7. juni, viktig nasjonaldag. Norge med Europas minst nasjonale samfunnselite?

10
Fra Stortingets møte 7. juni 1905. Statsminister Michelsen leser opp regjeringens erklæring. Fargelagt fotografi. Foto: Frederik Hilfling-Rasmussen
Ove Bengt Berg

Av Ove Bengt Berg.

Reelt er 17. mai Norges nasjonaldag. var dagen for en viktig nasjonalhending i 1905: Vi brøyt oss ut av unionen med Sverige, mot Sverige vilje. Det var også den dagen kong Haakon valgte å komme hjem til Norge på i 1945. Nettopp for å markere Norges sjølstendighet.
Men det er ikke mye nasjonal sjølstendighetskamp og -interesse i den norske samfunnseliten. Norge er kanskje det minst nasjonale staten i Europa, villig til å selge alle norske interesser til andre stater og organisasjoner som USA, EU og andre organisasjoner som krever styringsrett i Norge.

Merk særlig formuleringa «…som nødvendiggjøres derved, at Foreningen med Sverige under én Konge er oppløst som Følge af; …» Unionen med Sverige blei oppløst i en bisetning! Hvilke norske politikere de siste tiåra og framover ville turt en sånn provoserende handling med en sånn formulering?

Fra hjemfallsrett og norsk oljefond til vindmøller tyskerne ikke vil ha hos seg

IMG_5560
Sånn kommenterte bladet Vikingen den politiske striden i 1906. I dag vant selgerne av vindkraft. Fra Berge Furres bok Norsk historie 1905-1940. Foto: OBB

Norske politikere på begynnelsen av 1900-tallet gjorde mer som norske politikere i dag gjør alt for å komme bort fra. I 1908 blei det vedtatt at alle aksjeselskap, norske som utenlandske, måtte ha tillatelse for å kjøpe fossefall, og at de måtte levere alt tilbake om 80 år uten godtgjøring. Tilsvarende for gruveselskap. Norsk olje blei nasjonalisert allerede i 1960 etter at regjeringa Gerhardsen erklærte suverenitet over den norske kontinentalsokkelen. Det som skjedde i 1905, 1908 og i 1960 ville garantert ikke skjedd i dag.

I Bayern er det ikke politisk mulig å bygge vindmøller. Tyskerne vil ikke at naturen og miljøet skal ødelegges. Da må andre lands natur og miljø ødelegges. Og dagens norske politikere er mer enn villig til å ødelegge norsk natur.

Basepolitikk og anerkjenning av andre stater
Før var det en viss motstand mot fremmede baser i Norge. Nå er det fritt fram, uten motstand: Bare kom og gjør hva dere vil!

I 1949 anerkjente den norske regjeringa Folkerepublikken Kina. Mot USAs ønske. Men Norge ville være prinsipiell, og mente internasjonalt diplomati ikke kunne ha andre prinsipper enn at det regimet som har kontrollen over en stats areal, også måtte være denne statens eneste mulige representant. I dag gjelder ikke det prinsippet, da gjelder bare USAs og EUs pålegg.

I dag griper Norge inn i borgerkriger og på andre staters vegne — militært! Få andre stater enn Norge var villig til å gjøre jobben for USA og Frankrike for å ødelegge en av Afrikas best fungerende stater, Libya. Norges regjering (Ap) reagerte nærmest på sekundet for å bombe i Afrika. Og statsministeren fikk jobb som generalsekretær i Nato.

Ekstra EU-underdanig, uten å være medlem
Norske regjeringer går på knær helt ned til Brussel for å knele for EU, uten å være medlem. Det sies at Norge som ikke-medlem, var først av alle med å utstyre alle nordmenn med det europeiske helsetrygdkortet. For å slippe EU-kommisjonens misnøye med de norske folkeavstemningene, fant de opp EØS-avtalen for å nulle ut resultatet av folkeavstemningene.

Danskene har forhandla seg til flere unntak. Utlendinger kan ikke eie dansk eiendom uten godkjenning av regjeringsapparatet. Danskene gjør som det passer danske interesser, noe som ville vært helt utenkelig for noen norsk sannsynlig regjering å gjøre i EU. Norske politikere vil gått etter underdanighet for å bli anerkjent. Men de underdanige smiskerne blir bare forakta.

