Til tross for Covid-19-krisen: det provoseres og provoseres og…

0
Statuen av Ivan Konev. Foto: Christian Müller

Covid 19-krisen skaper samhold hos noen, mens andre misbruker anledningen til infame handlinger. Et ekkelt eksempel fra Praha.

Av Christian Müller.

Hundretusenvis av mennesker over hele verden er syke, titusenvis av mennesker dør, spesielt eldre og mennesker som allerede lider av andre sykdommer. Hele land har stoppet hverdagen og lammet økonomien. Millioner av mennesker er allerede blitt arbeidsledige – over 10 millioner bare i USA. Covid 19-krisen er nå den harde virkeligheten.

Egentlig burde man forvente at krisen ville gi anledning til ettertanke. Å tenke på gjensidig hjelp, solidaritet med de som er verre stilt, kanskje til og med fredsinitiativer. I det nære, i det private miljøet til mange mennesker, ser det også ut til at det er slik. Det er derfor desto underligere at ingen slik nytenkning kan observeres når det gjelder geopolitiske emner. Tvert imot, der ser man ytterst ubehagelig stridslyst og åpenbar misbruk av situasjonen. USA sverter Kina kontinuerlig. EU skal øke budsjettet for anti-Russland-propaganda med et par millioner.

Et eksempel fra Praha viser hvordan hatet mot Russland gir konkrete utslag i EU. For to dager siden, fredag morgen 2. april 2020, midt under Covid 19-krisen, fikk ordføreren i Prahas 6. distrikt, Ondřej Kolář, et monument over general Ivan Stepanovitsj Konev fjernet med en kran. Ivan Konev var den sovjetiske generalen som ledet troppene som frigjorde Auschwitz fra nazistene i slutten av januar 1945 og noen uker senere bidro også til å frigjøre Praha fra nazistene.

Ondřej Kolářs fremgangsmåte må beskrives som spesielt sleip fordi han fjernet monumentet akkurat nå, under Covid 19-krisen, ettersom det er portforbud også i Tsjekkia. Så selv de menneskene som ikke var enig i å fjerne monumentet – som pikant inkluderer president Miloš Zeman – kunne ikke dra dit for å gi uttrykk for sin mening. Ansvaret for denne aktive og spesielt motbydelige provokasjonen mot Russland lå juridisk utelukkende hos Ondřej Kolář.

Hendelsen ble også lagt merke til i utlandet. Selv New York Times rapporterte fredag om det på nettet, om enn uten kommentar.

General Ivan Konev kan selvfølgelig diskuteres og bedømmes annerledes. Men må en slik provoserende handling virkelig finne sted i disse ukene med en global helsekrise?

(Bildet over viser monumentet for Ivan Konev den 11. desember 2019 for snaut fire måneder siden. Siden det allerede var snakk i Praha om at Ondřej Kolář hadde til hensikt å fjerne monumentet, tok forfatteren av disse linjene et bilde av statuen – bare i tilfelle. Nå er det en realitet.)


Med velvillig tillatelse fra NachDenkSeiten. Christian Müller er en sveitisk journalist.

Denne artikkelen er oversatt til norsk og publisert av Midt i fleisen.

PS

Den russiske nyhetskanalen Penzanews intervjuet Pål Steigan om dette 10. april og stilte fire spørsmål knyttet til EUs kampanje mot Russland. Her er spørsmål og svar:

  1. What can you say about the dismantling of the monument to Marshal Ivan Konev in Prague, which was carried out during quarantine, when the citizens could not protect it as they did before?

The Czech president Milos Zeman saw it as «an abuse of the state of emergency,» and of course it was. And it wasn’t so much about Marshal Konev himself, but a part of a general rewriting of the history of WWII.

  • 2.What was the reason for the adoption of European Parliament resolution of 19 September 2019 on the importance of European remembrance for the future of Europe? Was it politically motivated? If so, why?

The resolution is an utter distortion of the history of WWII putting the blame on the one country who bore the brunt in destroying Nazi-Germany. The Red Army and the Soviet Union destroyed the legions of Hitler and sacrificed millions of lives. Without that heroic struggle the Nazi armies would have won. At the same time the EU collaborates with fascist and Nazi organizations in Ukraine and the Baltics and accept their rehabilitaions of fascists like Stepan Bandera and the like. This is not so much about history as it is about a frantic anti-Russian policy and preparation for war against Russia.

  • 3. Why are some European politicians so eagerly trying to put the USSR on a par with Germany, to make it responsible for unleashing the Second World War?Why do some countries actively use nationalists and even publicly heroize Nazi accomplices?

Some of these politicians want to hide their own sins. Britain and France wanted Hitler to make war on the Soviet Union, so the Molotov-Ribbentrop pact came as a hindrance for them and it gave the Soviet Union time to prepare for war. The US monopoly capital supported Hitler until Pearl Harbor, and even after the war the US utilized Nazis in the Cold war and the war industry. For them the Nazis are convenient tools to terrorize people and to use in war provocations like in Ukraine. But basically, it is the same monopoly capital that sponsored Hitler that is pushing EU-imperialism today.

  • 4. How do you think it is necessary to fight for historical justice and against the distortion of historical truth? What needs to be done for this?

It is always a great task to educate people about historic truth, it is a long task, and it never ends. The imperialist powers know that the narrative and the media are some of the most important divisions in their war machine. To take them to task and demask them is extremely important.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelTax Justice Network: – Tangen har null troverdighet som leder av Oljefondet
Neste artikkelWHO: Ansiktsmasken mot virus gir falsk trygghet.