Ukraina er en tikkende bombe og nazistene kan tenne lunta

0
Illustrasjon: Shutterstock

Ukraina er et land i fritt fall. Da Vladimir Zelenskij vant en knusende seier i presidentvalget og etterpå sikret seg absolutt flertall i nasjonalforsamlinga trodde mange at det smått om senn ville gå bedre i landet. Men Zelenskij har ikke fått til noen ting, enten det skyldes manglende evne, manglende vilje, eller begge deler. Og i kulissene står velorganiserte nazister klare til å utnytte situasjonen.

Et avindustrialisert og bankerott land

Da USA og EU gjennomførte statskuppet i Ukraina i februar 2014 baserte de seg på nazister og høyreekstremister som ønsket å skape et «reint» Ukraina, fritt for russere og russisktalende. Det russisktalende Donbass fryktet med god grunn for sine liv og gjorde opprør. At frykten slett ikke var grunnløs fikk vi se i Odessa 2. mai 2014 da Fagforeningenes hus i byen ble angrepet og satt i brann og minst 48 mennesker drept, alt i regi av nazistene.

Les: Odessamassakren 2. mai 2014 fortsatt et åpent sår

Opprøret i øst førte til opprettelsen av de sjølerklærte folkerepublikkene Donetsk og Lugansk. President Petro Porosjenko i Kiev satte i gang krig mot Donetsk og Lugansk i noe han kalte en «anti-terror-operasjon». Denne krigen har påført både utbryterne og rest-Ukraina store lidelser. Tusener av mennesker er blitt drept og det har vært store materielle tap. Krigen pågår fortsatt som en lavintens krig der det stadig blir drept mennesker på begge sider.

Dette har ikke bare vært en krig mot de russisktalende, men også mot Ukrainas industribelte der tungindustrien og den mest avanserte industriproduksjonen i landet hadde sitt tyngdepunkt. Dermed står Ukraina igjen som et avindustrialisert og bankerott land.

Det har ført til at millioner av ukrainere har utvandret for å prøve å skaffe seg et liv i utlandet. De er billig og uorganisert arbeidskraft for EU, hvis de da ikke, som mange ukrainske kvinner havner i prostitusjon. Da Sovjetunionen brøt sammen hadde Ukraina 52 millioner innbyggere. Uten Krimhalvøya ble folketallet i 2017 anslått til 37,3 millioner.

Hovedparolen og hovedillusjonen til det såkalte Maidan-opprøret i 2014 var ideen om at Ukraina skulle bli medlem av EU. For Washington og Berlin var dette en måte å sette landet opp mot Russland på, og illusjonen hadde stor støtte i Vest-Ukraina. Men på den måten gikk Ukraina til angrep på sitt viktigste utenlandske marked, nemlig Russland, samtidig som landet naturligvis aldri fikk komme inn i EU, som har mer enn nok med sine egne problemer.

Kommentatoren The saker mener at Ukraina er en tidsinstilt bombe, og det har han gode grunner til.

Fascistdemonstrasjon i Kiev på 110-årsdagen for fødselen til nazikollaboratøren Stepan Bandera. Shutterstock.

Nazistene i kulissene

Nazistene i Ukraina har sikret seg at landet har erklært deres forbilde Stepan Bandera som landets forbilde. Banderas fødselsdag er nasjonal helligdag og det holdes regelmessige fakkelmarsjer med hyllest til Bandera og hans nazistiske bevegelse.

Nazistene har velorganiserte væpnede militser, og de har sikret seg nøkkelposisjoner i najonalgarden. Med den politiske krisa i landet føler de seg sterke nok til igjen å gå på offensiven for å skape sitt «Banderastan».

Problemet deres er at de er hatet av de fleste. De er mektige nok til å terrorisere og eventuelt drepe sine motstandere, men de er virkelig hatet.

Finnes det noen løsning?

USA og Vesten har brukt Ukraina som redskap i en hybridkrig mot Russland. Den krigen har Vesten tapt og Ukraina betaler prisen. Vesten og Kiev insisterer på at Ukraina skal ha tilbake Krimhalvøya til tross for at over 80 prosent av innbyggerne der er tilfreds med å være en del av Russland. Man nekter også å anerkjenne de sjølerklærte folkerepublikkene, og de på sin side har ingen grunn til å forvente noe goodwill fra Kiev. Dermed er konflikten låst.

Minsk-avtalen legger opp til nasjonal forsoning. Men det blir ingen nasjonal forsoning så lenge NATO insisterer på å bruke landet som brohode mot Russland. Og det blir heller ingen nasjonal forsoning så lenge det hersker en krigstilstand i Donbass og væpnede anti-russiske nazister får holde på som de vil.

Med den globale økonomiske krisa som nå seiler opp er det mest sannsynlig at Vesten vil la Ukraina i stikken og la landet fortsette å råtne på rot. Konflikten med Russland blir en frosset konflikt, mens Russland styrker økonomien på Krim og den økonomiske forbindelsen med Donbass.

Les mer om Ukraina på steigan.no


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelTina Bru ofrer Stadlandet
Neste artikkelVG på sponsortur til Idlib i regi av terrorgruppa HTS og Erdogan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).