Senterpartiet er det viktigste partiet mot norsk EU-medlemskap, men er samtidig svært villig til å underkaste seg USAs alle krav.

Sannsynligvis finnes det ingen stat i Europa i dag som er mer underdanig overfor utenlandske interesser enn den norske. Norge fostrer ikke lenger politikere som setter Norges interesser først. Norge har ikke er nasjonalt lederskap når det møter den minste motstand.

Økende rivalisering og krigsfare i Norge:
Hensynet til norske interesser vil telle minst

I september 1940, under den tyske okkupasjonen, vedtok Stortingets presidentskap å avsette kongen og regjeringa og i samråd med okkupantene å opprette et tysk-underdanig styre.

Vi går nå inn i ei tid med grunnleggende og nærmest uløselig økonomisk kapitalistisk krise. Samtidig øker rivaliseringa om verdens råvarer, ressurser og markeder. USA er på veg til å miste makta si, mens Kina er på veg opp. Det kan neppe løses på annen måte enn kriger og eller KRIG. I en sånn situasjon kan vi være sikker på at det ikke finnes et nasjonalt innstilt politisk ledende sjikt som vil sette norske interesser foran interessene til de utenlandske stormaktene og EU.

fullsizeoutput_7e87
7. juni 1905 sendte Stortinget ut en kunngjøring til hele folket. Undertegna Stortingets president og sekretær. I tiltro til at dette også ble godt mottatt. Interessant nok skreiv politikerne vedtaka og en sånn kunngjøring sjøl, uten at x antall journalister skulle formulert et glattest mulig budskap. Fra til Tønnes Andenæs, se henvisning lenger opp.

Denne artikkelen ble først publisert i Politikus.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Utmerket artikkel av Ove. Det aller siste FN-dokumentet om den Globale verden uten grenser og fritt fram for ut og innreise, ble også nettopp framført av EUs migrasjonskommisær Ylva Johansson. At EU må åpne seg for den ganske verden.
  Samtidig bestemte EU i polemikk med Tyskland at det innen EU ikke kan finnes noen lov som på nasjonalt grunnlag står over EUs lovverk. Nasjonalstatens irrelevans.
  Siden det norske borgerskapet formelt ikke er med i EU,har det arbeidet som gale for å bli det i praksis. Ove nevner at Senterpartiet visstnok skal være imot EU,men det er jo på saker av nærmest kommunepolitisk og lokalistisk nivå. Det er ingen i det norske EU-borgerskapet som er bekymret over SPs EU-motstand.
  Norge har et kompradorborgerskap med all loyalitet til Brussel og Washington.
  Den virkelig tragiske situasjonen er at det ikke finnes en organisert venstreside som går imot utselgingen av Norge. Det er det tragiske i 2020. Alle utspill som kommer fra det hold imøtekommer EUs New green Deal og Ursula von der Leyen har fått samme status som Syriza i sin tid: et fyrtårn for den nye tid med havvind og vindmøller.
  Hvis det noengang skal lykkes å redde biter av norsk nasjonal selvstendighet,må man starte med en opprydding på “venstresida”. Sånn det er nå er “venstresida” et haleheng til EU-borgerskapet,akkurat likt Enhedslisten og Vänsterpartiet.

 2. Avatar for Mari Mari says:

  Nydelig skreven, Ove Bengt Berg.

 3. Avatar for Tellef Tellef says:

  Strålende oppsummert av vår tids viktigste sak

 4. Avatar for FMD FMD says:

  Det som burde være det eneste temaet det norske folk fokuserer på er nasjonal selvstendighet.
  Manglende nasjonal selvstendighet er årsaken til samtlige problemer vi har i Norge i dag.
  Hersketeknikkene som blir brukt mot folk som fokuserer på nasjonalstaten og dens selvstendighet må man bare drite i.
  Fremtiden ligger i nasjonalstaten, ikke i globalismen som har vist sin fullstendige underlegenhet for alle som kan se klart.

 5. Enig med alle her. Vi står foran en gedigen utfordring hvor demokratiet og nasjonalstaten vår står på spill på en måte vi ikke har sett maken til på lenge.

