Spontanstreik som svar på fransk pensjonskupp

0
Kilde: CGT

Av Halvor Fjermeros.

Den franske pensjonsreformen, som Macron må få på plass før lokalvalgene i mars, forsøkes nå presset gjennom uten debatt i parlamentet. Det ble i dag vedtatt ny streik og aksjonsdag i morgen, med under et døgns varsel, som svar på provokasjonen.

Det kunne en stund se ut som om den franske fagbevegelsen hadde gitt opp kampen mot pensjonsreformen, i det minste i påvente av hva som skjedde under de folkevalgtes behandling av saken i parlamentet som startet forrige uke. Planen var opprinnelig å ta en pause og komme sterkere tilbake først 31. mars med en ny aksjonsdag. Lørdag kveld overrasket imidlertid den franske statsminister Eduarde Philippe med å legge fram et forslag om å bruke et dekret for å skjære gjennom all debatt. Det er hjemlet i den franske konstitusjonens paragraf 49.3 og har vært brukt før under presidenter med hastverk.

– Når det ikke nytter med overtalelse, bruker de tvang

Det har lenge vært antydet at denne tvangsparagrafen, som i Frankrike bare går under benevnelsen 49.3, ville bli tatt i bruk. Men måten det skjedde på overrasket de fleste. For statsminister Philippe avbrøt forhandlingene om reformen lørdag, angivelig for å diskutere tiltak mot koronaviruset i et ekstraordinært møte i regjeringskollegiet. Han kom tilbake til parlamentet samme kveld og la fram forslag om å vedta et dekret for å vedta reformen.

En av de to største landsdekkende faglige sammenslutningene, CGT, har vært motstandere av reformen og har ståtte i spissen for streikene som har pågått siden 5. desember i fjor. GGTs generalsekretær Philippe Martinez kommenterte overraskelsesangrepet slik:

– Når det ikke nytter med overtalelse, bruker de tvang. Det er typisk for denne regjeringa.

Det ble innkalt til et fellesfaglig hastemøte i Paris i går der det ble vedtatt å svare med oppfordring til streik allerede i morgen, tirsdag. Det skriver blant andre avisa Le Monde om.

Bak streikeappellen står i tillegg til CGT en rekke faglige sammenslutninger som Force Ovriere (som gikk ut av det den gang kommunistpartidominerte CGT i 1948), det syndikalistiske Solidaires, ledelsesforbundet CFE-CGC og undervisningsforbundet FSU, pluss deres respektive ungdomsorganisasjoner. Disse er alle motstandere av det poengbaserte universelle pensjonssystemet som regjeringa Philippe vil drive gjennom. Blant de store forbundene er det kun det moderate CFDT som har gitt sin støtte til reformen, men som var uenige i den omstridte økninga av pensjonsalderen til 64 år som regjeringa nå har forlatt. Men også CFDT har protestert på bruken av dekretet som er hjemlet i 49.3-paragrafen.

Macrons hastverk før lokalvalget

Det er med andre ord en dristig manøver regjeringa har gjort som kanskje kan drive medlemmer av det ellers lojale CFDT-forbundet over i motstandsleiren. Det er allmenn enighet om at motivasjonen for dette hastverket er de nært forestående lokalvalgene 15. og 22. mars der president Macrons parti LREM må ha handfaste resultater å vise til når det skal velges ordførere og nye kommunestyrer.

Men statsministerens begrunnelse for å bruke 49.3 er at debatten ble «blokkert» av opposisjonen. Da parlamentsmøtet ble avbrutt lørdag var det bare stemt over åtte av i alt 65 foreslåtte paragrafer i reformforslaget. Opposisjonen og fagbevegelsen har fremmet en endeløs rekke av tilleggsforslag, og kun 5.900 hadde blitt behandlet mens nær 30.000 forslag gjensto ubehandlet. Sånt kan få en statsminister til å se pessimistisk på framdriften, skriver nettstedet Connection.france.

Det åpne spørsmålet er om statsminister Philippe med sitt overraskelsestrekk har provosert fagbevegelsen ut av den selvpålagte midlertidige dvalen og gitt nytt liv til streiketrøtte franskmenn som avgjort kunne fortjent en pust i bakken.

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Halvor Fjermeros.


Klassekampene i Frankrike følger du på steigan.no. Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelKoronoavirus og massehysteri
Neste artikkelEnsidig om kraftkabler