Arresterte IS-medlemmer i Syria: Vi gjennomførte mange aksjoner sammen med USA

0
De tilfangetatte IS-terroristene slik de framsto på pressekonferansen i Syria. Foto: Sana

USA og Vesten påstår at de er i Syria «for å bekjempe den islamske staten IS». Det var også det samme som ble brukt som begrunnelse da Norge sendte 60 spesialsoldater til al-Tanf-basen i Syria på grensa mot Jordan og Irak. Vår regjering gir verken Stortinget eller offentligheten noen form for informasjon om hva de norske styrkene har holdt på med i Syria, så vi er tvunget til å søke informasjon andre steder.

Vi fikk nylig vite at utbrytere fra den tidligere norskstøttede opprørsgruppa Maghawir al-Thawra i Syria skal ifølge forsvarsnettstedet TheDefensePost ha tatt med seg våpen og kjøretøyer og krysset fra opprørskontrollerte Tanf til regjeringskontrollerte Palmyra. Dette skrev ABC Nyheter:

Også Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) bekrefter at kommandøren, som også er antatt å være narkotikasmugler, har skiftet side.

Det interessante er at kommandøren tilhører en gruppe som ifølge VG er blant dem norske spesialsoldater trente opp i perioden 2016-2017.

De kalte seg tidligere Den Frie Syriske Arme, FSA, som vestlige land satset sterkt på. De var angivelig demokratisk innstilte opprørere som samtidig skulle bekjempe IS.

Rødts leder Bjørnar Moxnes har krev svar fra Erna Solberg:

«Har norske skattepenger og forsvarsressurser blitt brukt til å trene og støtte en milits i Syria som var involvert i narkosmugling?«

Les: Hva slags grupper er det Norge har trent opp i Syria?

Men forsvarsminister Frank Bakke-Jensen vil ikke ha noen granskning av om norskstøttet milits i Syria har drevet med narkosmugling, skriver ABC Nyheter.

Ledere for MaT selv har uttalt offentlig at de ble trent og støttet av Norge. Pentagon har bekreftet at de har trent MaT i al-Tanf, altså akkurat der den norske kontingenten oppholdt seg.

Også samarbeid med IS

I denne sammenhengen er det svært interessant at tre arresterte IS-medlemmer som har operert i nøyaktig de samme områdene nylig erklærte at deres IS-gruppe har samarbeidet tett med de amerikanske styrekene i al-Tanf. De tre terroristene ble framstilt på en pressekonferanse i Syria 14. mai 2020, og det de hadde å si er ganske oppsiktsvekkende. De sier ikke bare at de samarbeidet med USA-koalisjonens styrker, men at de også samarbeidet med Maghawir al-Thawra, som de norske soldatene trente.

Vi har naturligvis ingen muligheter til å kontrollere de opplysningene de kommer med eller om de har vært utsatt for press for å komme med dem. Men vi gjengir referatet fra pressekonferansen slik det er gjengitt av Syria Times, slik at leserne kan gjøre sine egne refleksjoner.

«En sikkerhetsoperasjon mot ei IS-gruppe i Syria i byen Badia førte til at tre av medlemmene i gruppa ble drept mens tre ble arrestert. De tre arresterte IS-terroristene tilsto at de hadde begått mange terroroperasjoner, inkludert drap, henrettelse, kidnapping og ødeleggelser.

Mange av disse terroraksjonene ble utført etter koordinering mellom IS-ledere og de amerikanske okkupasjonsstyrkene som befinner seg i al-Tanf-området på den syrisk-jordanske grensen.

Terroristen Salah Jaber al-Daher – AKA Abo Abdul Rahman al-Salafi, født i Idlib i 1998, sa at han meldte seg inn i IS-organisasjonen gjennom en av sine slektninger [kalt Abo Salam Omareyeh] som var blant medlemmene i denne takfiri-organisasjonen og han utnyttet hans behov for penger og introduserte ham for en annen person kalt Samer al-Bori, som fraktet ham til Jabal al-Bashari-området i det syriske Badia hvor han ble ønsket velkommen av ISIS-terrorister, inkludert Abo Islam. Dette fant sted i 2018.

Den andre terroristen Abo al-Baraa al-Homsi, født i Homs i 1999, at han møtte en person som het Firas al-Khalid i Homs by i 2017. Denne personen hadde en klesbutikk og foreslo å gi ham 100-200 dollar og å frakte ham til Raqqa for å bli med IS. Han godtok forslaget fordi han hadde behov for penger.

Den tredje terroristen, Amer Abdul Ghaffar Neameh – AKA Abo Swan-født i Hasaka i 2001, sa at han kommuniserte via Whatsapp med sin fetter Wahid Meameh, som var i Badia, og han fortalte ham at han vil få penger og en bil hvis han meldte seg inn i organisasjonen.

De tre terroristene tilsto at de ble trent i flere uker av IS-dommere, som sa til dem at de er jihadister og enhver person som kjemper mot IS er en vantro. De ble også opplært i hvordan man bruker våpen og raketter, inkludert amerikanske raketter.

Terroristene ble presentert for de såkalte IS-emirene fra flere nasjonaliteter foruten krigere med fransk, britisk og indonesisk statsborgerskap.

Når det gjelder noen av forbrytelsene som disse terroristene var involvert i, sa den første terroristen [Abo Abdul Rahman al-Salafi] at han drepte 21 mennesker mens de lette etter trøfler og at han gjennomførte operasjoner mot den syriske hærens konvoier.

«Vi satte opp bakhold mot den syriske hæren og sivile biler i flere områder i Al-Badia,» la han til.

