Glede i Aleppo etter full frigjøring

0
Fares Shehabi, leder av industrieierforeningen i Aleppo på befaring i nylig frigjorte områder.

Den syriske byen Aleppo, Syrias industri-hub har siden 2012 vært under angrep av al Qaida, IS og en rekke andre terroristgrupper. Den østlige delen av byen var fullstendig okkupert av al Qaida og IS. Fra den okkuperte delen ble det stadig skutt ut raketter og missiler mot den vestlige delen av byen og over 10.000 mennesker, også mange barn, ble drept. Titusenvis av mennesker i den vestlige delen av byen har også blitt skadet for livet av terroristangrep.

I desember 2016 frigjorde den syriske hæren og de allierte bydelen fra terroristene. De ble gitt tilbud om amnesti, de som takket nei fikk beholde sine våpen og satt på busser til Idlib, et annet område som nå er under frigjøring av den syriske hæren.

Selv om bydelen Øst-Aleppo ble frigjort, holdt det fremdeles terrorister til på landsbygda, spesielt i vest i områder som grenset til al Qaidakontrollerte Idlib. Disse skjøt inntil helt nylig raketter og missiler mot byen, og har utløst selvmordsbomber og bilbomber. Mange sivile har blitt drept og skadet.

Den norske gruppen som reiste i Syria i fjor hørte angrepene mot byen da de oppholdt seg i Aleppo i april fjor. 27 syriske soldater mistet livet da de forsvarte byen den ene natten.

Men nå er hele omkretsen, altså forstedene vest for byen, fullt sikret. Og feiringen, lettelsen og gleden preger naturlig nok både byen og omegnen.

Vi må dessverre fastslå at denne gleden ikke formidles gjennom våre hovedstrømsmedier. De har vært travelt opptatt med å forsøke å tegne et sympatisk bilde av terroristene som nå rømmer det synkende skipet Idlib, med retning Tyrkia.

Dette er selvsagt helt i tråd med den linjen vi har sett fra den kanten siden starten av krigen mot Syria. Det er dog likevel på sin plass å påpeke det.

Feiring i gatene i Aleppo

Fares Shehabi, partiuavhengig parlamentariker og leder for industrieierforeningen i Aleppo skriver på Facebook:


«I dag dro mer enn hundre industrieiere for første gang på 8 år til sine nylig frigjorte fabrikker i Zerbeh, Aleppo etter lange år med al-Qaida-styre! Bare eierne av stivelsesfabrikken Korani klarte ikke å nå sin virksomhet da den tyrkiske hæren bestemte seg for å erstatte al-Qaida der! Tyrkiske soldater nektet å overlate fabrikken til eierne! Nå er vi veldig tålmodige med Erdogan, men ikke så lenge!

En svært fornøyd Fares Shehabi foran de frigjorte, dog svært skadde farmasøytiske laboratoriene i Mansoura.

«Vi vil gjenoppbygge alt vakrere og sterkere enn det var.» skriver Shehabi på Facebook
Stivelsesfabrikk okkupert av tyrkiske styrker.
Tyrkia stjal hele fabrikker fra Aleppo, og har også stjålet hele strekninger med jernbaneskinner.
Foto: Fares Shehabi februar 2020.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 
9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelVerdens helseorganisasjon roser Kinas innsats mot koronaviruset – «Kina har kjøpt verden tid»
Neste artikkelHva hadde kommentator Hege Ulstein (Dagsavisen) i kaffen den 14. februar?