USAs forsvarsminister blottstiller Donald Trumps løgn

0
Forsvarsminister Mark Esper innrømmer at det ikke fantes spesifikke trusler mot noen USA-ambassade. Skjermdump.

Da president Donald Trump skulle begrunne sin ordre om drap på den iranks generalen Qassem Soleimani og hans ni kolleger på den sivile flyplessen i Bagdad, sa han at USA hadde informasjoner om at Soleimani planla umiddelbare angrep på USA-mål og Midtøsten. I et intervju med Fox-news sa han at det blant annet dreide seg om USAs ambassade i Bagdad.

Forsvarsminister Mark Esper forsvarte Trumps drapsordre, men han ble presset av Margaret Brennan i CBS som spurte ham om det hadde vært noen spesifikk eller konkret trussel mot noen ambassader. Og da svarte Esper at han «trodde» «det muligens kunne ha vært», og Brennan fulgte opp:

«Sier du at det ikke var noen?» Og Esper måtte svare:

«Jeg så ikke noe slikt når det gjelder våre ambassader.»

Dermed har Esper blottstil sjefen sin og vist at han fòr med løgn. Det var ingen overhengende trussel mot noen ambassader. Når forsvarsministeren ikke kjente til noen trussel, så var det ingen. Påstanden til Trump var altså en løgn. Dermed blir det krystallklart at Donald Trump ikke begikk en forsvarshandling da han beordret drapene på de ti. Han opptrådte bare som sjef for en drapskommando, en mafioso.

Ei gruppe av senatsmedlemmer fra begge partier har gått Trump-administrasjonen på klingen for å få vite hva slags etterretningsrapporter den bygde på da den vedtok å myrde Soleimani og de andre utsendingene.

Den republikanske senatoren Mike Lee sa etterpå at det antakelig var det verste orienteringsmøtet han hadde vært på. Til journalister sa han at «dette er galskap». «Jeg mener det er uakseptabelt.»

USAs utenriksminister Mike Pompeo ble grillet av Fox News da nyhetsverten Laura Ingraham ville vite hva slags konkret trussel general Qassem Soleimani utgjorde mot USAs interesser som gjorde at han ble myrdet.

Donald Trump hadde tidligere sagt til Fox News at Soleimani hadde planlagt angrep på fire av USAs ambassader. Medlemmer av Kongressen trakk dette i tvil fordi verken Trump eller andre hadde gitt dem en slik informasjon.

I intervjuet med Ingraham sa Pompeo at USA ikke visste om noen spesifikke må. Det skulle dreie seg om «umiddelbare» angrep. Men han fortsatte: «Vi vet ikke når, vi vet ikke hvor».

Ingraham intervjuet også Donald Trump om samme sak og han svarte at «antakelig var det vår ambassade i Bagdad». Antakelig. Og utenriksministeren hans sa at de «visste ikke hvor».

Hva blir igjen av alt dette som liksom skulle begrunne drapet på ti mennesker og bringe Midtøsten til randen av en storkrig? Absolutt ingenting – bortsett fra løgner.


Hvis du vil støtte vår uavhengige og kritiske journalistikk, kan du sende oss et bidrag på Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050.

Forrige artikkelEAT-dietten vil føre til avvikling av store deler av norsk landbruk
Neste artikkelPayPal blokkerer The Grayzone når de nevner Iran
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).