USA: – Vil gjøre alt vi kan for å hindre Syria i å seire

0
James Jeffrey og USAs FN-ambassadør Kelly Craft var nylig på en ulovlig visitt i det nordlige Idlib for å vise sympati med terroristene i White Helmets, som igjen er tett knyttet til HTS.

USA og deres allierte har tapt krigen mot Syria, men Washington har ikke gitt opp å forlenge lidelsene for det syriske folket så mye som mulig. Dette kom fram mer enn tydelig i en spesialbriefing som ble holdt i Brussel 10. mars 2020 med USAs spesialutsending for Syria, James Jeffrey og USAs ambassadør til Tyrkia, David Satterfield.

De to utsendingene gjorde det klart at USA vil bruke alle midler for å hindre Syria i å slå ned terroristene og oppnå fred. Da Jeffrey kommenterte våpenhvilen i Idlib omtalte han Syrias og Russlands kampanje mot terroristene som «russisk aggresjon». Som kjent er Russland i Syria på invitasjon fra Syrias regjering, så i motsetning til USA, har Russland lovlig ærend i landet. Å omtale krigen mot verdens verste terrorister på eget territorium som «aggresjon» har naturligvis ingen forankring i folkeretten. Det er bare et uttrykk for USAs ønske om å forsvare terroristene og hindre deres nederlag. Det kom da også krystallklart fram i Jeffreys kommentar da han sa:

«De er ute etter å få en militær seier i hele Syria. Målet vårt er å gjøre det veldig vanskelig for dem å gjøre det ved en rekke diplomatiske, militære og andre handlinger.»

Det første tiltaket Jeffrey nevner er forbudet mot kjemiske våpen. Det har ingenting med situasjonen i Syria å gjøre. Det er al-Nusra som har brukt kjemiske våpen og som har lagd provokasjoner med dem.

Dette kom fram i reiserådene fra State Department i 2017 da det på deres nettsider het:

«Tactics of ISIS, Hayat Tahrir al-Sham, and other violent extremist groups include the use of suicide bombers, kidnapping, small and heavy arms, improvised explosive devices, and chemical weapons. They have targeted major city centers, road checkpoints, border crossings, government buildings, shopping areas, and open spaces, in Damascus, Aleppo, Hamah, Dara, Homs, Idlib, and Dayr al-Zawr provinces.»

Dette dokumentet er fjernet fra nettsidene til State Department, men ikke før vi rakk å ta en kopi:

HTS, som er den syriske filialen av al-Qaida, er hovedstyrken til terroristene som Syria nå fører krig mot i Idlib, og det er nettopp de som har brukt ulike terroristiske virkmidler som «selvmordsbombere, kidnapping, små og tunge våpen, improviserte eksplosjonsanordninger og kjemiske våpen«, slik USA innrømte. Nå vil USA hindre Syria i å slå dem ned.

Jeffreys andre argument er:

«For det andre har vi av andre grunner – for å slåss mot Daesh – amerikanske og koalisjonsstyrker i deler av Syria. Det er en komplikasjon for den syriske regjeringen. Det må de ta i betraktning.»

At USA er i Syria for å bekjempe IS er for å si det på amerikansk: bare BS. De er der for å skape «en komplikasjon for den syriske regjeringen», for å si det med Jeffreys egne ord. Og NB: det kurdiskledede SDF er et nyttig redskap for å gi USA denne muligheten til å skade Syria.

Og til slutt Jeffreys tredje argument:

«Endelig er det amerikanske sanksjoner; det er EU-sanksjoner; det er forbud mot gjenoppbyggingshjelp for å sette dette landet sammen igjen – alt dette vil vi ikke stole på og heller ikke vil EU fra alle samtalene våre her før russerne og den syriske regjeringen faktisk vil sette seg ned og snakke om politisk løsning som vil involvere våpenhvile, ikke bare i Idlib men i hele landet. Så vi venter på at de skal svare oss.»

Her framgår det svært tydelig at de sanksjonene som Norge er med på er et militært middel for å hindre gjenoppbygging av Syria. Syria skal ikke få lov til gjenoppbygging før landet godtar USAs vilkår.

Nettopp derfor er det så viktig å forsterke kravet om at sanksjonene oppheves nå. De er ulovlige. De dreper mennesker hver eneste dag, og de rammer først og fremst de svakeste, gamle, sjuke og barn. Norge er med på å drepe gjennom sanksjoner. Det må ta slutt.

USAs ambassadører har også personlig vist sin støtte til terroristene i Idlib. 3. mars 2020 var David Satterfield, James  F. Jeffrey og Kelly Craft på besøk hos terroristene i Idlib i Syria. Her fra Twitterkontoen til Craft:


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelKjærlighet i koronaens tid
Neste artikkelØnsker du en rask, effektiv og varig løsning på flyktningkrisa i Hellas og Tyrkia?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).