Fra nå er de norske soldatene i Irak ulovlig i landet

0
Avreise for det første partiet med norsk militært personell til irak. Det er bare å sette seg på flyet hjem igjen. Foto: Forsvaret

Som kjent vedtok parlamentet i Irak 5. januar 2020 at USAs militære og alle andre lands styrker skulle trekkes ut av landet. Norge har 70 soldater i Irak. Vedtaket gjelder også dem.

På Forsvarets nettsider heter det:

«Irak har bedt verdenssamfunnet om hjelp til å bekjempe terroristgruppen. Norge har sammen med 60 andre land sagt seg villig til å forhindre at ISIL vokser seg større.

Norske soldater bidrar med å gi råd til og trene opp soldater i Irak slik at disse blir bedre rustet til å bekjempe terroristene.»

Norge hadde altså rett til å ha soldater i Irak. Fra og med 5. januar 2020 har vi det ikke lenger. Nå er de 70 soldatene der ulovlig.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier til NTB:

«– Vi har registrert avstemningen i det irakiske parlamentet og vil drøfte med irakiske myndigheter hvilken betydning dette vil få for det norske styrkebidraget. Vi har kontakt om saken med våre partnere i anti-ISIL-koalisjonen. Vi er i Irak på invitasjon fra den irakiske regjeringen.»

Det virker som Frank Bakke-Jensen har litt tungt for det. Hvis han har registrert vedtaket i Iraks nasjonalforsamling, så må han vite at det er vedtatt at den invitasjonen han viser til ikke lenger er gyldig. Det er ikke noe å drøfte, annet enn de konkrete, praktiske planene for tilbaketrekning. Iraks lovgivende forsamling har med klart flertall sagt, og det med svært tydelige ord, at de utenlandske har å trekke seg ut. Norge har fått marsjordre. Som det heter i seksuelle relasjoner: Et Nei betyr Nei. Alt annet er voldtekt.

Det er bare en ting å gjøre. Statsminister Erna Solberg har å gi forsvarsledelsen klar og utvetydig beskjed om at soldatene skal pakke sammen og ha seg hjem. Ikke om noen dager. Ikke om en stund. Nå!

Donald Trump nekter å forstå

President Donald Trump som beordret drapet på en delegasjon han visste var i et diplomatisk oppdrag, og som altså allerede har begått en dobbelt forbrytelse, nekter å forstå vedtaket. USA sier at de er i Midtøsten for å fremme demokrati, men når en demokratisk forsamling ber dem pelle seg vekk, har de ikke så mye sans for demokratiet likevel.

I et intervju med journalister ombord i Air Force One sa Trump at han nekter å trekke ut troppene med mindre Irak betaler for dem:

«Vi har noen ekstrem kostbare baser der. Det har kostet oss milliarder av dollar å bygge dem, lenge før min tid. Vi trekker oss ikke ut, hvis de ikke betaler oss.»

Trump kom også med klare trusler mot Irak:

«Vi vil iverksette sanksjoner mot dem som de aldri har sett maken til. De vil få sanksjonene mot Iran til å virke litt tamme.»

Slik taler en imperialist. Kravet er hinsides. Det tilsvarer at Norge skulle ha betalt Tyskland kompensasjon for de anleggene de måtte forlate i 1945. Men ved å stille det opp slik, leder Trump oppmerksomheten mot USAs basestruktur i Irak, og den er virkelig enorm. Se lista her.

Hvis forretningsmannen Trump vil ha det inne på dette sporet, kan jo Irak bare stille krav om kompensasjon for de enorme ødeleggelsene USA har påført landet, og her snakker vi om trillioner av dollar.

Trump, som nettopp har begått en handling som bare kan karakteriseres som internasjonal terrorisme, forbeholder seg altså retten til å trosse et enstemmig vedtak i Iraks nasjonalforsamling og kreve kompensasjon for USAs okkupasjon av landet. Dette viser oss en supermakt i fritt fall. Men sårede tigre kan være farlige. USA kan meget godt komme til å lansere en ny krig i Midtøsten, for eksempel ved hjelp av kurdiske vasaller i nord eller ved hjelp av saudisk-finansierte IS/al-Qaida-grupper.

Det er også en grunn til at de norske styrkene har å pelle seg vekk øyeblikkelig.

Hvis du ønsker å bidra med en stor eller liten gave kan du betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050

Fra utlandet: IBAN-nummer: NO5590013089050

SWIFT/BIC for SpareBank 1 Oslo Akershus: LABANOKK

Vipps: 116916

Forrige artikkel“Geriljahagen”: Tiårets kanskje viktigste bok
Neste artikkelEn energidebatt uten hode og hale
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).