Virus og panikk

0
Creative Commons
Jan Herdal

Av Jan Herdal.

Før var det svineinfluensa, MERS, SARS, Zika, Ebola og AIDS. Nå er det koronaviruset som skaper hysteriske tilstander verden over. Hvorfor lærer vi ikke av historien? Det er professor i medisinsk mikrobiologi Ørjan Olsvik som stiller spørsmålet på Universitetet i Tromsøs helseblogg.

Innlegget er skrevet 25. februar, og er følgelig ikke helt oppdatert på dagens situasjon. Men Olsvik har et meget interessant tilbakeblikk på tidligere virusutbrudd. I likhet med Olsvik er jeg gammel nok til å huske hysteriet rundt HIV/AIDS.

Det oppsto da det ble klart at AIDS var en virussykdom:- HIV-smittede ble livsfarlige, homofile trakassert og diskriminert. Helsedirektoratets prognoser viste at mellom 30 000 og 100 000 nordmenn ville være HIV-smittet i 1990. Tallet ble rundt 1 000, skriver Olsvik.

– I 2018 var nesten 38 millioner mennesker registrert med HIV-smitte, det er store tall og en alvorlig diagnose. Men HIV-medisin gjør at de fleste kan dø med sykdommen, ikke av den, skriver han.

Koronaviruset SARS-CoV ble først observert i Kina i november 2002. Et utbrudd startet i mars året etter. Daværende direktør i WHO, Gro Harlem Brundtland, advarte om at «SARS er en global helsetrussel.» Ni måneder etter var utbruddet over. 8 273 ble registrert som syke og 775 døde.

Koronaviruset MERS-CoV ble påvist høsten 2012. WHO-direktør Margaret Chan erklærte i mai 2013 at «det nye Coronaviruset er en trussel for hele verden». WHO tok feil. I løpet av åtte år er det registrert 2 494 pasienter med MERS-CoV infeksjon, av disse er 858 døde. Nesten alle i Midtøsten.

Viruset A(N1H1) – svineinfluensa – oppstod i Mexico i 2009 og spredte seg til USA, Europa og resten av verden. Daværende helseminister Bjarne Håkon Hanssen sa at 1,2 millioner nordmenn kunne bli syke, og 11 000 kunne dø.

En nasjonal vaksinekampanje ble startet med «Pandemrix», en vaksine som ikke var godt nok utprøvd. 548 mennesker fikk alvorlige bivirkninger, inkludert mulige livsvarige skader som narkolepsi på over 100 barn.

I 2012 sa statsepidemiolog Preben Aavitsland, som selv anbefalte vaksinen i 2009, til NRK at «Pandemrix fikk et tragisk utfall. Dessverre var dette umulig å vite på forhånd».

I 2010 uttalte formannen i Europarådets helsekomité, Wolfgand Wodard, at svineinfluensaen var «et av århundrets største medisinalskandaler», og at «vi har hatt en mild influensa – og en falsk pandemi».

I Norge ble det registrert 32 dødsfall som følge av svineinfluensa.

Ved et Ebola-utbrudd i Afrika i 2013-2014 beskrev både VG og Dagbladet skrekkscenarier på 1,4 millioner smittet og en million døde allerede i 2015. Fasit ble 28 610 syke og 11 308 døde.

Ørjan Olsvik bagatelliserer ingenting, men mener at katastrofekommunikasjon ikke er veien å gå når kunnskap om nye virus skal formidles til folk flest.

Denne artikkelen ble først publisert på Oljekrisa.no.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.