Elektroniske parallelle penger mot koronakrise i euro-land

0
Illustrasjon: Shutterstock

Av Trond Andresen, 1. amanuensis, institutt for teknisk kybernetikk, NTNU

Euroland som Italia og Spania trenger penger som aldri før i den nåværende krisesituasjonen. Det får de ikke gjennom eurosystemet, der de ikke kan utstede sin egen valuta.
EU er lamma:

… von der Leyen apparently tried to add some actual substance to the apology, rolling out the idea for a new financial package to subsidize salaries at companies struggling with the coronavirus fallout. The scheme, called SURE, would provide a total of €100 billion ($109 billion) in loans to EU member states to prevent massive lay-offs.
The EU Commission would take loans on the international financial markets and then lend funds to the bloc’s members, particularly those with already damaged economies. Still, the EU would need a €25 billion guarantee from all the members for the scheme.
To actually get implemented, the plan has to be approved by all the EU member states – and no one can be entirely ‘SURE’ about it getting through. Last week, the EU nations already clashed over a similar idea of issuing eurobonds – sometimes referred to as ‘coronabonds’ – EU-backed debt to help member states out of recession and increase spending on healthcare. …

Jeg har i årevis i alle slags kanaler (i samfunnsdebatt og i akademiske publikasjoner) gjentatt forslaget om at eurolandene – hvor mange av disse har vært i økonomisk krise siden 2008, før corona kom i tillegg – i stedet bør etablere sine egne nasjonale krisevalutaer (siste publikasjon her), og at dette bør og kan realiseres elektronisk via mobiltelefon-systemet, ingen fysiske penger.

Her kommer noe om det siste: Reint teknisk er elektroniske pengesystemer svært enkle og billige å etablere og drifte. Den demokratiske republikken Kongo(!) har hatt dette systemet i drift siden ca. 2015, og det er blitt svært populært. Forklaringa på hvorfor, finner du her (se de to nederste videoene. Det er litt reklameprega, men omhandler realiteter).

Til og med i et lutfattig land som DR Kongo med mye svakere telekom-infrastruktur enn Europa, fungerer dette svært bra.

Den tekniske løsninga leveres av det franske IT-selskapet TagPay, som jeg har hatt kontakt med siden 2015.

Fra en rapport om systemet,

… the bank that uses the TagPay CBS can launch a new banking product in less than three months. …

Med andre ord, finansdepartementet i et coronakrise-euro-land kan få et parallellt pengesystem på lufta svært raskt.

Infrastrukturen har vært drifta i DR Kongo (og Haiti!) i fem år, alt er ferdig og fungerende. Det står «bare» på informasjon, forståelse og poltisk vilje. Først er informasjon til publikum nødvendig.

Men jeg har venta forgjeves på mediene i fem år.

Les andre artikler av Trond Andresen på steigan.no


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelBeredskap, kriser, matforsyning, Oljefondet, Staten og vi
Neste artikkelInternasjonal solidaritet, Solberg?