VG på sponsortur til Idlib i regi av terrorgruppa HTS og Erdogan

0
VG har vært på tur med terroristene i Idlib. Bakgrunnsfoto: Shutterstock. Innfelt faksimile fra VG

Av Eva Thomassen.

Jeg har sett på NRK, Klassekampen og VGs dekning av korona-epidemien i Syria.

Klassekampen, NRK og VG har hatt korona-reportasjer fra Syria. Hva formidler avisene fra Syria? Hvilken verdi har det for oss å få bli med avisene til Syria? Ingen.
Klassekampen og NRK er ikke i Syria. Snakker verken med eller om  syriske myndigheter. Bedriver cherry-picking fra de store avisene som New York Times- som i sin tur var med VG på propagandaturen til Idlib.  Klassekampen snakker med folk i Idlib via WhatsApp. NRK bruker lokale kilder- nøytrale kilder? Nei. De bruker de samme kildene som New York Times bruker. 

VG og New York Times publiserer bilder fra nøyaktig de samme stedene i Idlib og kaller bildene «eksklusive».  Felles for alle avisene er at de omtaler terroristene i Idlib som opprørere, Idlib som opprørskontrollert og at de ikke snakker verken med eller om hvordan syriske myndigheter håndterer korona-epidemien. Det burde jo vært interessant siden artiklene ble solgt inn som reportasjer om korona- epidemien i Syria.
Slike artiklene eksisterer ikke, det er kun artikler som omtaler terroristkontrollerte Idlib.

La oss bli med VG på gruppetur til Idlib. Arrangert og i samarbeid med Tyrkia og terrorgruppa  HTS. Vi viser to bilder fra VG for dokumentasjonsformål. Foto: Harald Henden:

Et bilde som inneholder utendørs, lastebil, bilvei, transport

Automatisk generert beskrivelse
Et bilde som inneholder bygning, utendørs, gate, bilvei

Automatisk generert beskrivelse

« Idet Syria-krigen går inn i sitt tiende år, er Idlib den siste regionen i det utpinte landet som fortsatt er kontrollert av opprørere. Det er fredag 13. mars og samtidig som verden utenfor er i ferd med å stenges ned som følge av coronaviruset, har VG fått mulighet til reise inn i Idlib i Syria, og se med egne øyne det som for øyeblikket er verdens aller verste krigssone.»

«HTS står på FNs liste over terrororganisasjoner, og Assad-regimet og russiske myndigheter bruker disse ekstremistenes tilstedeværelse i Idlib for å rettferdiggjøre den voldsomme militæroffensiven mot regionen.»

Hva er det som er interessant i det VG skriver?
Ingenting, bortsett fra det VG ikke skriver.

Hvordan kom VG seg inn i Idlib fra Tyrkia?

VG må ha brukt en grenseovergang som er stengt og som på syrisk side kontrolleres av terrorgrupper. Hva måtte VG gi i gjenytelse til HTS for å få lov til å reise rundt i Idlib? Dette er et område ingen tør å bevege seg i, i hvert fall ikke om du er lyslugget gutt fra Norge, det hodet er nemlig verdt gull for terroristene i Idlib. Hvordan foregikk forhandlingene mellom Tyrkia, HTS og VG?
Det dette beviser er at Tyrkia har et nært forhold til terrorgruppa HTS. Hva var det som drev VG til å samarbeide med den farligste terrorgruppa i verden og Tyrkia som okkuperer Idlib? Profitt?  Umoral? Kanskje VG også har et nært forhold til HTS?

Bakke Foss tar oss med inn i et hus. Der forteller han oss at det bodde en familie der som hadde flyktet fra et annet område av Syria. Men, hvem eier dette huset? Hvor er eierne? Det vet vi ikke bortsett fra at husene i Idlib er okkupert av ulike terrorgrupper og familiene deres. Terroristene i Idlib er farlige. De dreper. Også om de kalles opprørere. Vi  blir ført videre til en fotballstadion. Der oppholder det seg en mengde kvinner og barn. Men, hvor er mennene deres? Pappaene? Det svaret gir ikke VG oss. Kanskje fordi det vil ødelegge storyen?

De lokalansatte til bistandsorganisasjonene

Det ville også vært interessant om VG hadde truffet på lokalansatte til de norske bistandsorganisasjonene Norsk Folkehjelp, NORWAC, CARE, Flyktningehjelpen, Kirkens nødhjelp, Redd Barna og Røde Kors. Alle er i Idlib. Ingen av disse organisasjonene er tilstede der 97% av befolkningen bor. Der er heller ikke VG. I Idlib er over 250 lokale NGOer som server terrorgruppene. De 100 000 terroristene som befinner seg i Idlib ville aldri ha klart å overleve uten bistands utenfra, smuglet inn i Syria fra Tyrkia gjennom samme grenseovergang som VG tok seg ulovlig inn i Syria gjennom. Man trenger visum til Syria.

Svært mange av de 13.5. milliarder kronene Norge har gitt i bistand til terrorgruppenes infrastruktur har havnet i Idlib. I de delene av Syria der 97% av befolkningen bor der er det ingen vestlige bistandsorganisasjoner.

Var det noe annet VG ikke skrev om? Ja, om hvordan syriske myndigheter håndterer koronaepidemien.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUkraina er en tikkende bombe og nazistene kan tenne lunta
Neste artikkelVirus og panikk