta der hun sitter alene i ambulansen.

Når Ismail ikke har fotooppdrag for Reuters tar han selfier med ledende skikkelser i terrorgruppene Al-Nusra og i Al-Zinki.

Et bilde som inneholder person, personer, gruppe, foto

Automatisk generert beskrivelse

Her opptrer «fotograf» Abdalrhman Ismail med det religiøse overhodet for Al Nusra, Al-Mohisani. En av verdens farligste menn. På bildet til høyre ser vi «fotografen» sammen med terrorister fra Al Zinki. Mannen til høyre er den «siste legen» i Øst-Aleppo – nå med i filmen SAMA som har fått over 20 priser i en rekke vestlige land. Hele filmen er en stor løgn- den også.

Mahmon Raslan

«Fotografen» bak bildet av Omran i ambulansen.

Et bilde som inneholder tekst, avis, husholdningsapparat, bygning

Automatisk generert beskrivelse

Bildet av Omran teppebombet alle forsider av aviser.

«Fotograf” Raslan sa dette til vestlige medier om Omran:

“While taking the photo and looking at the boy, I was crying, while pleased that I was doing my job and taking a powerful photo. I wanted the focus to be clear. When I really started to sob was when I saw the eight-year-old sister of Omran. His sister was as calm as him and she had a similar injury in the face and eye. She made me cry 10 times stronger. We are humans, we are people. I was crying for the children and fearing that my daughter may go through the same experience.”

Men, hvem er Mahmod Raslan?

Et bilde som inneholder person, foto, mann, poserer

Automatisk generert beskrivelse

La oss se på noen av bildene han tar av seg selv.  Vi ser han med kameraet høyt hevet jublende foran en demonstrasjon i regi av terrorgruppene i Øst-Aleppo.  Vi ser han sammen med terrorister fra Nour Al Din Zinki. Også han har tatt en selfi sammen med dem som var med på å skjære hodet av den lille palestinske gutten Abdullah Issa.

Krigspropaganda

Mediene lyver nok ikke, men de formidler ikke sannheten. Kildene lyver og vestlige journalister og medier velger å formidle løgnene.  Så hva er egentlig forskjellen? Forskjellen er at vi blir lurt til å tro at de lokale kildene AFP og Reuters presenterer for oss i Syria er etterrettelige. At det de formidler er sannheten og ikke annet enn sannheten. Sånn er det ikke. Men, hvilken interesse har egentlig mediene av å formidle løgner fra Syria? Hvorfor gjør de det? Hva er det de frykter om de fortalte sannheten? For det finnes bare en sannhet om krigen mot Syria.  

Blant annet sannheten om at mediene i vest har anvendt et viktig våpen. De har hjernevasket folk til å tro på historiene og derfor akseptert at krigen må fortsette.  Det er ikke kameraene i seg selv som er et våpen, men arbeidsdelingen mellom terrorister og de ulike aktørene i vest som har felles interesse av å villede oss. De løper både de vestlige regjeringens ærend og gir terrorgruppene støtte i å fortsette å drepe uskyldige sivile og ødelegge Syria. Mediene snakker aldri om de dødbringende sanksjonene eller om hvordan 13,5, milliarder norske bistandsmidler brukes. Det synes som det er inngått en stilltiende avtale blant mediene i vesten at denne krigen dekker vi etter narrativet om at Assad er den onde og terrorister med kamera er de gode. Skal vi si det som det er: Mediene har mye blod på hendene når det gjelder rapporteringen fra Syria.

Bistandsmidler til opprørskontrollerte områder i Syria: Hvor går pengene egentlig?

Jeg er også blitt faktasjekket av faktisk.no De likte ikke påstanden jeg kom med om at norske bistandsorganisjoner ikke kan redegjøre for hvor 13.5. norske milliarder norske bistandskroner tok vegen i Syria. Hvem sluttmottakeren er. Det var i 2017. Påstanden min har i løpet disse tre årene er blitt vesentlig styrket.

Et bilde som inneholder foto, personer, mann, kvinne

Automatisk generert beskrivelse
https://www.faktisk.no/faktasjekker/GRG/feil-a-pasta-at-norske-hjelpeorganisasjoner-i-syria-vil-ikke-redegjore-for-hvem-som-mottar-skattepen

Les også: Når Faktisk.no gir rødt kort


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelItalia: blokkeringa av helsevesenet på grunn av viruset vil ta flere liv enn epidemien
Neste artikkelDet man ikke vil si: politiet i USA dreper fattigfolk