Hva slags grupper er det Norge har trent opp i Syria?

0
Foto: Sana

Utbrytere fra den tidligere norskstøttede opprørsgruppa Maghawir al-Thawra i Syria skal ifølge forsvarsnettstedet TheDefensePost ha tatt med seg våpen og kjøretøyer og krysset fra opprørskontrollerte Tanf til regjeringskontrollerte Palmyra, skriver ABC Nyheter, som fortsetter:

Også Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) bekrefter at kommandøren, som også er antatt å være narkotikasmugler, har skiftet side.

Det interessante er at kommandøren tilhører en gruppe som ifølge VG er blant dem norske spesialsoldater trente opp i perioden 2016-2017.

De kalte seg tidligere Den Frie Syriske Arme, FSA, som vestlige land satset sterkt på. De var angivelig demokratisk innstilte opprørere som samtidig skulle bekjempe IS.

Maghawir al-Thawra (eller Revolutionary Commando Army) kalte seg tidligere New Syrian Army.)

Som vanlig vil ikke Forsvaret kommentere noe som har å gjøre med hva Norge faktisk foretar seg eller har foretatt seg i Syria.

– Norge støtter den internasjonale koalisjonen mot ISIL. For tiden er det et styrkebidrag fra Hæren som trener og rådgir irakiske regjeringsstyrker, skriver major og pressetalsmann Brynjar Stordal i en epost til ABC Nyheter.

Forsvaret sier at treningsoppdraget i Syria ble avsluttet i 2017.

Rødts leder Bjørnar Moxnes er ikke fornøyd med svaret fra Forsvaret. Han krever svar fra Erna Solberg:

«Har norske skattepenger og forsvarsressurser blitt brukt til å trene og støtte en milits i Syria som var involvert i narkosmugling?«

Det helt opplaget svaret på det er JA. Disse gruppene driver med alle slags forbrytelser, inkludert narkotikasmugling. Dette er godt kjent, og det må også Forsvaret ha visst. Men dette vil man naturligvis ikke innrømme. Rødt har gjentatte ganger prøvd å få vite hvem de norske styrkene har trent i Syria og krevd granskning av oppdraget. Moxnes sier til ABC Nyheter:

«Det er ikke vanskelig å se hvorfor Solberg-regjeringen motsetter seg enhver granskning av sin deltakelse i Syria-krigen og fortsetter å holde hemmelig hvilke grupper de har trent. De ønsker selvfølgelig å skjule for offentligheten at de har brukt norske skattepenger og risikert norske soldatliv på nok et meningsløst USA-leda krigseksperiment i Midtøsten.«

Restene av Maghawir al-Thawra finnes fortsatt og brukes av USA som en form for fangevoktere for de flyktningene som er fanget i al-Rukban-leiren. Og de ble altså trent av Norge, noe vi innbyggere i Norge ikke får lov til å vite noe om.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelE-tjenesten får drive med masselagring av metadata
Neste artikkelTrump har gitt ordre om å senke iranske skip hvis de truer USAs marine