Terroristene understreket at de mottok ordre fra amerikanske okkupasjonsstyrker i al-Tanf-området. Disse okkupasjonsstyrkene beordret IS-leder Hasan Alqam al-Jazrawi av saudisk nasjonalitet, til å angripe den syriske hæren i Palmyra, T4 flybase og oljefelt i Palmyra-regionen.

En av terroristene sa:

«En person som sto nær al-Jezrawi, hans navn var Hasan al-Wali, fortalte meg at han møtte amerikanere i al-Tanf-basen og de sa til ham at vi må angripe Palmyra-regionen og T4-flybasen og de vil gi oss rakettkastere, våpen, penger, biler og droner. De lastet ned Tag-programmet på sine mobiler for å observere bevegelsene til den syriske hæren. Al-Jazrawi sa at han vil gjøre det, men han trengte tid til å bringe krigere fra Eufrat-regionen fordi det gjeldende antallet ikke er nok «.

Terroristene hevdet at det er koordinering mellom IS-ledere og lederne av «Maghawer al-Thawra», som er tilknyttet den såkalte den «frie hæren» i nærheten av basen al-Tanf.

Terroristene ble beordret til å holde kontakten med sine ledere for å gå inn og ut av basen. Terroristene sa at de holdt de kidnappede menneskene i huler under bakken, i skyttergraver og biler.

Terroristen påpekte at det var forhandlinger mellom IS-ledere i Raqqa og lederne av de USA-støttede «syriske demokratiske styrker» – SDF.

En av terroristene innrømmet at USAs og SDF-styrker dekket dem under deres tilbaketrekning fra Raqqa mot Deir Ezzor.

Terroristene bekreftet at tre IS-medlemmer: Abo Sofyan al-Jazrawi, Abo Jnid al-Halabi og Abo Brahim al-Demashqi, som hadde ansvaret for økonomistyring i Badia, dro hver måned til basen al-Tanf for å bringe 3 lastebiler lastet med mat, våpen og penger til fordeling blant IS-medlemmer i Badia-regionen.

Hver terrorist får $ 100, mens ledere får $ 500 og den militære eliten får $ 1000. Al-Tanf-basen var et trygt sted for terrorister der de kunne få medisinsk behandling da de ble skadet.
«

Her er videoen fra pressekonferansen:

YouTube player

Man behøver ikke betrakte det de fangne terroristene sier som noe bevis. Men de sier samsvarer godt med mange andre opplysninger som er kommet fram om forholdet mellom USAs okkupasjonsstyrker og IS-terroristene. Blant annet er det dokumentert på video av SDF hvordan USA med SDFs hjelp evakuerte IS-medlemmer fra Raqqa.

USA-allierte dokumenterte hvordan IS fikk flykte fra Raqqa

Det er nyhetsbyrået almasdarnews som melder om dette. Videoene ble filmet på slutten av kampen om Raqqa og viser busser og lastebiler med mange titalls IS-krigere som forlater byen.

«Dette er video vi sjøl tok, og vi tar fortsatt vare på dem,» sa en av SDF-soldatene og viste fram videoen på sin egen mobiltelefon. «Vi så dem med våre egne øyne. Jeg sto på vakt ved kornsiloene da IS forlot byen. Det var mange av dem og vi var ikke redde for dem,» sa soldaten.

Den skitne hemmeligheten i Raqqa

BBC har avslørt en hemmelig avtale mellom USA og IS som lot hundrevis av IS-krigere og deres familier unnslippe fra Raqqa under bevoktning av den amerikanske og britiskledede koalisjonen og de kurdiske styrkene som kontrollerer byen. Konvoien inkluderte noen av de mest notoriske medlemmene av IS og dusinvis av utenlandske jihadister. En del av disse har spredd seg ut over Syria og noen er kommet så langt som til Tyrkia.

Leve for å kjempe enda en dag

Stephen Chovanec har beskrevet dette i artikkelen USA beskytter IS for å svekke rivaler – utvider USAs okkupasjon i Syria:

«De strategiske fordelene IS bød på ble kanskje best beskrevet av Thomas Friedman. Han forklarte i en artikkel i New York Times:

«Amerikas mål i Syria er å skape nok press på Assad, Russland, Iran og Hizbollah til at de vil forhandle om en maktfordelingsavtale… som også ville skyve Assad fra makten.»

Derfor, siden Den islamske statens « mål er å nedkjempe Bashar al-Assads regime i Syria – pluss landets russiske, iranske og Hizbollah-allierte… kunne vi ganske enkelt trekke oss tilbake fra å bekjempe IS på bakken i Syria og la dette være et problem for Iran, Russland, Hizbollah og Assad.»

Hans vurdering var at USA ikke ønsket å nedkjempe IS med en gang, fordi «hvis vi nedkjemper IS på bakken i Syria nå, vil vi bare redusere presset på Assad, Iran, Russland og Hizbollah.»

En måte var å la det være igjen en åpen korridor IS-krigere kunne flykte gjennom, i områder der USA-støttede grupper kjempet mot gruppen.»

De fangne terroristene bekrefter

Dermed ser vi at sjøl om vi ikke kan kontrollere det de tilfangetatt terroristene sier, så samsvarer det med mye vi allerede vet. Og det bringer oss tilbake til de norske styrkene som opererte i al-Tanf. Alt tyder på at de trente en terroriststyrke som blant annet drev med narkotrafikk. Men nå må vi spørre: Drev de også med samarbeid med IS, slik disse fangne terroristene hevder at USA gjorde samme sted?


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelDen andre amerikanske borgerkrigen (del 1)
Neste artikkel«Staten har vist seg å være en av de største produsentene av falske nyheter under koronakrisen» – lekket dokument