Ikke populære i Syria: USA-troppene blir steinet av lokalbefolkningen

0
Kurdere kastet stein på USAs styrker i Nordøst-Syria

Av Knut Lindtner.

Det skulle ikke overraske noen at USA er lite populære, men det gjør det nok. For etter over 100 år med russer-skremsel i vesten etter den russiske revolusjonen i 1917 er svært mange i vest gjennomtrukket av russerangst. Det er en stygg tilstand for den svekker vår kritiske sans.

Hollywood-fremstillinger av smarte, dyktige, teknisk avanserte fra USA i motsetning til klossete, trege og dumme og teknisk tilbakestående russere sitter som spikret i hodene til mange i vesten, særlig de som godtar alt mediene serverer. Og enda verre blir det hvis det fordøyes uten å sette kritisk tenner i de bilder og fortellinger som serveres.

I Syria er historien snudd på hodet. USA har plassert seg og soldatene i en umulig situasjon, uønsket av sivilbefolkningen og regjeringen i Syria. I praksis er de inntrengere som befinner seg ulovlig i landet. Russerne er motsatt både lovlig i landet og populære i befolkningen.

Her er det kurdisk befolkning som fordømmer at USA overlater dem til tyrkisk fremrykning.

Da kommer det bilder hvor USA-troppene blir steinet av lokalbefolkningen mens de russiske troppene blir hyllet. Dt skal ikke mange slike bilder til før det fastlåste verdensbildet begynner å knake i manges bevissthet.

Derfor kommer det ikke slike meldinger i våre store medier for det verste som kan skje er at andelen «tvilere» i befolkningen øker. Men da får vi en annen prosess som er langt tregere. Tallet på tvilere til at våre medier formidler korrekt informasjon øker langsomt. Men den tvilen sitter hardere i. For ingen ting skaper større mistillit enn opplevelsen av å bli lurt.

Uansett hvordan en snur seg vil mediene før eller siden få seg selv og sine fortellinger i ansiktet såfremt disse ikke er forankret i virkeligheten. 

Knut Lindtner

USA-ansatte føler seg «utfordret» av Russland i Nordøst-Syria.

Det blir stadig vanligere at de treffer på russiske styrker i området.

Av Jason Ditz

De 500 bakkestyrkene fra USA som fortsatt står i Syria er der ifølge Trump ene og alene for å kontrollere oljen. De opplever at de er stadig mindre velkomne i Nordøst-Syria, og tjenestemennene sier at det er Russland som konstant utfordrer dem.

Utfordringene kan for det meste se ut som det er US-Amerikas egen skyld, med tropper som holder på å patruljere området, og stadig opplever å støte på russiske tropper. 

Pentagon sier at russerne bryter en avtale de hadde om å holde de amerikanske og russiske troppene fra hverandre. Men når Trump argumenterer med at USA kun er der for oljen, er ikke noen grunn til at USA-troppene skal vandre rundt i det tyrkisk-kontrollerte grenseområdet, der vi vet at det er russiske tropper.

Det siste problemet var i byen Qamishli, da en USA-patrulje plutselig befant seg på et sjekkpunkt til en syriske regjeringen. De var ikke velkomne naturlig nok, og de lokale begynte å håne dem, og noen kastet stener. Dette utviklet seg til en mindre våpenveksling, der USA-troppene drepte en sivil.

Russerne var til stede da dette hendte, og dokumenterte det. Det økte jo spenningen. At USA-troppene skjøt en sivil var en skammelig hendelse, det var klart.

At russerne var der var jo kun tilfeldig, og det er helt klart at det ikke var russernes skyld.

Siden USAs militære er fiendtlige overfor den syriske regjeringen så å si hele tiden, så er det ikke overraskende at de tilkalte russerne for å hjelpe til med å beskytte sjekkpunktet.

Disse mulige sammenstøtene kommer antakelig til å fortsette så lenge USA beholder sine tropper der. De er ikke invitert til Syria. 

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no

Originalen finnes her: US Officials Feel ‘Challenged’ by Russia in Northeast Syria


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.