Koronakrisa avslørte EU som usolidarisk og handlingslammet

0
Det er trikoloren og sang fra balkongene som samler italienerne under krisa og ikke EU-flagget. Foto: Shutterstock

Det snakkes høytidelig som «europeisk enhet» og «solidaritet», men når det kommer til stykket er EU både usolidarisk og inkompetent. Det er grundig avslørt av koronaviruset.

Da Italia som første EU-land begynte å få mange tilfeller av viruset henvendte myndighetene i Roma seg til EU og ba om støtte. Maurizio Massari som er Italias ambassadør til EU skriver:

«Koronavirus-krisen er en prøve på EUs enhet og troverdighet – en prøve som bare kan bestås gjennom ekte, konkret solidaritet. Europa må handle etter prinsippet om gjensidig forsvar og hjelpe de medlemmene hvis sikkerhet er truet.»

Men han forteller også hvor lite støtte Italia har fått fra Brussel:

«Italia har allerede bedt om å aktivere EUs mekanisme for sivil beskyttelse for levering av medisinsk utstyr for individuell beskyttelse. Men dessverre svarte ikke et eneste EU-land på kommisjonens oppfordring. Bare Kina svarte bilateralt. Dette er absolutt ikke et godt tegn på europeisk solidaritet.»

Dette er diplomatisk språk for prøven er ikke bestått!

Financial Times skriver:

«Da Italia ba om umiddelbar hjelp til å skaffe medisinsk utstyr under en spesiell europeisk krisemekanisme, reagerte ingen EU-land. I frykt for å ikke kunne dekke sine egne behov forbød Tyskland til å begynne med eksport av medisinske masker og annet verneutstyr. 3M, en produsent, sa at de tyske restriksjonene hadde gjort det umulig å levere det italienske markedet. Berlin slappet deretter av på eksportreglene, men så stengte Østerrike grensene for folk som ankom fra Italia med mindre de kunne bevise at de var virusfrie.»

«Det er tilbake til framtida, der Italia blir stående alene,» sa Nathalie Tocci, direktør for Institute for International Affairs i Roma. “Det var tilfellet med krisen i eurosonen, deretter migrantkrisen 2015–16 og nå koronaviruskrisen. Det er den samme gamle historien, og de politiske implikasjonene kan være enorme. ”

EU-kommisjonen under Ursula von der Leyen har som en av sine satsingsområder «Et Europa som beskytter», men hun og hennes kolleger har demonstrert at de gjør alt annet.

Les: EUs kommisjon for nytale

Ursula von der Leyen satser på en europeisk føderalstat og EU-hær

Føderalstat vil hun ha, EU-hær vil hun ha, men smittevern og gjensidig støtte til å bekjempe epidemier evner hun ikke å gjøre noe med. Og Italia, som nå kommer til å få enorme økonomiske problemer på toppen av de landa allerede hadde, får ingen lettelser fra EU-systemet.

Italia har bedt de andre EU-landa om å få hjelp med å skaffe ansiktsmasker og medisinsk utstyr til å bekjempe koronasmitten, men landet har ikke fått noen hjelp fra Brussel eller de andre medlemslandene, skriver Politico.

Det er i stedet Kina og Cuba som har stilt opp solidarisk for Italia.

Også Serbia blir forrådt

Serbias president Aleksandar Vučić erklærte unntakstilstand i landet 15. mars 2020 på grunn av koronaepidemien. De tiltakene som blir innført likner dem som Italia allerede har satt i verk. Landet stenges, for å si det enkelt. Men Vucic måtte også vedgå at EU, som gjerne vil ha Serbia som medlemsland, har avslått enhver henvendelse om assistanse.

«Dette er lakmustesten på europeisk enhet,» sa Vucic, og ga klart uttrykk for at unionen ikke hadde bestått denne prøven. Det eneste landet som gir Serbia hjelp i denne krisa er Kina.

Det skulle ikke mer til enn en epidemi til for å avsløre hulheten og falskheten i EUs høytidelige erklæringer om enhet og solidaritet. Dette er en lærdom ikke bare Italia, men også mange andre medlemsland vil ta med seg.

Eller som Luciano Lago skriver på Controinformazione:

«EU avslører seg for hva det er: bare byråkrati, økonomiske innstramninger, meningsløse direktiver og underordnet Tysklands rådende interesser.»


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelItalia, epidemi, panikkspredning og ansvar
Neste artikkelUSA vil grabbe virusvaksine fra Tyskland