USA: Drapet på George Floyd utløser landsomfattende opptøyer

0
Skjermdump fra Twitter

Politimannen Derek Chauvin knelte på nakken til den svarte mannen George Floyd under en pågripelse i Minneapolis. Floyd døde under pågripelsen. Det er offentliggjort flere videoer av hendelsen der det tydelig går fram at Floyd gir tydelig uttrykk for at han ikke får puste. Drapet har utløst opptøyer og voldsomme demonstrasjoner over hele USA. I Minnesota er det innført unntakstilstand og portforbud.

CNN og NYPD angrepet

I Atlanta i Georgia har CNN blitt angrepet og College Football Hall of Fame ødelagt og plyndret. Borgermesteren i Atlanta Keisha Lance Bottoms sier at «dette er ikke en protest, dette er kaos». I Minneao´polis har ordføreren bedt om hjelp fra Nasjonalgarden for å slå ned opptøyene.

I Washington tok opprørerne seg inn i Finansdepartementet og påførte bygningen skader, skriver Daily Wire. Det hvite hus ble satt under kortvarig lockdown mens opptøyene utviklet seg i hovedstaden. CNN kunne fortelle om demonstrasjoner og/eller opptøyer i 18–20 delstater og mange byer over hele landet. Noen protester foregikk fredelig og andre har vært voldelige.

Her er oversikten fra New York Times.

President Donald Trump rykket ut med en advarsel mot de voldelige demonstrantene der han avsluttet med ordene: «when the looting starts, the shooting starts. Thank you!«

Twitter påførte presidentens melding en påskrift der det het at den «bryter deres regler mot å forherlige vold». Twitter sier at påskriften var godkjent av selskapets toppsjef Jack Dorsey før den ble satt på.

Dermed er dette også blitt en krig mellom presidenten og Twitter der han truer med å innlede kriminaletterforskning mot kanalen.

Et eksplosivt land i strid med seg sjøl

USA har opplevd opptøyer og lokale opprør, plyndringer og brannbomber før. Men dette er noe nytt i den forstand at landet nå er splittet som aldri før. Det er ikke noe samhold mellom politikerne og presidenten. Landet er delt i fiendtlige leire som er i en lavintensiv «krig» med hverandre. Samtidig er 40 millioner arbeidsløse og mange millioner mennesker vakler på kanten av sult. Fra de ultrarikes side har det lenge pågått en klassekrig mot flertallet, en krig de rikeste vinner hver eneste dag.

De ultrarike er rikere enn noen gang mens nye titalls millioner styrtes ned i fattigdom. Det har lenge vært snakket om «den kommende borgerkrigen i USA», men det har gjerne vært sett på som en teoretisk mulighet.

Nå er USA å betrakte som en haug med svært tørr kvist der noen gnister kan utløse en større brann – samtidig som det ikke mangler folk med åpen ild, både i overført og konkret betydning, som gjerne vil gjøre akkurat det.

Les: Den andre amerikanske borgerkrigen (del 1)

Den andre amerikanske borgerkrigen (del 2)


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.