Er det klokt med usannheter, Færøvik?

31
Fra strobyen Hangzhou i Kina. Shutterstock. Innfelt Thorbjørn Færøvik fra kronikken i Aftenposten.

Av Thore Vestby.

Torbjørn Færøviks stiller i en fersk kronikk spørsmålet om det er klokt «å veve norsk økonomi inn i den kinesiske». Hans klare konklusjon er at det er det ikke.  I sin iver på å frembringe dette budskap faller han for fristelsen for ty til en rekke ukorrekte påstander. Disse bør ikke stå uimotsagt, – for balansens skyld og i rettferdighetens navn.   

 «I en tid hvor Kina reiser seg som en global totalitær trussel». Kina har ingen slike planer eller hensikter. Dette er uttrykt eksplisitt av president Xi ved flere anledninger, provosert frem av spørsmål fra vestlige journalister, – som er opptatt av rangering og superiority.  Som kjent har Confucius’ tanker blitt sterkere og sterkere fremtredende som grunnlaget for både kultur og politikk de senere år og denne påstand faller dermed umiddelbart på det grunnlag.

«Kina har gjort det til en vane å true land som ikke oppfører seg pent, særlig de små og mellomstore». Dette er rent oppspinn. I god Confucius ånd gjennom Belt & Road initiativet gjøres avtaler med alle land, små som store, hittil flest små og mellomstore faktisk. Alle har en vinn-vinn filosofi som plattform og forutsetning.   

«Kinas ambassadør i Sverige er freidig nok til å engasjere seg i landets politiske debatt.» Det er i beste fall en misforståelse. Det Ambassadør Gui har tillatt seg å fremholde er det faktum at svenske medier viser en generell fiendtlig holdning til Kina, – enten ubegrunnet eller begrunnet med usannheter.  

«Enhver som forsøker å yppe seg, skal pågripes.» Kina har også sosiale medier. Der kan enhver legge ut hva en vil og når en vil. Og det gjøres, inkl. kritikk til styresmaktene. Så har Kina statlig og halvstatlig nyhetsbyråer. Der er det ikke noe fake news eller deep fake. De brukes eksemplarisk i å «nudge» sine 1.4 mrd. innbyggere.    

«Xi Jinping, ambisjoner om å sitte på livstid». Igjen direkte feil.  Den 18. kongressen i 2017 fjernet kun tidsrammen og sier ingenting om livstid. Det er en vestlig (ønske?)fortolkning.  Han har derimot uttrykt et klart ønske om å kunne fratre, – på et riktig tidspunkt, – for Kina.    

«Selskapet gjorde i begge tilfeller en elendig jobb. Nå kommer ekstraregningene.» Selskapet gjorde en fantastisk jobb. Klage fra Statens Vegvesen er tilbakevist og akseptert.  Media liker å overdramatisere og konkurranse « e fali det». For øvrig: ingen ekstra kostnader for Norge.

Norge har hatt en voldsom velstandsutvikling siden 70-tallet. Hovedgrunnen til dette er at våre 2 store eksportartikler har steget i volum og verdi samt at det vi importerer har blitt billigere. Kina har en stor del av æren (skylden?) for dette. Det at Kina har ført en politikk som f.eks. har tatt landet fra 96% fattigdom i 1980 til 1,7% i 2018, barnedødelighet fra 48 promille til 6,1 bør vi både respektere og honorere. Jeg har sans for at «nå har vi det bra nok», men la oss ha det på en redelig måte der sannheter føres i pennen fremfor utdaterte, uriktige og ubegrunnede påstander.    


 Les om Kina på steigan.no her.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for magnarhu magnarhu says:

  Torbjørn Færøvik har utviklet seg fra overflatisk Kina-elsker til profesjonell Kina-hater, og han har aldri forklart årsaken til denne totale helomvendingen i sin Kina-psyke.

 2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Bare for at Xi har sagt det , behøver det ikke å være sant.

  https://www.youtube.com/watch?v=yBE7I8QIpw4

  Dette i seg selv, er truende for nabo-landene.

  Og nå er han byttet ut med Thore Vestby?

 3. Når den nye silkeveien er i drift som planlagt, vil handelen på det eurasiske kontinentet ta seg kraftig opp med varer fra og til Kina spesielt med landene som er tilknyttet. Det vil gjøre at handelen med USA for de samme landene vil gå ned. Dette kan ikke gå upåaktet hen for Vest-Europa, og snur feks Tyskland ryggen til USA og vender seg østover, vil det føre til en nedgang i handelen for USA som USA ikke kan tåle.

  Da er det ikke merkelig at den globale storkapitalen som har hovedsete i USA mobiliserer alle sine betalte penner og medløpere for å sverte Kina, med trykksverte og på alle måter. USA har flagget ut så mange selskaper at de snart er bare en råvareleverandør, og USAs største eksportvare er krigsvåpen og kriger. Da er det ikke rart at stadig flere land vender seg om til Midtens Rike.

 4. Avatar for Mikkel Mikkel says:

  Stor ære til Thore Vestby og alle som pirker i anti-kinesiske løgn-kampanjen til Torbjørn Færøvik. Usannhetene fra den agenten der kan det skrives mange tykke bøker om.

  For Europa er spørsmålet om vi skal fortsatt underordnes USA og evige konflikter og trolig storkriger i Europa og Asia – eller skal vi si ja til samarbeid og utvikling og gå for en multipolar orden med selvstendige nasjoner og folkeretten i grunn.

  Det er ikke Kina som steller i stand kriger i Libya, Syria, Irak, Afghanistan, pluss pluss pluss – eller sørger for å stenge for økonomisk samarbeide med Russland, Iran, Syria, plusspluss. Det er USA det som lager holocaust etter holocaust.

  Kina har tvert imot en meget tilbakeholden linje, nå, men også i århundrene før Kina ble smadret med narkotika og kanoner av imperialistene på 1800 tallet.

  Torbjørn Færøvik en profesjonell løgnaktig fjott og en agent for narko-kanon-imperialismen.

 5. Avatar for Mikkel Mikkel says:

  Jeg har ikke gitt deg ansvar for dette. Jeg skrev “imperialistene”, om jødiske dynastier var involvert forundrer ikke meg.

  Ingen grunn til å ta det jeg skrev personlig. Bolle.

 6. Avatar for Mikkel Mikkel says:

  Mao og kommunistene snudde skuta. Landet hadde stor framgang på mange måter fra Mao. Ikke minst fikk folk bedre helse og mye lenger levealder. Kina ble et eget selvstendig land og fikk bort narkoproblemet.

  Deng sørget for tilgang til verdenshandelen. Da kom Kina som en rakett, men grunnlaget for dette var lagt før siden 1. oktober 1949.

  Etter “århundre med forfall og ydmykelse”. Forfallet er vestlige imperialismens skyld og det er udiskutabelt. (igjen, dette behøver du altså ikke ta personlig ansvar for kjære Runeulv)

 7. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Voksen, er ikke et begrep jeg ville bruke om deg. Og når vi er inne på reduksjoner, så er det vel ingenting som er så smått som å falle ned på kallenavn.

 8. Avatar for tjatta tjatta says:

  Når lavmålet er nådd gidder jeg ikke å ha en seriøs debatt. Men tilsvar gis

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

23 flere kommentarer

Deltakere