– Den største krisa siden den store depresjonen

0
Illustrasjon: Shutterstock

Koronakrisa vil bli den djupeste økonomiske krisa siden Den store depresjonen på 1930-tallet. Det skriver Huge Erken, som er sjef for den internasjonale seksjonen av Rabobank. Banken har vært nødt til å nedgradere sine vekstprognoser et par ganger fordi krisa allerede er verre enn antatt for kort tid siden. Nå mener de at verdensøkonomien vil krympe med 4,1 prosent i 2020 og vokse med 4,3 prosent i 2021.

For Frankrike, Italia, Spania og Storbritannia sier prognosene at nedgangen i 2020 vil bli på mer enn 10 prosent, i hovedsak på grunn av streng lockdown i disse landene.

USA vil også ha en stor nedgang, hele 5,7 prosent, men altså markant mindre enn Frankrike, Italia, Spania og Storbritannia. I 2021 er det ventet en liten oppgang. Men arbeidsløsheten er uten sidestykke etter 2. verdenskrig, hele 19,5% i denne undersøkelsen. Se bare hvor dramatisk forskjellen er i denne grafen:

En del land har etter hvert åpnet opp fra det strenge lockdown-regimet. Men det viser seg likevel at det er vanskelig å få økonomien i gang igjen.

Restaurantbestillinger:

Global flytrafikk:

Rabobank mener også at den økonomiske konflikten og handelskrigen mellom USA og Kina kan bidra til å holde verdensøkonomien nede og at krisa kan gå over i ei finanskrise. Dette kan føre til enda flere konkurser og mange bedrifter som ønsker å sette igang ny virksomhet vil da ikke få finansiert dem, og vil havne i en ond sirkel.

At Rabobank ikke overdriver får man bekreftet av tall for april 2020 som viser at tysk eksport hadde en nedgang på 24 prosent i april 2020. Det er også uten sidestykke.

Det er altså ytterst få nålevende mennesker som i det hele tatt har opplevd ei krise som er så djup og alvorlig som den krisa vi opplever i 2020, men det er grunn til å huske på at krisa på 1930-tallet ikke tok slutt før opprustninga til annen verdenskrig tok til.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUSA: Åtte av ti velgere mener landet er på vei ut av kontroll
Neste artikkelFaktisk.no. Fra gutterom til ekkokammer