Arundhati Roy: Indias svar på pandemien har blitt en sosial katastrofe

0
Indiske migrantarbeidere sover på en hovedvei i flukten fra en av storbyene. Foto: Shutterstock.

Den verdensberømte indiske forfatteren, aktivisten og samfunnskritikeren Arundhati Roy sier i et intervju med Financial Times at Indias svar på pandemien har blitt en sosial katastrofe. 24. mars kunngjorde Indias statsminister Narendra Modi den mest straffende og dårligst planlagte lockdown i verden. 1,38 milliarder mennesker fikk fire timer på seg til å adlyde tiltakene. FT skriver at de offisielle dødstallene fra Covid-19 i India er noe over 3000. Arundhati Roy sier at i den samme perioden, basert på erfaringstall og eksisterende data, vil 150.000 mennesker, først og fremst fattige, ha dødd fra den andre smittsomme luftveissjukdommen tuberkulose.

Den korte tidsfristen for lockdown førte til at millioner av arbeidere ble strandet i byer uten mat, penger eller transportmidler. Traumatiserte folk gikk til fots hundrevis av kilometer fra byene til landsbyene sine. Mange døde av sult og utmattelse underveis, andre ble drept i ulykker på sin desperate flukt hjemover. For å slippe unna det brutale politiet begynte folk å vandre på jernbanelinjene. Ett godstog knuste 16 mennesker som flyktet på denne måten.

Før lockdown var arbeidsløsheten rekordhøy, sier Arundhati Roy. Gjennom lockdown har India mistet om lag 135 millioner jobber.

Koronakrisa har kommet i tillegg til den hindunasjonalistiske hetsen mot muslimene og kastesamfunnets system med avsky for de kasteløse. Og for dem som faller utenfor er det ingen beskyttelse. Den gjelder bare de privilegerte.

Hvem har ansvaret for denne katastrofen? spør Arundhati Roy og drømmer om en internasjonal Covid-19-domstol som kan stille de ansvarlige for retten.

Det er fortsatt et ubesvart spørsmål: Hvem anbefalte Narendra Modi å gjennomføre denne katastrofale lockdown? Men Modi sjøl sa i en videokonferanse med Bill Gates at det var klart hvem han vil ha til å legge opp organiseringa av India etter koronakrisa. Modi sa at:

«Gates Foundation kunne ta ledelsen i å analysere de nødvendige endringene i livsstil, organisering av økonomien, sosial opptreden og formidling av utdanning og helsevesen som må komme ut i en post-covid-verden.»

Uttalelsen signaliserer så vidtrekkende fullmakter at det nesten hørtes ut som om Gates ble utnevnt til visekonge av India.

Det var også Bill & Melinda Gates Foundation som har stått og står i spissen for å gjøre India til et kontantfritt samfunn. De har vært med på å etablere alliansen Catalyst som påstår at det kontantløse samfunnet deres skal fremme «inkluderende vekst». På sponsorlista deres finner vi dessuten milliardærklubben World Economic Forum samt Visa, og MasterCard.

Les også: USA vil drive fram det «kontantløse samfunnet» i India


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkel”Erdogan kommer aldrig kunna tysta våra sånger”
Neste artikkelTromsø kommune tvunget til å ta imot atomubåter fra Nato