Koronoavirus og massehysteri

221
Det er skapt en global frykt for koronaviruset som er helt ute av proporsjoner. Og munnbind er det bare noe vits i hvis man har sjukdommen. Foto: Shutterstock

Vi får daglig høre hvor farlig koronaviruset er, og nyhetsreportasjer fra hele verden gir et inntrykk av at vi står overfor en global helsetrussel på et helt nytt nivå. Men gjør vi det? Er epidemien så stor? Og er den så dødelig som vi får inntrykk av?

Det er ikke vår oppgave å snakke ned helsefare eller å bagatellisere epidemier som denne med koronaviruset fra Wuhan i Kina. Vår oppgave er å se dette i perspektiv og å bringe en edruelig nøkternhet inn i debatten.

Det vi vet, eller antar at vi vet, er at det er registrert noe over 3000 dødsfall som sikkert kan knyttes til koronaviruset. 2800 av dødsfallene har skjedd i Kina. Det må settes i forhold til at det hvert år dør 180.000 mennesker av lungebetennelse i Kina. I 1990 døde over en halv million mennesker av lungebetennelse i Kina, og antallet har gått dramatisk ned på 30 år.

Når det snakkes om et nytt utbrudd av koronaviruset i Kina, bør man være klar over at slik testene av dette foregår kan de neppe skilles fra vanlig lungebetennelse, skriver Catte Black i Off-Guardian.

Antallet som er smittet totalt av koronaviruset har så vidt passert 89.000 og av dem har 45.000 blitt friske igjen. Epidemien har flatet ut i Kina, og antallet tilfeller utenfor Kina er fortsatt veldig lavt, ca. 9.000.

Som alltid må man ta hensyn til at det kan være mørketall og feilrapportering, men slik ser det ut i øyeblikket. Hvis man ikke er svært gammel eller svekket av sjukdom fra før, er faren for å dø av koronavirus hvis man blir smittet, svært lav.

Mediestormen omkring koronaviruset er helt ute av proporsjoner med både det faktiske forløpet av epidemien, den faktiske smittefaren og antall dødsfall. Regjeringa i Italia har gitt seg sjøl makt som ved unntakstilstand, men fortsatt er det bare 34 dødsfall i Italia, og epidemien har utenfor Kina hatt en dødelighet omtrent som en vanlig influensa. Faktisk har epidemien hittil vært langt mindre dødelig i og med at det hvert år er rundt 650.000 mennesker som dør av vanlig influensa.

I Storbritannia har også regjeringa regjeringa gitt seg unntaksfullmakter til tross for at epidemien til nå bare har rammet 36 personer hvorav 8 allerede er erklært friske, og ingen er registrert døde på grunn av smitten.

Det er ikke noe forhold mellom de panikkoppslagene som har vært i mediene og det faktiske forløpet av epidemien. The Guardian skrev: ‘An epidemic is coming’: Europe struggles to contain coronavirus. På det tidspunktet hadde 1093 folk fått viruset i Europa og bare 23 av dem dødd!

Foreløpig er det ikke koronaviruset som er den virkelige epidemien. Det er massehysteriet. Dette viser hvor lett det er å skape panikk og bruke panikken til å innføre unntakstilstand og former for massekontroll og andre drastiske tiltak som ingen ellers ville ha akseptert. Tenk hvordan det hadde sett ut dersom det virkelig var den nye spanskesjuken eller Svartedauen vi sto overfor!


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for TerjeO TerjeO says:

  For sikkerhetsskyld bør viruset taes alvorlig. Spanskesyken (inflensa H1N1) (1918-1920) begynte også i det små. Men mellom Kloden i 1918 1,8 mrd mennesker. 1/3 ble smitta. 50-100 millioner døde (mer enn 1. og 2.verdenskrig) til sammen… Fattige land ble selvfølgelig hardest ramma . I Norge døde heldigvis bare 15000.

  Okey. Antagelig går det ikke så galt. Men Norge gjør som de pleier: altså bedre etter snar enn føre vâr.
  Kina har vært et foregangsland. Selv CNN minner om at kinesernes bremsepolitikk kan ha gitt resten av verden et “vindu” på tre-fire uker. Til å forberede seg. I vårt surreliberale lissomdemokrati kan vi ikke vente samme effektivitet som Kina. Men vi bør prøve. Ihvertfall forlenge smittespredning (kapasitet)

  Og om dette skulle gå bra, så er det en påminnelse om at vi er ekstremt for mange mennesker på klode. Og neste gang kan vi få et enda farligere virus. Naturen slår tilbake!

 2. Helsedirektoratet forteller at vi bør vurdere risikoen for å bli smittet på en feriereise selv.
  :face_with_thermometer:
  Hvis man føler seg i fin form kan man møte opp på jobben dagen etter at man kommer hjem fra Thailand for eksempel
  :face_with_thermometer:

 3. Avatar for Lars Lars says:

  Og Frankrike har forbudt innendørs samlinger for mer enn 5000 mennesker.
  Flott at det er under den faregrensen å samle inntil 4999 mennesker innendørs…

  Og så er det visst unntak for toppfotball…som det jo er så mye penger i…
  “…although Ligue 1 football matches will still go ahead.”

