Virus og panikk

43
Creative Commons
Jan Herdal

Av Jan Herdal.

Før var det svineinfluensa, MERS, SARS, Zika, Ebola og AIDS. Nå er det koronaviruset som skaper hysteriske tilstander verden over. Hvorfor lærer vi ikke av historien? Det er professor i medisinsk mikrobiologi Ørjan Olsvik som stiller spørsmålet på Universitetet i Tromsøs helseblogg.

Innlegget er skrevet 25. februar, og er følgelig ikke helt oppdatert på dagens situasjon. Men Olsvik har et meget interessant tilbakeblikk på tidligere virusutbrudd. I likhet med Olsvik er jeg gammel nok til å huske hysteriet rundt HIV/AIDS.

Det oppsto da det ble klart at AIDS var en virussykdom:- HIV-smittede ble livsfarlige, homofile trakassert og diskriminert. Helsedirektoratets prognoser viste at mellom 30 000 og 100 000 nordmenn ville være HIV-smittet i 1990. Tallet ble rundt 1 000, skriver Olsvik.

– I 2018 var nesten 38 millioner mennesker registrert med HIV-smitte, det er store tall og en alvorlig diagnose. Men HIV-medisin gjør at de fleste kan dø med sykdommen, ikke av den, skriver han.

Koronaviruset SARS-CoV ble først observert i Kina i november 2002. Et utbrudd startet i mars året etter. Daværende direktør i WHO, Gro Harlem Brundtland, advarte om at «SARS er en global helsetrussel.» Ni måneder etter var utbruddet over. 8 273 ble registrert som syke og 775 døde.

Koronaviruset MERS-CoV ble påvist høsten 2012. WHO-direktør Margaret Chan erklærte i mai 2013 at «det nye Coronaviruset er en trussel for hele verden». WHO tok feil. I løpet av åtte år er det registrert 2 494 pasienter med MERS-CoV infeksjon, av disse er 858 døde. Nesten alle i Midtøsten.

Viruset A(N1H1) – svineinfluensa – oppstod i Mexico i 2009 og spredte seg til USA, Europa og resten av verden. Daværende helseminister Bjarne Håkon Hanssen sa at 1,2 millioner nordmenn kunne bli syke, og 11 000 kunne dø.

En nasjonal vaksinekampanje ble startet med «Pandemrix», en vaksine som ikke var godt nok utprøvd. 548 mennesker fikk alvorlige bivirkninger, inkludert mulige livsvarige skader som narkolepsi på over 100 barn.

I 2012 sa statsepidemiolog Preben Aavitsland, som selv anbefalte vaksinen i 2009, til NRK at «Pandemrix fikk et tragisk utfall. Dessverre var dette umulig å vite på forhånd».

I 2010 uttalte formannen i Europarådets helsekomité, Wolfgand Wodard, at svineinfluensaen var «et av århundrets største medisinalskandaler», og at «vi har hatt en mild influensa – og en falsk pandemi».

I Norge ble det registrert 32 dødsfall som følge av svineinfluensa.

Ved et Ebola-utbrudd i Afrika i 2013-2014 beskrev både VG og Dagbladet skrekkscenarier på 1,4 millioner smittet og en million døde allerede i 2015. Fasit ble 28 610 syke og 11 308 døde.

Ørjan Olsvik bagatelliserer ingenting, men mener at katastrofekommunikasjon ikke er veien å gå når kunnskap om nye virus skal formidles til folk flest.

Denne artikkelen ble først publisert på Oljekrisa.no.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for runeulv runeulv says:

  Jeg har ingen problemer med å forstå hvorfor Tsjernobyl skjedde, etter å ha sett sosialistene her bagatellisere, uten å egentlig sette seg inn i hva som skjer.

  Om noen har lyst, så kan de godt få video i en personlig melding, av hvordan en ung mann, fordi det ikke er plass på sykehuset, hyperventilerer seg til døde, fordi lungene ikke klarer å ta opp oksygen. Det er også verdt å merke seg at det er mange rapporter om at man er bevisst inn i dødsøyeblikket også.

