USA-allierte dokumenterte hvordan IS fikk flykte fra Raqqa

3
Skjermdump fra en av videoene til SDF-soldater som viser IS-krigernes flukt fra Raqqa under USAs beskyttelse.

Vi har tidligere meldt om at USA-alliansen i Syria lot hundrevis av IS-krigere flykte fra Raqqa uten å gripe inn. Nå er dette også dokumentert på video av USAs allierte i den såkalte Syria Democratic Forces.

Det er nyhetsbyrået almasdarnews som melder om dette. Videoene ble filmet på slutten av kampen om Raqqa og viser busser og lastebiler med mange titalls IS-krigere som forlater byen.

«Dette er video vi sjøl tok, og vi tar fortsatt vare på dem,» sa en av SDF-soldatene og viste fram videoen på sin egen mobiltelefon. «Vi så dem med våre egne øyne. Jeg sto på vakt ved kornsiloene da IS forlot byen. Det var mange av dem og vi var ikke redde for dem,» sa soldaten.

Det var BBC som avslørte en hemmelig avtale mellom USA og IS som lot hundrevis av IS-krigere og deres familier unnslippe fra Raqqa under bevoktning av den amerikanske og britiskledede koalisjonen og de kurdiske styrkene som kontrollerer byen. Konvoien inkluderte noen av de mest notoriske medlemmene av IS og dusinvis av utenlandske jihadister. En del av disse har spredd seg ut over Syria og noen er kommet så langt som til Tyrkia.

Forsøk på å skjule

BBC har blant annet snakket med lastebilsjåføren Abu Fawzi og han forteller at han og andre ble tilbudt store penger for å frakte IS-krigere, familiene deres og tonnevis av våpen og ammunisjon ut av Raqqa. Han trodde at han skulle frakte sivile flyktninger, men ble lurt av USA-koalisjonen. Han fortalte til BBC at han og andre sjåfører ble tilbudt tusenvis av dollar for å holde kjeft om det som skjedde, men de så aldri noe til disse pengene.

Etter at BBC har avslørt det skitne spillet i Raqqa har både koalisjonen og kurdiske SDF bekreftet historien. Koalisjonen sier nå at 250 IS-krigere fikk forlate Raqqa. Og nå er altså også noe av videodokumentasjonen kommet ut. Det kan neppe herske tvil om at det er dette som har skjedd. Men det har vært sparsomt med kommentarer fra vestlige politikere, som sier seg å ville bekjempe terror.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for SHO SHO says:

    Samtidig gjennomførte USA og deres allierte voldsomt brutale militære angrep på Raqqa og andre IS-byer. Men det er vel slik man behandler leiesoldater, hvis de følger ordre får leiesoldatene fritt leide, ellers blir de drept på den mest grusomme måte. Men det spørs om slaget om Raqqa etc har svekket jihadistenes tillit til sine oppdragsgivere, hele IS-staten ble jo demontert av USA mfl.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

3 KOMMENTARER

  1. […] Det har lenge vært kjent at USA har latt IS-krigere slippe ut av posisjoner i Syria som de har vært i ferd med å tape, slik at de har kunnet omgruppere seg andre steder. BBC har avslørt en hemmelig avtale mellom USA og IS som lot hundrevis av IS-krigere og deres familier unnslippe fra Raqqa under bevoktning av den amerikanske og britiskledede koalisjonen og de kurdiske styrkene som kontrollerer byen. Konvoien inkluderte noen av de mest notoriske medlemmene av IS og dusinvis av utenlandske jihadister. Video-materiale fra USAs allierte SDF-styrker i Raqqa viste også hvordan jihadistene fikk lov til uhindret å forlate byen. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.