Syrias hær åpner nye humanitære korridorer i Idlib

0
Den syriske hæren kan notere seg for strategisk viktige seire i Idlib, samtidig som den åpner humanitære korridorer. Foto: Sana

Samtidig med at terroristenes posisjoner i Idlib klapper sammen under offensiven fra den syriske hæren tar Syria et nytt initiativ for å redusere de sivile tapene i området. Den libanesiske TV- kanalen al-Mayadeen melder at den syriske hæren vil åpne to humanitære korridorer i Idlib for å evakuere sivile ut av kampsonene. Håpet er at titusener av sivile kan bli evakuert langs disse korridorene.

De to firkantene på kartet viser hvor den syriske hæren vil åpne de humanitære korridorene. Kilde: @Suriyakmaps

I januar åpnet den syriske hæren tre slike humanitære korridorer, men problemet er at Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), som er al-Qaidas filial i Idlib, gjør sitt ytterste for å hindre folk i å forlate kampsonen. For dem tjener de sivile som menneskelige skjold.

Terroristenes linjer bryter sammen

I det vestlige Aleppo har den syriske hæren hatt stor framgang i februar 2020. Den har lykkes i å kutte opp de områdene som i årevis har vært kontrollert av HTS og deres allierte i mindre stykker, som så er blitt avskåret og nedkjempet. Dette er den klassiske taktikken som russerne kaller å «danne gryter». Terroristene sies å ha lidd katastrofale nederlag.

Dette kartet viser hvordan terroristenes styrker er blitt omringet og isolert i det nordvestlige Aleppo.

Trykket på og truslene mot storbyen Aleppo er blitt kraftig redusert gjennom den syriske hærens framganger i 2020. Mens terroristene tidligere hadde sterke befestninger helt inne i byen, er de nå blitt nedkjempet ikke bare der, men også i utkantene og i landsbyene på den vestlige sida av byen. Hovedvei M5 som forbinder byen med hovedstaden Damaskus er nå fullstendig befridd for første gang på åtte år. et er mye som tyder på at også hovedvei M4 vestover mot havnebyen Latakia også vil bli befridd med det første. Til sammen vil dette stille Aleppo og Syria i en langt bedre posisjon.

Les: Glede i Aleppo etter full frigjøring

Den syriske hæren rykker også fram mot flybasen Taftanaz i utkanten av Idlib by. Almasdar News mener at terroristenes nylige nederlag vil føre til nye våpenhvileforhandlinger der enda større områder vil bli passivisert uten kamp.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan sier at Tyrkia er bestemt på å drive den syriske hæren ut fra de områdene den har erobret nær de tyrkiske observasjonspostene i Idlib, men detter er tomme trusler mest beregnet på hjemmemarkedet. Erdoğan appellerer til Russland, men det russiske flyvåpenet har deltatt og deltar i kampene for å frigjøre Idlib, og den tyrkiske presidenten vet utmerket godt at det russiske flyvåpenet kontrollerer lufta over Idlib og at det ikke er noe Tyrkia kan gjøre med det.

Den russiske utenriksministeren Sergeij Lavrov sa under sikkerhetskonferansen i München at avtalen mellom Tyrkia og Russland ikke betyr at den harde kampen mot terroristene skal innstilles. Det samme vil Tyrkias delegasjon som skal til Moskva og forhandle få høre der. Diplomaten Lavrov sa at «vi har gode forbindelser med Tyrkia, men det betyr ikke at vi må være enige om alt.» Det sier vel en del om hvordan de tyrkiske truslene preller av på Russland.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.