Fra slagmarka i Syria

0
En syrisk tanks på Hama-fronten. Foto: Sana

Den syriske hærens offensiv mot terroristene i Idlib fortsetter og den gir betydelige framganger. Dette skjer til tross for at terroristene er godt befestet, at de har enorme reserver av våpen og forsyninger som de har fått fra Vesten og at de kjemper fullstendig hensynsløst. Den syriske hæren seirer på bakken mot verdens farligste terrorister, og det koster virkelig blod.

Etter å ha erobret den strategisk viktige byen Maarat al-Numan på hovedveien M5, har den syriske hæren lykkes i å frigjøre store områder vest for veien og nordover mot knutepunktet der hovedvei M4 går vestover mot Middelhavet.

Kilde: Southfront

Det er rimelig å anta at den syriske hæren i løpet av kort tid vil prøve å frigjøre byen Saraqib som ligger netopp der M5 og M4 skiller lag. Det vil være en svært viktig framgang, for da begynner å nærme seg frigjøring av begge de to hovedveiene som er så viktige, ikke minst for industri- og handelsbyen Aleppo og for landets økonomi.

Tyrkia forsyner terroristene med våpen og utstyr og er samtidig part i forhandlinger med Russland om at alle terrorister skal bort fra syrisk jord. Som ledd i avtalene har Tyrkia utplassert såkalte obervasjonsposter i Iblib. De bidrar til å bremse den syriske hærens framrykking og Syria må prøve å unngå å komme i kamp med dem. 1. februar 2020 ble en slik post omringet og dermed parkert som uromoment.

En tanks som tilhører al-Qaida/HTS

Den 1. februar gjennomførte al-Qaida-filialen Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) et storstilt angrep mot sentrum i Aleppo. Southfront skriver at tusenvis av jihadister skal delta i angrepet. Lederen av HTS, Abu Mohamad al-Julani, skal personlig være leder for angrepet. Innledningsvis oppnådde HTS en del framganger, men den syriske hæren lyktes i å stoppe dem og påføre dem tap. Aleppo er en by med tre millioner innbyggere, så dette er naturligvis et alvorlig angrep.

Det meldes at til tross for angrepet har den syriske hæren lykkes i å frigjøre to landsbyer i utkanten av Aleppo. Om kvelden 1. beruar lyktes Syrias hær å drive ut jihadistene fra landsbyen Al-Humayrah som ligger på hovedveien M5, men altså i den nordlige delen, nord for Saraqib. Dette peker i retning av at det vil bli gjort en knipetangsmanøver der den syriske hæren vil angripe terroristene både fra nord og sør for å frigjøre hele M5.

Der den syriske hæren frigjør nye områder kommer den hele tida over svære våpenlagre med vestlige våpen.

Wafa Shabrouney

Den kvinnelige syriske journalisten Wafa Shabrouney, som jobber for russiske RT, ble alvorlig såret under en av disse kampene. Hun er nå fraktet ut av området og flydd til et spesialsjukehus i Moskva der de har de beste forutsetningene for å redde livet hennes.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.