NYT: – Var det IS som sto bak angrepet som nesten utløste krig mellom USA og Iran?

0
Bakgrunnsfoto: Shutterstock

Avisa New York Times, også kalt The Gray Lady, har helt overraskende reist spørsmålet om USA kan ha tatt feil av hvem som gjennomførte de angrepene i Irak som førte fram til at Trump ga ordre om å drepe den iranske generalen Qassem Soleimani og hans følge.

I en større artikkel med tittelen Was U.S. Wrong About Attack That Nearly Started a War With Iran? gjengir NYT kilder i Irak som peker i retning av at det kan ha vært IS eller Daesh som avfyrte rakettene som utsløste den skjebnesvangre voldsspiralen.

«Den hvite Kia-pickupen tok av fra ørkenveien og skumpet bortover en grusvei, og stoppet nær en myr. Snart kom det et lysglimt og en voldsom, skjærende lyd da den første av rakettene som ble avfyrt fra lastebilen steg høyt mot Iraks K-1 militærbase.

Rakettene såret seks mennesker og drepte en amerikansk kontraktør og satte igang en kjede av hendelser som brakte USA og Iran til randen av krig.

USA beskyldte en irakisk milits med nære bånd til Iran for angrepet og bombet fem av gruppens baser. Sinte irakere stormet deretter den amerikanske ambassaden. USA drepte deretter Irans øverste general. Iran avfyrte deretter raketter mot amerikanske styrker og skjøt ved en feil ned et passasjerfly og drepte 176 mennesker.

Men irakiske militære- og etterretningstjenestemenn har reist tvil om hvem som avfyrte rakettene som startet voldsspiralen, og sier at de mener det er lite sannsynlig at det var den militsen USA ga skylden for angrepet, Khataib Hezbollah, som gjennomførte det.»

De irakiske kildene som NYT viser til har ikke konkludert, men de sier at i det området der denne Kia-pickupen ble funnet, er det IS, også kalt Daesh, som står sterkt, og ikke Khataib Hezbollah. Bilen ble funnet bare tre hundre meter fra der IS i september 2019 henrettet fem sjiittiske bøffelgjetere.

Brigadegeneral Ahmed Adnan, som er sjef for Iraks etterretningstjeneste sier at alt de har av informasjon peker i retning av at det var Daesh som sto bak det første angrepet som utløste hele denne rekke av begivenheter.

Khataib Hezbollah har benektet at det var de som sto bak angrepet, og USA har ikke lagt fram noen beviser for at det var dem heller, skriver NYT.

Fra før av vet vi at Donald Trumps opprinnelige påstander om at Soleimani og hans følge ble drept på presidentens ordre fordi han planla umiddelbare angrep på USAs ambassader, er blitt motsagt av hans egen stab.

Les: Mike Pompeo lyver igjen, slik han gjorde som CIA-sjef

USAs forsvarsminister blottstiller Donald Trumps løgn

Den islamske staten, IS, uttrykte sterk glede over president Donald Trumps drap på general Qassem Soleimani og de ni andre iranske og irakiske lederne. Dette skrev BBC.

I uttalelsen fra IS som er gjengitt i organisasjonens avis al-Naba heter det at Soleimanis død var en himmelsk handling som er til stor fordel for jihadistene.

Hvis kildene til New York Times har rett, var det altså IS sjøl som sørget for å starte denne «himmelske» voldsspiralens som førte opp til drapene i Bagdad og brakte USA og Iran på randen av krig mot hverandre.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelSinn Fein foran irsk gjennombrudd
Neste artikkelHvorfor er Klassekampen så bekymret over at terroristene i Idlib blir nedkjempet?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).