USAs forsvarsminister blottstiller Donald Trumps løgn

10
Forsvarsminister Mark Esper innrømmer at det ikke fantes spesifikke trusler mot noen USA-ambassade. Skjermdump.

Da president Donald Trump skulle begrunne sin ordre om drap på den iranks generalen Qassem Soleimani og hans ni kolleger på den sivile flyplessen i Bagdad, sa han at USA hadde informasjoner om at Soleimani planla umiddelbare angrep på USA-mål og Midtøsten. I et intervju med Fox-news sa han at det blant annet dreide seg om USAs ambassade i Bagdad.

Forsvarsminister Mark Esper forsvarte Trumps drapsordre, men han ble presset av Margaret Brennan i CBS som spurte ham om det hadde vært noen spesifikk eller konkret trussel mot noen ambassader. Og da svarte Esper at han «trodde» «det muligens kunne ha vært», og Brennan fulgte opp:

«Sier du at det ikke var noen?» Og Esper måtte svare:

«Jeg så ikke noe slikt når det gjelder våre ambassader.»

Dermed har Esper blottstil sjefen sin og vist at han fòr med løgn. Det var ingen overhengende trussel mot noen ambassader. Når forsvarsministeren ikke kjente til noen trussel, så var det ingen. Påstanden til Trump var altså en løgn. Dermed blir det krystallklart at Donald Trump ikke begikk en forsvarshandling da han beordret drapene på de ti. Han opptrådte bare som sjef for en drapskommando, en mafioso.

Ei gruppe av senatsmedlemmer fra begge partier har gått Trump-administrasjonen på klingen for å få vite hva slags etterretningsrapporter den bygde på da den vedtok å myrde Soleimani og de andre utsendingene.

Den republikanske senatoren Mike Lee sa etterpå at det antakelig var det verste orienteringsmøtet han hadde vært på. Til journalister sa han at «dette er galskap». «Jeg mener det er uakseptabelt.»

USAs utenriksminister Mike Pompeo ble grillet av Fox News da nyhetsverten Laura Ingraham ville vite hva slags konkret trussel general Qassem Soleimani utgjorde mot USAs interesser som gjorde at han ble myrdet.

Donald Trump hadde tidligere sagt til Fox News at Soleimani hadde planlagt angrep på fire av USAs ambassader. Medlemmer av Kongressen trakk dette i tvil fordi verken Trump eller andre hadde gitt dem en slik informasjon.

I intervjuet med Ingraham sa Pompeo at USA ikke visste om noen spesifikke må. Det skulle dreie seg om «umiddelbare» angrep. Men han fortsatte: «Vi vet ikke når, vi vet ikke hvor».

Ingraham intervjuet også Donald Trump om samme sak og han svarte at «antakelig var det vår ambassade i Bagdad». Antakelig. Og utenriksministeren hans sa at de «visste ikke hvor».

Hva blir igjen av alt dette som liksom skulle begrunne drapet på ti mennesker og bringe Midtøsten til randen av en storkrig? Absolutt ingenting – bortsett fra løgner.


Hvis du vil støtte vår uavhengige og kritiske journalistikk, kan du sende oss et bidrag på Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Vi får håpe for Espers skyld, at Iran ikke gjengjelder på samme nivå - da ligger han tynt an.

 2. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Vi skjønner alle sammen at Trump ikke kommer godt overens med Nancy Pelosi (Norges mann i Kongressen) og heller ikke kommer godt overens med NATO. Den norske holdningen er at Trump burde stilles for riksrett.

 3. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Det er ganske sikkert at det var den utløsendefaktor, men Trump utlyste fatwa mot Suleimani for lenge siden.
  Like etter at han erklærte revolusjons-garden som en terrorist-organisasjon.

 4. Avatar for Alike Alike says:

  Selvfølgelig var ikke det Trump sa sant. Men fint at det kommer frem i til og med Amerikanske massemedia. Men får det noen betydning?
  Hvorfor er ikke media mer kritiske umiddelbart, istedenfor å stille seg bak en slik handling i ukesvis og så komme med småkritiske spørsmål først etterpå… Jeg veit svaret. Veit du?

 5. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  De fleste amerikanerne tror fortsatt på at Iran er “statsterrorisme”. Veldig rart å lese amerikanske bloggere idag. Man får inntrykk at det er nazi-USA.
  Jeg har ikke sjekket Mike Adams, men vil gjette at det blir “Soleimani er Hitler”

 6. Kan sikkert si mye om Trump, men han snakker faktisk 100% sant når han sier hvorfor USA går til krig mot andre land :slight_smile:
  Den første US presidenten som snakker sant.

  På 40 sekunder avslører han fakta om alle krigene til vesten siste 100 år.

  Trump explains reason for the US troops presence in Syria | January 2020

  https://www.youtube.com/watch?v=BOTCC7tpKys
 7. Avatar for FMD FMD says:

  Denne avtalen ville ført til at olje fra Saudiarabia kunne blitt handlet med en annen valuta enn dollar, der går det en rød linje for USA. Samtlige land som har blitt angrepet de siste tiårene har gjort et eller annet stunt opp mot dollar. Dolllaren sin status som reservevaluta og koblingen opp mot olje er selveste grunnlaget for USA sitt hegemoni, faller den faller hegemoniet.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

2 flere kommentarer

Deltakere