USA trekker 9500 soldater ut av Tyskland – og flytter de fleste til Polen

0
Usas strategiske bombefly USA Air Force Lockheed Super Galaxy på flyplassen i Stuttgart. Shutterstock

Den økende spenningen mellom USA og Tyskland har nå gått så langt at Trump-administrasjonen har kunngjort at 9500 USA-tropper skal forlate Tyskland. Dette skriver Jason Ditz på AntiWar.

Det betyr at det nå er 25 000 USA-tropper igjen i Tyskland. Dette blir også det nye taket på antallet USA-soldater på tysk jord. Det har i lang tid vært konflikt mellom USA og Tyskland i NATO fordi USA mener at Tyskland slipper unna forsvarsforpliktelsene for billig. Særlig har dette vært etr hovedpoeng for president Donald Trump.

Meningsmålinger i Tyskland viser at et flertall av tyskerne helst så at USA pakker styrkene sine sammen og drar hjem. Allerede i 2018 sa 82 prosent av tyskerne at de ikke hadde tillit til USA som alliert.

Men på tross av styrkereduksjonen beholder USA fortsatt Tyskland under sin militære kontroll. Og man bør ikke betrakte Washingtons beslutning som noen innsats for fred. Det fleste av de soldatene som trekkes ut vil bli stasjonert i Polen og andre land nær Russlands grenser.

Dietmar Bartsch, som leder partiet Linke i Forbundsdagen, sier seg tilfreds med tilbaketrekninga og mener at nå må også USAs atomvåpen trekkes ut av Tyskland.

Her er en oversikt over USAs baser i Tyskland.

Den militære oppbygginga i øst

Det er påfallende hvordan USA både under Barack Obama og under Donald Trump flytter styrkene sine østover i Europa, så langt øst de kan komme. De baltiske statene, Polen og Romania er de nye oppmarsjområdene og mulige angrepsplattformene til USA mot Russland. USA har inngått en egen militærallianse med Sverige og Finland utenfor og på siden av NATO. Og USA har gjort Norge til militærbase for første gang i historien.

Nå har Polen, som i mange saker er på kollisjonskurs med EU, erklært at landet ønsker å betale inntil to milliarder dollar for å ha en permanent amerikansk militærbase i landet. I november 2015 sa den polske regjeringa at den ønsker utstasjonering av atomvåpen på polsk jord.

Og vi må naturligvis ikke glemme Ukraina, landet som USA lyktes i å få kontroll over gjennom statskuppet 22. februar 2014 og der USA både har militære rådgivere, soldater og der USA stadig utplasserer nye våpen.

Les: USA og balkanisering av Europa


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelHellas: – Vi er klare for militær aksjon hvis Tyrkia skulle angripe oss
Neste artikkel7. juni, viktig nasjonaldag. Norge med Europas minst nasjonale samfunnselite?