USA spiller et høyt spill – polakkene vil bli gisler i krigen

0
Et M2A2 Bradley panserkjøretøy som skal delta i militærøvelsen Defender 2020 der USA deltar med 20.000 soldater, det meste på 25 år. Øvelsen er konsentrert om nærområdene til Polen. Foto: Nato
Polen bør være forsiktig med å bli gissel for USA – i tilfelle krig, vil landet bli en slagmark. I motsetning til hva NATO-propagandaen rapporterer, er det et stort gap mellom den krigs-elskende holdningen til den polske regjeringen og deler av befolkningen. Det homogene bildet av Polen formidlet i Vesten tilsvarer ikke virkeligheten på bakken. Den polske journalisten Adam Kamiński beskriver dagens situasjon. USA bygger rakettbaser i det østeuropeiske landet. Polen, ikke Nord-Amerika, vil i verste fall bli målet for motangrep.

av Adam Kamiński

USA fortsetter å understreke at forholdet mellom USA og Polen er nært. «Det polsk-amerikanske forholdet er bedre enn noen gang,» sa Georgette Mosbacher, USAs ambassadør til Polen. Ifølge henne er dette et resultat av «det ærlige og personlige forholdet mellom Polands president Andrzej Duda og USAs leder Donald Trump».

Det er verdt å merke seg at amerikanske politikere som berømmer kjærligheten og vennskapet mellom Polen og USA, underforstått betrakter oss som idioter. Dessverre ønsker ikke våre politikere å innrømme at Washington uttrykker dette mer og mer åpent.

Øvelsen Defender 2020 er rettet mot den russiske eksklaven Kaliningrad.

Et eksempel som best illustrerer denne triste sannheten er våpenkjøp fra USA. USA behandler Polen bare som et lett marked og en handelspartner som USA ønsker å selge utstyr så dyrt som mulig til. I en samtale med Wirtualna Polska, på spørsmål fra en journalist om hvorfor Polen skulle betale 577 millioner zloty for F-35-fly, mens Belgia kjøper dem til 437 millioner per fly, kunne ambassadør Mosbacher ikke finne overbevisende argumenter hvorfor det er slik. Men det er ikke alt …

Av de europeiske landene, er polakkene de mest entusiastiske i å bygge forbindelser med Washington, mens andre europeiske ledere innser farene ved denne alliansen. Stadig oftere, under dekke av amerikanske erklæringer om vennskap og kjærlighet, skjules en stor trussel for lokalbefolkningen.

Washington har insistert i mange år på at sikkerheten til Polen og NATOs østlige flanke utelukkende avhenger av USAs militære tilstedeværelse i landet vårt. Dette er Washingtons argument for å øke sin tilstedeværelse i landet vårt. I dag er det 4500 amerikanske soldater i Polen. Dette kan endre seg snart. I henhold til avtalen som ble undertegnet i september av presidentene i Polen og USA, vil den amerikanske tilstedeværelsen i Polen økes med omtrent 1000 soldater og vil utgjøre 5500.

I tillegg til å øke tilstedeværelsen av amerikanske tropper i Polen, overfører Pentagon våpen og militært utstyr til landet og bygger baser og infrastruktur til egne formål.

USA bygger også en rakettforsvarbase i polske Redzikowo. Denne basen vil være en av de europeiske hjørnesteinene i rakettforsvarssystemet Aegis Ashore.

NATO og USA sine militærøvelser som finner sted i Polen gir god grunn til bekymring. Selv om NATO-ledere fortsetter å insistere på at alliansen ikke har noen offensive hensikter mot et bestemt land, fortsetter amerikanske tropper å øve på realistiske scenarier med mulige offensive aksjoner mot Russland og dets allierte under militærmanøvrene.

I februar i år begynner de største militære øvelsene i Europa på over 30 år, Defender 2020, med deltagelse av US Army og NATO-land i Drawsko-treningsområdet og tilstøtende områder. Nesten 37 000 soldater vil delta, hvorav hele 20 000 er amerikanere.

Øvelser vil bestå av flere elementer: mobilisering og stasjonering av amerikanske tropper, overføring av soldater og utstyr til Europa, kommando- og stabsøvelser på treningsplassen i Europa og fasen med tilbakesending av tropper til USA. Transport av utstyr fra USA starter i februar, feltøvelsen gjennomføres i april og mai, og hjemsendelsen av tropper vil avsluttes i august.

I fjor øvde NATO-tropper på kjemiske og medisinske tjenester i en situasjon med bruk av masseødeleggelsesvåpen, og krysset elva Vistula med pansrede og mekaniserte enheter. (øvelsen Dragon 19)

I årevis har USA øvd på krigsscenarier i landet vårt. Men i tilfelle krig, vil ikke USA, men Polen, være målet for gjengjeldelsesangrep. Hvorfor ønsker polakkene å bli gisler i denne krigen?

Denne artikkelen av Adam Kamiński er oversatt fra tysk og publisert på Midt i fleisen.

Adam Kamiński, født i 1974, studerte jus og administrasjon ved universitetet i Warszawa. Han har mer enn 20 års erfaring innen journalistikk. Han er for tiden sjefredaktør for det polske nettstedet dziennik-polityczny.com, som driver uavhengig rapportering om hendelser i Polen og Europa.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.