Hvem kopler seg fra hvem? Kinas handel med Asia øker kraftig.

0
Illustrasjon: Shutterstock

Mens USA satser på å «bryte forsyningskjedene» med Kina øker Kinas eksport til Asia langt mer enn forventet. Taiwan, Vietnam, Thailand og Indonesia kjøpte 50% mer av Kina i april 2020 enn de gjorde i fjor. Dette skriver Asia Times.

Kinas import fra sine asiatiske naboer økte også kraftig.

Det er en utbredt misforståelse i Vesten, og ikke minst i USA, at verdenshandelen nettopp dreier seg om Vesten og USA. Man har ikke skjønt det som skjer i Asia, også ut over Kina. I 2019 gjorde McKinsey Global Institute en analyse av asiatisk økonomi og kom til at mens Asia i 2000 sto for litt under en tredjedel av verdenshandelen er verdensdelen på vei mot å utgjøre 50% av verdenshandelen i 2050. «Det asiatiske århundret har begynt,» sier forskeren Parag Khanna, forfatter av boka THE FUTURE IS ASIAN: Commerce, Conflict, and Culture in the 21st Century. Han mener at asiatisk økonomi vil komme styrket ut av koronakrisa, som han sier i et intervju med ANC News i Manila.

Det har også skjedd et skifte internt i Asia i og med at Kina har redusert sin eksport av arbeidsintensive varer. Dette har gitt andre asiatiske land muligheten til å fylle det rommet, og det gjelder særlig Vietnam.

McKinsey skriver at 52 prosent av Asias handel nå foregår i Asia. Det gjelder i enda høyere grad tjenester enn varer, og asiatiske land bygger nå sine egne forsyningskjeder, totalt uavhengig av Vesten. En god dele av de største selskapene i verden, målt etter omsetning, finnes i Asia. Hele 210 av selskapene på Fortune Global 500 i 2018 var asiatiske. Den andelen vil øke.

Halvparten av verdens internettbrukere finnes i Asia, og Kina, Japan, Sør-Korea og Singapore er blant de mest digitalt avanserte i verden, skriver McKinsey. Og de mener at 50 prosent av verdens kommende forbruksvekst vil skje i Asia. Dette forklarer hvorfor endringa av det indre handelsmønsteret i Asia er så viktig.

Det bringer oss tilbake til artikkelen i Asia Times. USA har hatt et slags strategisk tak på Kina på grunn av landets avhengighet av datachips fra USA. Nå tar Japan over en del av den rollen USA har hatt samtidig som Kina satser knallhardt på å bygge sin egen datachipindustri. Huaweis egen chip-produsent HiSilicon er allerede blant de ti største i verden. Men de er ennå ikke i stand til å produsere de mest avanserte komponentene, og der kommer Taiwan og Sør-Korea inn.

Det USA risikerer ved å forsøke å kople vekk Kina er å kople vekk USA fra det stadig viktigere asiatiske markedet og forsterke Kinas integrasjon med de andre asiatiske økonomiene. Dette er enda et sterkt argument for at Imperiets dager er talte.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelDärför misslyckades kuppförsöket i Venezuela
Neste artikkelKrise tvinger Saudi-Arabia til å skjære hardt med sparekniven
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).