USA tilbyr delvis tilbaketrekking fra Irak, men ikke fra Ain al-Assad

0
USAs tropper har stått i Irak siden invasjonen i 2003. Nå ønsker parlamentet i landet å kaste dem ut. Foto: Shutterstock.

Iraks parlament og Iraks regjering har krevd at alle utenlandske tropper må trekkes ut av landet. Dette vil ikke USA bøye seg for (og dermed heller ikke Norge). Men USA skal ha tilbudt å gjennomføre det som kalles en «delvis tilbaketrekking». Dette skriver Middle East Eye basert på fortrolige kilder.

Et møte mellom de to partene skal ha drøftet en amerikansk tilbaketrekking fra områder med sjiaflertall. USA kan også tenke seg å redusere sin tilstedeværelse i Bagdad.

Men noen full tilbaketrekking vil ikke USAhøre tale om, og spesielt ikke fra Ain al-Assad-basen, den som nylig ble rammet av irakiske missilangrep. For USA er dette «ei rød linje». «Vi vil ikke en gang snakke om det,» skal en av USAs forhandlere ha sagt.

Men trykket for å få USA til å forlate Irak er ikke blitt mindre. En sunnileder sa at «det er ingen som har tillit til USA lenger.» Han mente at USA vil vende ryggen til både Irak og det kurdiske området i Nord-Irak.

Uttalelsene fra USA om delvis tilbaketrekking står ikke i motsetning til USAs planer om å dele Irak i tre.

USA ønsker å bryte i stykker Irak og skape en «sunnistat»

Etter å ha fått marsjordre fra parlamentet og regjeringa i Irak, har USA planer om å skape en USA-kontrollert utbryterstat i landet, et sunni-stan med utgangspunkt i Anbar-provinsen. Det er Middle East Eye som melder om dette. Avisa skriver:

«Trengt inn i et hjørne og med raskt fallende innflytelse har USA de siste ukene fremmet en plan for å opprette en autonom sunni-region i det vestlige Irak, sier tjenestemenn fra begge land til Middle East Eye.

De amerikanske forsøkene, sier myndighetene, kommer som svar på sjia-irakiske partiers forsøk på å utvise amerikanske tropper fra landet sitt.

Irak representerer en strategisk landbru mellom Iran og dets allierte i Syria, Libanon og Palestina.

Å etablere en USA-kontrollert sunnidominert buffersone i det vestlige Irak ville frata Iran muligheten til å bruke landruter til Syria og forhindre at det når de østlige breddene av Middelhavet.»

Irakisk enhet «er ikke lenger en prioritering for USA,» sa sjia-tjenestemannen.

«Hvis amerikanerne kommer til en blindvei når det gjelder tilstedeværelsen av styrkene sine i Irak, vil de arbeide hardt for å gjennomføre dette prosjektet.»

En tidligere amerikansk tjenestemann som var kjent med prosjektet bekreftet at amerikanerne har jobbet med å «ta dette prosjektet ut av skuffen og legge det på bordet».

«Opprettelsen av en sunnimuslimsk region har alltid vært et alternativ for USA. Iranerne kan ikke få lov til å nå Middelhavet eller dra nytte av landbrua som forbinder dem med Hizbollah i Libanon”, sa den tidligere amerikanske tjenestemannen til MEE.

«Prosjektet er amerikansk, ikke sunnimuslimsk. Tilstedeværelsen av de amerikanske styrkene har vært garantisten for sunniene og kurderne, så hvis USA må forlate Irak, så er det å etablere en sunnimuslimsk region i det vestlige Irak planen for å demme opp for Iran og landets innflytelse i Midtøsten,” la han til.

«Vi snakker om å etablere et land, ikke en administrativ region.»

Samtalene om «delvis tilbaketrekking» kan tolkes som et forspill til denne planen, der USAs styrker trekkes ut av det sjiadominerte området, men omgruppere styrkene til den sunnidominerte og kurdiskdominerte delen av Irak.

Gammel sionistisk drøm

Det er ikke Trump eller Biden som har copyright på denne planen. Den ble opprinnelig lansert av Oded Yinon i det ideologiske tidsskriftet til World Zionist Organization. Noam Chomsky har omtalt Yinon-planen i boka Fateful Triangle: The United States, Israel, and the Palestinians som kom i nyversjon i 1999 med forord av Edward W. Said. Chomsky skriver at sjøl om Yinon-planen den gangen ikke var uttrykk for sionistisk mainstream, var det mange nok blant sionistene som støttet den til at den «kunne komme til å bli mainstream i framtida.»

Dette er en versjon av Yinon-planen som israelske strateger har arbeidet med.

Les også: Det irakiske parlamentet vil kaste ut USAs tropper

Forrige artikkelSyrias hær åpner nye humanitære korridorer i Idlib
Neste artikkelUnder Lupen: Dagsrevyens Libyadekning