  For noen tiår tilbake virket det klart for “venstresida” hva globalismen innebar, men så ville den innta subtile, eller kanskje ikke-så-subtile former som “bærekraftig utvikling” og multikulturalisme, fraser som for dette til å virke blomstrende vakkert når det i realiteten tilslører agendaen til de verdens rikeste og deres korporasjoner med et historisk langt synderegister, fra statskupp til folkemord

  De liker også å fremstille globalisme som internasjonal solidaritet(Teknologisk innovasjon i den tredje verden for å tilsynelatende bedre kårene til de fattige hvilket fortsatt er nykolonialisme i praksis, vindkraft for å bekjempe “klimakrise” etc.). Og nå har “venstresiden” latt seg infiltrere og kapre av dem noe som gjør at vi har kommet til et langvarig uheldig punkt hvor nasjonalisme har blitt forvekslet med sjåvinsime, ikke at sjåvinisme aldri skjer. Men stiller man kritiske spørsmål blir man en kjetter både inn og utenfor sin fløy, man blir stemplet som “proteksjonist”, “intolerant”, “usolidarisk” eller en “ekstremist”.

  Skal man utøve genuin internasjonal solidaritet må man ha en grunnsolid nasjonalstat. Hvis ikke blir det som å skulle redde en person fra å drukne uten at man selv kan å svømme. Derfor må nasjonalstaten bli førsteprioritet

 6. Nedstenginga skjedde pga press fra utsiden, formodentlig av Bill og Melinda Gates foundation. De sier det ikke men alt tyder på det med tanke på at Norge er med i vaksinealliansene GAVI og CEPI, hvor Gates har eierskap eier og deltar i begge.

  Man trenger bare å se på twitter for å vite hvor stor og stygg splid det er blandt sosialister og kommunister om hvorvidt samfunnsnedleggelsen var riktig, Jeg er en av dem som mener det har gjort mer skade enn godt. Mange av de som utgir seg for å være anti-kapitalister er ikke bare for lockdown, tross for at det var arbeidsgiverne i de storselskapene som tjente seg søkkrike på det, men også er de for coronavaksine(!!!) tross for at det er produsert av den privatiserte legemiddelindustrien! Big pharma!

  Det er nå jeg skulle ønske vi hadde ledere som han her:

  https://www.youtube.com/watch?v=7NrKHflKCy0

 7. Jimmy Dore (demokrat)

  The country is on it’s way to collapse …

  It is impressive how much they [de progressive] can rape the country with a straight face and how the media give them a pass

  Forslaget om å nedlegge politiet er ikke basert på akademisk forskning … det er fra Soros. Det er et opplegg for lovløshet i amerikanske storbyer. Kaos er målet.
  For min del kan man gjerne teste det ut i noen demokratiske stater, som et eksperiment.
  -Nei, du kan ikke tilkalle politi om butikken ranes

  Unemployment in America today has not reached the astronomical levels of the 1930s, but barring a short spike in 1982, it has not been this high since the Depression era.

 8. Høyre og Arbeiderpartiets lojalitet til NATO og EU/EØS og andre landsforræderske prosjekter for ikke å nevne stortingets underkastelse til de mener jeg er nok en gang en kraftig påminnelse om følgende: Det er ikke politikerne som sitter med makta. Det er korporasjonene, bistandsgrupper, mediegigantene, våpenindustrien og bankene med sin lobby rettet mot dem. Går ikke politikerne med på å tjene deres interesser, som kongsbergs våpensalg til land som angriper andre(Saudi-Arabia mot Yemen) eller Norges banks hyring av skattesvindler Nikolai Tangen i oljefondet, ja da blir det ingen penger til neste valgkamp, ingen medieoppmerksomhet, ingen FN-jobb og ingen nye trinn oppover karrierestigen.

  Jeg skulle også virkelig ønske at kommentatorer som Jimmy Dore kunne slutte å bruke så mye tid på Bernie Sanders sitt idealsvik. Altfor mange sitter å venter på at en politisk messias skal komme å redde oss bare for å så bli brent etterpå istedenfor å følge pengene, se på Wall street, Amazon, Blackrock og federal reserves lysskye virksomheter

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

2 flere kommentarer

Deltakere