 4. Avatar for K11 K11 says:

  Det ryktes at det er umulig å bli immun mot dette viruset. Det sies også at viruset blir værende permanent i kroppen, og at det kan aktivere sykdom flere ganger. Andre gang skal visst være langt mer dødelig enn den første, som ofte er ganske uskyldig. (For de fleste smittede.)

  Men dette er altså bare rykter, ofte spredt på 4chan o.l., og videreformidlet på bl.a. r/conspiracy, som jeg pleier å lese. Sånne rykter blir spredt av “anonyme insiders” og “varslere”. Spørsmålet er om man skal stole mer på disse enn på myndighetene våre, som trolig har som jobb å berolige og bagatellisere.

 5. Avatar for K11 K11 says:

  Det er jo pussig at myndighetene i Kina tilsynelatende tok situasjonen ekstremt alvorlig. Skikkelig smittevernutstyr ble brukt, gater i byene ble desinfisert, millionbyer ble satt i karantene.

  Mens i Vesten ser det ikke ut til at myndighetene bryr seg noe særlig, og viruset sammenlignes med forkjølelse eller influensa.

  Dette får meg til å tro at myndighetene våre vet at dette viruset ikke er farlig for etnisk hvite. De vet at det kun er farlig for asiater med bestemte gener, henholdsvis kinesiske og iranske gener.

  Hvorfor er ikke f.eks. India rammet? Eller Pakistan? Hvorfor er kun USA og Israels to største fiender hardt rammet?

  Våre myndigheters mangelfulle beredskap kan skyldes at de vet at viruset, hvis det fins, er et biovåpen som ble utviklet av USA og Israel for å skade henholdsvis Kina og Iran. Og muligens også Italia, av diverse esoteriske, strategiske og geopolitiske grunner det blir for komplisert å forklare.

  Viruset ble plantet av amerikanske militærfolk som deltok i Military World Games i Wuhan i slutten av oktober i fjor. Amerikanerne og israelerne har allerede en vaksine mot viruset. De har tenkt å selge denne vaksinen til noen andre land etterhvert, når viruset har rukket å gjøre nok skade på verdensøkonomien. Skadeomfanget må være så stort at Vestens samfunn blir kraftig militarisert, med portforbud, rasjonering og militær håndheving av lov og orden. Det må også være stort nok til å radbrekke selskaper som truer USAs militære hegemoni, dvs. selskaper som er konkurrenter av det amerikansk-israelske militærindustrielle komplekset.

  På sikt er målet å få innført en ny verdensorden, under ledelse av Israel og USA.

 6. Tenkte på deg nå, da jeg så de gamle husene her.

  Jeg vet om et bedre reisemål enn månen .
  Hit ble jeg invitert, og jeg gleder meg til å komme til en plass jeg lenge har hatt lyst til å besøke, som jeg aldri har vært.
  Stedet der freden hviler.
  Imgur

  Hektisk jag og mas finnes ikke. Det er det heller ingen grunn til, for livet der ute styres av naturen.

  • Nei, gutt. Vi går ikke så mye etter klokka her. Vi tar tingene heller som de kommer, sier Øyvind, og stryker svetten fra panna.
   Noe som lett kan beskrives i at øya verken har strøm eller offentlig vann. Vindmøller, batterier og solceller sørger for strøm til fjernsynet om kvelden. Om en vil kikke på det da.
   Den gamle bebyggelsen på ni hus er i det alt vesentlige slik den var for hundre år siden. I dag er de fritidseiendommer, og eierne kunne kanskje vært fristet til å modernisere. Det skjer ikke. Fellesskapet på øya oppmuntrer alle til å støtte opp om å bevare det særegne uttrykket. Noe som fører til at når gamle, råtne bord skal skiftes ut, blir dette erstattet med spesialbestilte materialer. Selv hyttene, som det er 15 stykker av, vedlikeholdes på en diskret måte. Det er kort og godt ikke rom for moderne arkitektur ute på Stråholmen.
   Freden hviler over øya, slik at hjertet demper seg flere slag i minuttet, og gir ro i sjelen.
   Her er et opptak som viser litt mer.
   http://tvtelemark.no/episode-5-straholmen
 7. Avatar for Erland Erland says:

  Generelt er off-topic en uting, men avsporingen i denne tråden er et unntak. Det har vært mer enn nok corona-hysteri i det siste… :smile:

 8. Avatar for aford aford says:

  Takker for god stakittleksjon. Det med å ikke være så sulten, er bare et forvrengt sitat fra en gammel Øystein Sunde-låt som var en stor hit i min barndom; “Fire melk og Dagbla’ for i går”, som handler om en gutt som er for liten til at damen i kassa i butikken ser at han står der i køen og vil betale for varene han har kjøpt for mor.

  Originalt går den sånn:

  Men hvis jeg bare spiser litt, så vokser jeg nok litt
  Sikkert åtte meter, for jeg er sulten som stakitt
  (Jeg vet ikke helt hva sånn stakitt er for no’, men så sulten er jeg heelt sikkert!)

  Et nødrim som ble en hit der, alt-så.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

213 flere kommentarer

Deltakere