Koronoavirus og massehysteri

0
Det er skapt en global frykt for koronaviruset som er helt ute av proporsjoner. Og munnbind er det bare noe vits i hvis man har sjukdommen. Foto: Shutterstock

Vi får daglig høre hvor farlig koronaviruset er, og nyhetsreportasjer fra hele verden gir et inntrykk av at vi står overfor en global helsetrussel på et helt nytt nivå. Men gjør vi det? Er epidemien så stor? Og er den så dødelig som vi får inntrykk av?

Det er ikke vår oppgave å snakke ned helsefare eller å bagatellisere epidemier som denne med koronaviruset fra Wuhan i Kina. Vår oppgave er å se dette i perspektiv og å bringe en edruelig nøkternhet inn i debatten.

Det vi vet, eller antar at vi vet, er at det er registrert noe over 3000 dødsfall som sikkert kan knyttes til koronaviruset. 2800 av dødsfallene har skjedd i Kina. Det må settes i forhold til at det hvert år dør 180.000 mennesker av lungebetennelse i Kina. I 1990 døde over en halv million mennesker av lungebetennelse i Kina, og antallet har gått dramatisk ned på 30 år.

Når det snakkes om et nytt utbrudd av koronaviruset i Kina, bør man være klar over at slik testene av dette foregår kan de neppe skilles fra vanlig lungebetennelse, skriver Catte Black i Off-Guardian.

Antallet som er smittet totalt av koronaviruset har så vidt passert 89.000 og av dem har 45.000 blitt friske igjen. Epidemien har flatet ut i Kina, og antallet tilfeller utenfor Kina er fortsatt veldig lavt, ca. 9.000.

Som alltid må man ta hensyn til at det kan være mørketall og feilrapportering, men slik ser det ut i øyeblikket. Hvis man ikke er svært gammel eller svekket av sjukdom fra før, er faren for å dø av koronavirus hvis man blir smittet, svært lav.

Mediestormen omkring koronaviruset er helt ute av proporsjoner med både det faktiske forløpet av epidemien, den faktiske smittefaren og antall dødsfall. Regjeringa i Italia har gitt seg sjøl makt som ved unntakstilstand, men fortsatt er det bare 34 dødsfall i Italia, og epidemien har utenfor Kina hatt en dødelighet omtrent som en vanlig influensa. Faktisk har epidemien hittil vært langt mindre dødelig i og med at det hvert år er rundt 650.000 mennesker som dør av vanlig influensa.

I Storbritannia har også regjeringa regjeringa gitt seg unntaksfullmakter til tross for at epidemien til nå bare har rammet 36 personer hvorav 8 allerede er erklært friske, og ingen er registrert døde på grunn av smitten.

Det er ikke noe forhold mellom de panikkoppslagene som har vært i mediene og det faktiske forløpet av epidemien. The Guardian skrev: ‘An epidemic is coming’: Europe struggles to contain coronavirus. På det tidspunktet hadde 1093 folk fått viruset i Europa og bare 23 av dem dødd!

Foreløpig er det ikke koronaviruset som er den virkelige epidemien. Det er massehysteriet. Dette viser hvor lett det er å skape panikk og bruke panikken til å innføre unntakstilstand og former for massekontroll og andre drastiske tiltak som ingen ellers ville ha akseptert. Tenk hvordan det hadde sett ut dersom det virkelig var den nye spanskesjuken eller Svartedauen vi sto overfor!


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelUSA spiller et høyt spill – polakkene vil bli gisler i krigen
Neste artikkelSpontanstreik som svar på fransk pensjonskupp
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).