WHO: Ansiktsmasken mot virus gir falsk trygghet.

0
I Italia er det blitt helt vanlig at folk bruker masker over alt, men ifølge WHO gir det ingen påviselig effekt med mindre du er sjuk. Foto: Shutterstock

Av Knut Lindtner.

Det har vært endel snakk om ansiktsmasken og annet utstyr som trengs for å beskytte befolkningen. Ulike stater har kjempet seg imellom for å få tak i slik utstyr, bl.a. fra Kina.

Naturligvis er dette til fordel for de som produserer dette utstyret, men er det til noen nytte?

Etterhvert som folk begynner å besinne seg går det gradvis opp for mange at løsningen ligger i at vi kollektivt beskytter oss gjennom at mange blir immune mot viruset ved at vi alle får det og blir immune. Da kan det ikke spre seg lenger. Vi kan utsette spredningen i befolkningen, men til hvilken pris? Ved å ødelegge samfunnet slik vi nå gjør?

Knut Lindtner

WHO står ved anbefaling om å ikke bruke masker hvis du ikke er syk eller passer på noen som er syke

(CNN) Tjenestemenn fra Verdens helseorganisasjon sa mandag 30. mars 2020 at de fortsatt anbefaler folk å ikke bruke ansiktsmasker med mindre de er syke av Covid-19 eller tar seg av en som er syk.

«Det finnes ingen spesifikke bevis som tyder på at bruk av masker i masseomfang i befollkningen har noen potensiell fordel. Det er faktisk noen bevis som antyder det motsatte fordi man bruker maskene feil eller håndterer dem feil,» sier Dr. Mike Ryan, administrerende direktør for WHO health emergencies program, på en mediebriefing i Genève, Sveits.

Dr. Maria Van Kerkhove, smitteepidemiolog ved WHO, sa også på orienteringen at det er viktig at «vi prioriterer bruk av masker for de som trenger det mest,» det vil si helsepersonell i førstelinje.
«I samfunnet anbefaler vi ikke bruk av masker med mindre du selv er syk og som et tiltak for å forhindre spredning videre fra deg hvis du er syk,» sa Van Kerkhove.
«Maskene som vi anbefaler er for folk som er hjemme og som er syke, og for de som pleier de menneskene som er syke,» sa hun.

Bruken av ansiktsmasker ble anbefalt av japanske myndigheter under spanskesyken, skriver Voltairenet. Det ble øyeblikkelig tatt i bruk av mange land og som følge av det spredte det seg over hele Asia. Imidlertid var den opprinnelige hensikten med tiltaket å holde oppe moralen og det hadde ingen virkelig effekt på epidemien.

WHOs råd om bruk av masker her.


Denne artikkelen ble først publisert av Derimot.no


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelTil tross for Covid-19-krisen: det provoseres og provoseres og…
Neste artikkelDen norske elitens nesegruse hengivenhet for Bill Gates