 2. Avatar for Johnny Johnny says:

  Angående globalisering, der du gir sosialistene skylden, så passer dette gamle sitatet fra professor Gary Teeple veldig godt:

  “Globalization is the coming of the ‘triumph of capitalism,’ the growing ascendancy of economics over politics, of corporate demands over public policy, of private over public interest. It represents the approaching completion of the capitalization of the world, carried out by ‘self-generating capital’ in the form of transnational corporations within an increasingly coherent transnational regulatory regime”.

  “The End of Illusions”, foredrag med professor Professor Gary Teeple.

  Her er en grei historiske gjennomgang av hva som har skjedd, og dette er noe alle burde ha (i hvert fall litt) kjennskap til, før de uttaler så jævlig skråsikkert. Foredraget er fra 2011, men er like aktuelt i den dag i dag. Se dette foredraget med professor Gary teeple, og lær av historien.

  https://www.youtube.com/watch?v=RRJfpeAaSE4
 3. Avatar for tjatta tjatta says:

  Tar det helt rolig. Nepal har gått gjennom revolusjon og jordskjelv de siste 15 årene. De lider ikke av massehysteri. Det er bra med dopapir i butikken

 4. Avatar for tjatta tjatta says:

  Jeg har forandret billetten til senere. Tarl like godt bølgen her som der

 5. ikke har forstått hvor jævelig dødsforløpet

  Faren min spydde blod, han var 34 år gammel, og de måtte amputere det ene øyet hans. Mora mi hadde kuler på kroppen, og lå de siste 3 månedene av livet sitt i mer eller mindre morfinindusert koma. Jeg var foreldreløs selv i en alder av 14 år, og da kom lensmann på døra for å sette prislapp på alt mamma eide, slik at jeg kunne kjøpe det ut, for å dekke mamma sin gjeld. Jeg tror han skulle ha 10 kroner for ostehøvelen hennes. Faren min døde forøvrig som en del av “Rosenborgskandalen”, og ble utsatt for radioaktivt material ved NTH. Staten har enda den dag i dag, 41 år senere, enda ikke innrømt fakta i saken.

  Jeg har selv hatt 2.500 døgn på sykehus med en kronisk syk sønn, som jeg har fått beskjed av legene hundrevis av ganger at nå kan han dø. Jeg tviler for et hverken du, Corona eller det Norske folk kan lære meg noe om “kjipe sykdomsforløp”.

  Faktum er, at det er en positiv ting jeg ser i denne massepsykosen som hele verden, inklusivt Norge nå går igjennom, og det er at når man blir konfrontert med sin egen dødelighet, så har man en tendens til å bli et bedre menneske, og Nordmenn er så kjipe, at jeg tror vi må kjøre psykose på de i hundre år for å få kjørt de på rett kjøl!

  Men, det er en psykose, det er en løgn, og det er mannskit! Kanskje derfor Nordmenn hamstrer så sabla mye dopapir …

 6. Avatar for Rapper Rapper says:

  Jeg tror det ikke tjener oss å bli hengt opp i å kalle systemet for “kapitalistisk” eller “socialistisk”.

  Bare fortell folk at det finns en gruppe eller stamme som ønsker å skape en ny verden som de skal kunne ha total, permanent kontroll på, og at de bruker forksjellige midler, trikser og systemer for å få det til.

 7. Det er noe eget å kjenne stolthet over egendyrkede grønnsaker, som selvfølgelig smaker mye bedre enn det man kjøper. Særlig liker jeg tomater som får ligge og modne i vinduskarmen.Du vet kanskje hvilke plante som skremmer lus vekk om du dyrker mye tomater ?

 8. Avatar for runeulv runeulv says:

  Hvitløk? Jeg vet ikke, men tror at det greieste er å tiltrekke seg innsekter som spiser lus? Helt hvordan dette gjøres vet jeg heller ikke, men jeg forsøker å ha et så rikt økosystem som mulig, og så håpe at det holder. Planter som må stelles for mye har jeg egentlig ingen planer om ha, da man heller kan dyrke ting som klarer seg med sol og vann.

  Å plante salat spredt ut sammen med andre blomster, fungerte greit i fjor.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

35 flere kommentarer

Deltakere