Syria: Første mål er å frigjøre også hovedveien vestover fra Aleppo

0
Den syriske hæren frigjør stadig nye områder fra terroristenes jerngrep. Foto: Sana

Tyrkia har sendt store mengder våpen, tanks, panserbrytende raketter og annet militært utstyr til terroristene i Idlib, np som har satt terroristene i stand til å skyte ned to syriske militærhelikoptre. Men de har ikke lykkes i å stanse den syriske offensiven. Tvert om er nå hele hovedvei M5 sørover fra Aleppo frigjort for første gang siden 2012. Deretter har den syriske hæren fortsatt med å nedkjempe terroristenes befestninger vest for Aleppo og den syriske hæren står nå ikke langt fra selve Idlib by.

Men fra hærledelsen heter det at planen ikke er å frigjøre Idlib i første omgang, men å gå vestover og frigjøre hovedvei M4 mot havnebyen Latakia. I Sotsjiavtalen mellom Tyrkia og Russland fra 2018 var det Tyrkia som tok på seg oppgaven å sørge for at de to hovedveiene kunne åpnes, men landet har ikke innfridd sine forpliktelser. Tyrkia har i stedet gjort sitt ytterste for å styrke terroristene og hindre den syriske offensiven.

Den tyrkiske avisa Hurriyet Daily News skriver at presdident Erdoğan har forlangt støtte fra USA og sine NATO-partnere samt av EU og særlig Tyskland for å stase Syrias offensiv i Idlib. Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavuşoğlu opplyste på sikkerhetkonferansen i München at Tyrkia vil sende en delegasjon til Moskva 17. februar 2020 for å prøve å gjøre det samme der. Erdoğan har truet med å angripe syriske styrker «hvorsomhelst» hvis ikke offensiven stanses.

Dette kartet fra Southfront viser området vest og sør for Aleppo der terroristene har tapt store områder på bare et par uker.

Terroristene flykter

Terroristene i Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) som er Syria-avdelinga av al-Qaida flyktet fra tre landsbyer vest for Aleppo da den syriske hæren rettet offensiven mot dem. Samtidig drev det russiske flyvåpenet andre deler av terrorstyrkene nordover mot Afrin fra Idlib. I Afrin er det Tyrkias hær som har den direkte kontrollen sammen med den såkalte Syrian National Army (SNA), som også er terrorister.

Det ser mer og mer ut som om HTS og deres allierte klapper sammen i Idlib. De har forsøkt desperate motangrep mot Syrias hær og drept en del syriske soldater, men de har ikke på noen måte lykkes i å stanse offensiven, sjøl om de har fått massiv hjelp fra Tyrkia.

Vesten og vestlige medier viser hvor de står når man på ingen måte gleder seg over at noen av verdens verste terrorister endelig blir nedkjempet, men tvert om trygler om at offensiven må stanse. Og som vanlig er Jan Egeland ute og ber om at krigen mot terroristene må ta slutt, mannen som helt fra første øyeblikk har stilt seg i spissen for kampen for å styrte Syrias regjering.

Jan Egeland sørger over jihadistenes nederlag i Aleppo


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelPå ytre høyre fløy sammen med Jens Stoltenberg
Neste artikkelEirik er «Oslos siste murer»: – Bemanningsbyrå er en kreftsvulst på samfunnet
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).