– Dødeligheten må antakelig telles i promiller. Danske blodprøver kaster nytt lys over koronasmitten.

0
Illustrasjon: Shutterstock

Test fra 1.487 danske bloddonorer kan være med til at kaste nytt lys over, hvor dødelig koronavirus egentlig er. Verdens helseorganisasjon, WHO, har antatt at tallet ligger på omkring en til tre procent. Men det kan vise sig at være for høyt, viser beregninger foretatt på Rigshospitalet i København, skriver Danmarks radio, DR.

«Vi kommer frem til et meget lavere tal på 1,6 promille. Så hvis vi har 1.000 danskere, der har haft den her infektion, er der en til to, der er døde med den, siger Henrik Ullum, der er overlæge og professor på Rigshospitalet.

Han har sammen med kollegaer gennemgået blodprøver fra knap 1.500 bloddonorer, der fik tappet blod i mandags. Blodet er blevet brugt til at lave en test for antistoffer mod coronavirus, og de foreløbige resultater kaster nyt lys over antallet af smittede.

Højt mørketal over smittede

Antistoffer bliver dannet, når man har overstået en infektion med virusset. Og det viser sig, at 22 af de 1.487 bloddonorer har dannet antistoffer. Der har dog været tilfælde, hvor testen ikke har kunnet fange, at donorerne har været testet positive for coronavirus tidligere.

– Hvis vi justerer for, at testen ikke virker perfekt, og antager, at bloddonorerne er repræsentative for hele befolkningen, svarer det til, at 127.000 personer i Danmark har været smittet.

Når 203 danskere dags dato er erklæret døde med coronavirus, giver det altså en dødelighed på 0,16 procent – eller 1,6 promille.»

Epidemien passerte toppen i Danmark 2. april 2020. Da var 153 mennesker innlagt på intsivavdeling med viruset.

Ullum understreker at dette er svært foreløpige tall, og at de må lese med forbehold. Men de danske tallene svarer til tallene fra Island.

Island er det landet som til nå har testet størst del av befolkninga. Fram til 15. april 2020 var det testet 37.386 personer av en totalbefolkning på 338.000, altså ca 11%. Tallet på bekreftede smittede var 1727 og av dem var 8 døde, eller 4,6 promille. Det store flertallet av de smittede var smittet på Island og de fleste fleste bor i Reykjavik. Byen har over 60% av innbyggerne på øya. Viruset er høyst sannsynlig i hele landet.

Et annet land som har testet svært mange er Sør-Korea. De har testet 495.000 mennesker og har bekreftet 10.400 tilfeller og har 204 dødsfall. På den andre sida har antakelig Sør-Korea det mest effektive smittevernsystemet i verden.

En studie gjennomført av Tysklands ledende virolog Hendrick Streeck av kretsen Heinsberg nær grensa til Frankrike viser en dødsrisiko på 0,37% blant de smittede. Overført på totalbefolkninga svarer det til 0,6 promille.

Selv i Wuhan i Kina, som var episenter for koronaepidemien, enten den nå startet der eller andre steder, viser en studie som er publisert i Nature at dødsrisikoen var 1,4%.

En annen studie fra Kina viser at rundt 80% av de smittede ikke får noen symptomer i det hele tatt.

Det er ennå for tidlig å trekke noen endelig konklusjon, men foreløpige tall som disse tyder på at koronaepidemien er vesentlig mindre dødelig enn det WHO opprinnelig fryktet.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkel– En sjølgod venstreside er dømt til å tape
Neste artikkelOm overvåkingskapitalismen