Fagforeningen for danske kabinansatte og piloter: – Det blir et blodbad!

0
Thilde Waast, Formand i Flyvebranchens Personale Union. Skjermdump fra dansk TV2

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har gitt beskjed om at landet vil opprettholde strenge begrensninger på utenlandsreiser til tross for at koronaepidemien må sies å være over i Danmark. Fagforeningen for danske kabinansatte og piloter (FPU) protesterer og frykter at dersom disse bestemmelsene opprettholdes, vil det bli «et regulært blodbad blant foreningens medlemmer». Dette skriver den danske avisa Extra Bladet.

– Vi har advart om at koronatiltakene kan koste opptil 2000 jobber bare for kabinpersonalet og piloter. Nå, dessverre, må vi justere dette tallet. Det kommer til å bli et blodbad, sier FpU-styreleder Thilde Waast i en pressemelding.

FPU om fortsatte rejserestriktioner: Dansk luftfart kan forsvinde

Flere europeiske land har meldt seg på for ferieturister. Dette gjelder blant annet Hellas, Spania og Italia. EU-kommisjonen har bestemt seg for å trappe opp turismen. Men i Danmark er det annerledes.

Thilde Waast sier at hvis ikke regjeringa omgjør beslutningen, vil konsekvensene bli ‘enorme’.

– Vi ser allerede en rekke lavprisselskaper som begynner å komme inn i markedet. Dagens beslutning kommer til å akselerere sosial dumping i dansk luftfart fullstendig, sier Thilde Waast, og legger til:

– Regjeringen må ta konsekvensen av denne de facto nedleggelsen av luftfarten og tilby ekstra hjelp både i forhold til lånemuligheter for selskaper og bistandspakker.

I slutten av april kunngjorde SAS at det, som en konsekvens av koronakrisa ville permittere opptil 5.000 heltidsansatte. Oppsigelsene utgjør i underkant av halvparten av det totale antallet heltidsansatte i den skandinaviske transportøren. Icelandair har permittert 2000 ansatte. Det britiske lavprisselskapet EasyJet har kunngjort at det vil sparke 30 prosent av sine 15.000 ansatte på grunn av krisa, og i det nederlandske KLM har 2000 ansatte mistet jobben.

Sundhetsstyrelsen anbefalte ikke stenging av Danmark

Som tidligere meldt har den danske avisa Jyllands Posten avslørt at Sundhetsstyrelsen ikke anbefalte en stenging av landet, slik statsminister Mette Frederiksen og hennes regjering gjorde. Til tross for politisk press har ikke Mette Frederiksen vært villig til å oppgi hvem det var som anbefalte å stenge landet. Hun bare insisterer på at det var et politisk vedtak.

Les: Danmarks statsminister nekter å si hvem som anbefalte å stenge landet

Og hun fortsetter å avfeie all kritikk, skriver Berlingske. Avisa skriver:

Flere medier har på baggrund af aktindsigter de seneste dage beskrevet, hvordan regeringen i håndteringen af coronakrisen flere gange er gået længere, end Sundhedsstyrelsens har anbefalet, og derfor var det også det tema, som Mette Frederiksen blev konfronteret med, da hun fredag præsenterede en yderligere åbning af grænserne.

Søren Brostrøm anbefalede ikke en nedlukning sådan som den, regeringen satte i værk den 11. marts. Hvorfor lyttede du ikke til Søren Brostrøms rådgivning, og hvorfor måtte danskerne ikke vide, at du ikke lyttede til Søren Brostrøm?

»I spørgsmålet ligger der den præmis, at vi ikke har lyttet til Sundhedsstyrelsen, og det er selvfølgelig ikke rigtigt,« siger Mette Frederiksen.

Av et svar fra Sundhedsstyrelsen, som Politiken har fått innsikt i, framgår det, at covid-19 ifølge Sundhedsstyrelsen ikke «kan betegnes som en alment farlig sygdom, da den ikke har hverken et sædvanligvis alvorligt forløb eller en høj dødelighed».


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.