USA får alt merke konsekvensene: Iraks parlament krever USAs tropper ut

8
Fra avstemninga i Iraks parlament. Foto: Tehran Times.

Parlamentet i Irak møttes i en spesialsesjon i Bagdad 5. januar 2020 for å diskutere et forslag om å kaste USAs militære styrker ut av landet. Etter de uprovoserte drapene på den iranske generalen Qassem Soleimani, nestkommandanten for PMF/PMU Hashed al-Shabi, lederen for Kata’ib Hizbollah Abu Mahdi al-Muhandis og i alt 38 andre, for det meste irakere, var utfallet gitt.

Les også: Den dummeste, mest kriminelle og farligste handlingen Donald Trump har begått

Resolusjonen trengte 150 stemmer for å bli vedtatt. I alt ble den signert av 170 delegater. Speakeren i parlamentet, Salim al-Jabouri, sa at «det som skjedde på Bagdad flyplass var en åpen krenkelse av Iraks territorielle suverenitet og et brudd på internasjonale avtaler.»

Vedtaket går altså ut på at ikke bare USAs styrker, men hele den såkalte «koalisjonen», som også Norge er en del av, skal komme seg ut av Irak.

Den såkalte kolalisjonens påskudd for å være i Irak er «kampen mot IS», så så lenge de sørger for at IS er der, har de kunnet bli stående. Men som parlamentsmedlem Ammar al-Shibli sa: «IS er nedkjempet og det som forøvrig trengs av sikkerhet har vi egne styrker til å sørge for», «vår hær er i stand til å beskytte landet». Et annet påskudd for «koalisjonens» styrker har vært å trene opp Iraks hær. Men vedtaket i parlamentet går ut på at Irak kommer til å velge sine egne utenlandske partnere hvis hæren trenger trening.

Vedtaket inneholder fire hovedpunkter:

 1. Slutt på utenlandsk militær tilstedeværelse i Irak
 2. Forbud mot å la utenlandske militærfly bruke Iraks luftrom
 3. Oppheve sikkerhetsavtalen med USA
 4. Starte en prosess i FN mot USA

Den innflytelsesrike geistlige Muqtada al-Sadr sier at Irak bør gå lenger, man bør stenge USAs ambassade og begynne boikott av produkter fra USA.

Etter vedtaket i parlamentet er ikke lenger USAs eller koalisjonens styrker, heller ikke Norges, legalt i Irak. Etter FN-charteret har de bare å trekke seg ut. Men USA og koalisjonen lever ikke i en normal verden. Derfor gjenstår det å se hva de vil foreta seg. Kongressmedlem og erke-neocon Marco Rubio sier i sin kommentar til vedtaket:

Jasså, han foreslår en krig mot Irak for å rive løs den kurdiske regionen for å lage en pro-USA vasallstat der. Hvor mange av USAs allierte tør å være med på en slik galei? Og hva sier norske politikere til vedtaket. Når vil Solberg-regimet begynne tilbaketrekning av de norske styrkene i Irak?

Det ligger naturligvis en fare som truer dette vedtaket, og det er at USA nå får Saudi-Arabia til å betale islamistiske terrorister til å starte en krig for regimeskifte i Irak. Moon of Alabama foreslår at Irak snarest mulig inviterer Russland til å trene den irakiske hæren.

Hvis du ønsker å bidra med en stor eller liten gave kan du betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050

Fra utlandet: IBAN-nummer: NO5590013089050

SWIFT/BIC for SpareBank 1 Oslo Akershus: LABANOKK

Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Bye, bye, USA og Norge.

 2. runeulv says:

  Det lurer jeg på også. Skal jeg tippe så vil de bare ignorere det nå illegitime irakiske parlamentet, da de har vist seg å være under iransk kontroll.

 3. Mari says:

  Rubio er særdeles syk. Er det noen som fikk med seg trusselen mot Maduro han postet på sin twitter? Karen trenger ny jakke. Jeg foreslår en snøhvit farget med ekstra lange ermer.

 4. runeulv says:

  Disse fikk meg til å trekke på smilebåndet.
  the%20jews
  jews%20out%20of%20iraq

 5. Guatemala er var katolsk, senere evangelisering.
  De hvite der nede begikk genocide på indianerne for noen få siden.
  De hvite der nede er logisk forhatt av indianerne.
  Ortodokse har ikke killet en eneste en, men rasistene i CIA har killet så mange indianere at internasjonal organisasjoner fortsatt driver og graver opp ofrene
  Guatemala = eksempel på hva white supremacy er.

  jeg pleier å spørre amerikanske veteraner om Guatemala. De vet ikke engang at det var krig der.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

8 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.