Ønsker du en rask, effektiv og varig løsning på flyktningkrisa i Hellas og Tyrkia?

4
Flyktninger bli omplassert fra Morialeiren til Thessaloniki, men det er naturligvis ingen verdig eller varig løsning. Shutterstock

Flyktningene som lever i Moria-leiren på Lesvos og andre steder i Hellas lever under helt uverdige forhold. Det kan det vanskelig være to meninger om. Det er også uholdbart at det lever over tre millioner syriske flyktninger i Tyrkia. Det er derimot svært delte meninger om hvordan dette problemet skal løses.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan bruker både flyktninger og migranter i sin assymetriske krigføring. Han truer med å sende «millioner» av flyktninger til Europa hvis ikke EU støtter hans krig ved hjelp av terrorister mot Syria. Erdogan er ikke ute etter en løsning. Han fører krig mot Syria og bruker migranter for å angripe erkerivalen Hellas.

Det finnes et forståelig sterkt ønske om å løse flyktningkrisa. Men hvordan skal den løses? Det snakkes om at Norge må ta i mot noen flere tusen og at Europa må vise solidaritet. Men det er ingen løsning, det vil bare bidra til å gjøre flyktningkrisa permanent.

Morialeiren på Lesvos i Hellas. Shutterstock

Det finnes en mye mer effektiv, mye raskere og framfor alt mye mer langsiktig metode. Den går ut på å hjelpe flyktningene til raskest mulig repatriering i hjemlandet. Det er fred i mesteparten av Syria. Syria står klart til å ta i mot millioner av hjemvendte.

I Syria vil flyktningene slutte å være flyktninger. De vil slutte å leve i uverdige leire. De vil komme hjem til røttene sine, til kulturen sin, til nabolaget og familiene sine, og de vil kunne finne massevis av jobber i det helt nødvendige gjenoppbyggingsarbeidet som landet står overfor i stedet for å havne som hjelpetrengende i en eller annen avkrok av Europa.

Etter at Syria har nedkjempet terroristene i det sørlige Idlib og i omlandet til Aleppo og har frigjort områdene rundt hovedveiene M4 og M5, er situasjonen blitt ytterligere forbedret. Vilkårene for industri og handel er blitt mye bedre.

Vil man flyktningene vel, bør man legge maksimal innsats i å hjelpe dem i å komme hjem igjen.

Dette er riktignok det motsatte av hva USA ønsker. Som det går fram av en annen artikkel her ønsker USA å opprettholde sanksjonene og gjøre sitt ytterste for å hindre gjenoppbygging. USA ønsker ei permanent flyktningkrise. Nettopp derfor skal alle som virkelig er antiimperialister stå for det motsatte.

Syria trenger fred. Syria trenger flere hender i det gigantiske gjenoppbyggingsarbeidet landet står overfor. Vilkårene ligger til rett for at flyktningene kan vende hjem i stedet for å leve en uverdig tilværelse i leire her eller der. Det bør de få vår hjelp til.

Og det er bare dette som er en langsiktig og varig løsning på flyktningkrisa.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Dette som Pål skriver her,er jo både sant og riktig. Nå må man jo kunne si noe riktig uten å forvente at en slik ball blir mottatt. Av noen.
  Det er grundig dokumentert i årevis at den norske Nato-staten har ført fordekt krig mot Syria. Den står også på Tyrkias side i den siste runden,representert ved alle Jens Stoltenbergs uttalelser.Ingen protesterer.
  Men heller ikke “venstresida” har løftet en finger for å forsvare Syrias territoriale integritet og selvstendighet.
  Det Pål her skriver burde ideelt sett vært en venstresidekampanje nå,men enn så lenge har Klassekampens partiklientell kun opptrådt som en type flyktningehumanister som objektivt deltar i Erdogans krigføring mot Hellas og Europa.
  Det er stadig sant det Brecht skrev: vi lever i onde tider - finsteren Zeiten.

 2. Avatar for Mikkel Mikkel says:

  Tror vi heller bør anse Klassekampen som en ekte del av høyresiden og imperialismen.

 3. Den globale storkapitalen med hovedsete i USA bruker ikke-integrerbar masseinnvandring fra MENA land til Europa for å utmatte europeiske lands økonomier, så de tvinges til massive lån fra den samme storkapitalens Verdensbank og IMF, lån som aldrende vertbefolkninger i tilbakegang ikke kan betale, og så tar de landressurser og infrastruktur som betaling, som de har gjort i Latin- Amerika, Asia og Afrika.

  Flyktingkriser og migrasjoner har storkapitalen selv forårsaket i MENA land og u-land med å ødelegge økonomiene etter oppskrift (Kap.2A) fra Milton Friedman*, så de kan overta landenes aktiva, og føre verdiene ut av landene uten at folket får noe. Elendigheten fra økonomisk krig og militær krig får folket til å migrere med hjelp fra den samme storkapitalen, bla deres Soros og hans NGOer hjelper dem til Europa som ødelegges som beskrevet. Slik tar Wall Street kabalen NWO over utviklingsland og nå Vest-Europa i samme operasjon.

  *" Når land ble sendt ut i en malstrøm av kriser på åttitallet, hadde de ingen andre å ty til enn Verdens­banken og IMF. Når de så gjorde det, møtte de en mur av ortodokse Chicago Boys som var opplært til å se deres økonomiske katastrofer ikke som problemer som skulle løses, men som gyldne sjanser til å påvirke mulighetene for [å sende et] nytt land til det frie markedet. Kriseopportunisme var nå den førende logikken for verdens mektigste finans­institusjoner.” Fra Del 2 Naomi Klein Sjokkdoktrinen.

 4. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Jeg tror vi idag kan endre det hele til “Sjokksosialisme”.
  Å få tredd sosialisme over hodet på seg er ikke enkelt for noen som helst, heller ikke Steigan.

  -Kan jeg få se papirene dine?
  -Papirene?
  -På at du har tillatelse på å være her

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere