Den dummeste, mest kriminelle og farligste handlingen Donald Trump har begått

0
"Hevn!" står det på denne plakaten som en demonstrant i Teheran holder opp. Det uttrykker mange iraneres følelser etter drapene. Foto: IRNA

Talleyrand bemerket en gang at Napoleons drap på hertugen av Enghien «var verre enn en forbrytelse – det var en feil». Det er redaktøren av magasinet The National Interest i USA som minner om denne historiske begivenheten i forbindelse med Donald Trumps beordring av drapet på sjefen for den iranske revolusjonsgardens elitestyrker, general Qassem Soleimani.

Mannen som beordret dette drapet er den samme Trump som nylig, og helt korrekt, fordømte sine forgjengere for å «startet kriger, basert på løgner» som hadde «drept millioner».

Og nå har han gjort det samme sjøl. For disse drapene er ikke noe som «kan føre til krig» – de er krig, som Andrew Exum, tidligere assisterende viseforsvarsminister i USA, skriver i The Atlantic. Når du gjennomfører et planlagt og kaldblodig mord på en av motstanderens fremste militære og politiske ledere, så har du startet krigen.

Den amerikanske journalisten og forfatteren Robert Bridge spekulerer på om Donald Trump har begått denne feilen ikke så mye av utenrikspolitiske som av innenrikspolitiske grunner, og han minner om at Bill Clinton også beordret bombing da han var under riksrettstiltale.

Iran må handle, og har mange alternativer

Iran er nødt til å gjengjelde drapene. De er nødt til å hevne sine martyrer. Sjøl ikke Trump eller hans rådgivere kan da innbille seg noe annet. Og når den spiralen først er i gang, er det ingen gitt å si hvor den vil ende.

General Esmail Qaani, som var Soleimanis nestkommanderende er allerede utnevnt til å være hans etterfølger som kommandant for al-Quds-styrken i Revolusjonsgarden. Det man vet om ham tyder på at Soleimanis politikk og strategi vil bli videreført av en som er vel inni den.

Etterfølgeren til general Qassem Soleimani som kommandant for al-Quds-styrken i revolusjonsgarden er general Esmail Qa’ani.

Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei har sverget at Iran vil hevne drapet, og noe annet kunne han ikke ha sagt. Dette forventes ikke bare i Iran, men i hele regionen. USAs utenriksminister Mike Pompeo har vist fram video av irakere som angivelig har danset i gatene for å feire drapet på Soleimani, men hvis dette er dybden i Trump-administrasjonens forståelse av Midtøsten, så forstår man hvorfor de kan gjøre så katastrofale feil.

FNs spesialrapportør for menneskerettigheter, Agnes Callamard, sier at drapene på Soleimani og de andre militære lederne «ganske sikkert er ulovlige og en krenkelse av internasjonal lov.» Derimot har naturligvis John Bolton, mannen som Trump sparket fordi han ønsket «å føre krig mot hele verden samtidig», naturligvis gitt sin etusiastiske støtte til drapene. Derimot var speakeren i Representantenes hus, Nancy Pelosi, og flere andre demokrater kritiske til drapene.

Når det gjelder Iran, så finnes det opplagt en opposisjon mot prestestyret, men iranerne er patrioter. Hver gang landet angripes slutter flertallet av folket opp om lederne. Iran har en lang historie som uavhengig land. Iran har aldri vært noen koloni. De kan være rasende uenige om både innenriks- og utenrikspolitikk. Det meldes fra Iran at hundretusener av demonstranter allerede har vært ute i gatene og forlangt hevn. Men når Iran blir angrepet, så slutter de stort sett rekkene. Drapet på Soleimani er ikke bare en kriminell handling, den er også et angrep på landet Iran. Den er samme type dumhet som den Napoleon begikk.

Dette bekreftes av det Qatar-eide nyhetsbyrået al-Jazeera som skriver at drapene har forandret hele den politiske situasjonen i Iran. Kravet om hevn går på tvers av de vanlige politiske splittelsene i landet.

Moon of Alabama skrev: USA har erklært krig mot Iran. Og krig er hva de vil få.

Og ikke bare har Trump og hans administrasjon krenket Iran på det aller blodigste. De har også prestert å krenke Irak minst like blodig. Moon of Alabama spør: Hva vil Trump-administrasjonen gjøre når Irak ber USA om å trekke ut troppene sine? Dette var før drapene, og spørsmålet kunne stilles fordi opposisjonen mot USAs tilstedeværelse i Irak var stor og økende allerede. USA og Israel ønsker å gjøre Irak til oppmarsjområde, og dermed legitimt krigsmål, i en krig mot Iran. Det er en rolle som folket og politikerne i Irak ikke ønsker å fylle.

Kaste ut USA fra Irak?

Nå, etter drapene er spørsmålet om å kaste ut USAs styrker allerede satt på dagsordenen i Bagdad, ikke i noen abstrakt eller generell form, men i form av et resolusjonsforslag til parlamentet. Det er innkalt en hastesesjon for å behandle forslaget om at USAs styrker skal trekkes ut.

Dersom forslaget blir vedtatt vil det stille USA i en trengt posisjon. USA har bygd opp store styrker og militær infrastruktur i Irak. Irak brukes som bakland for USA operasjoner i Syria og altså som oppmarsjområdet mot Iran. Ikke bare har USA en gigantisk ambassade i den grønne sonen i Bagdad, men de har også bygd et kjempemessig konsulat i Erbil i irakisk Kurdistan.

Uten baser i Irak, vil det også bli svært vanskelig for USA å ha styrker i Syria eller å støtte SDF i Syria. Dersom Irak kunne bidra til at Irak vedtar dette og gjennomfører det, vil det være en hevn over drapet på Soleimani og de ni andre militære lederne – uten å løsne et skudd.

Irans utenriksminister Javad Zarif bekrefter at dette er en del av Irans strategi. I et intervju etter drapene sier han at «USA med dette har ryddet veien for sin egen utelukkelse fra regionen.

Men samtidig er det klart at drapene har gjort enhver amerikansk general eller toppolitiker til fritt vilt i regionen. At USA har bestemt seg for å sende ytterligere 3000 soldater til Midtøsten hjelper ingenting på noenting.

Norske reaksjoner

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier at hun er «dypt bekymret» over situasjonen i Midtøsten og oppfordrer «alle parter til å bidra til å roe situasjonen ned og hindre at den eskalerer ut av kontroll». Opposisjonsleder Jonas Gahr Støre, mannen som sammen med Jens Stoltenberg beordret den ulovlige krigen mot Libya, viser igjen sitt format når han skriver: «Svært bekymringsfull utvikling i Midtøsten. Irans revolusjonsgarde spiller en negativ rolle i en lang rekke konflikter i Midtøsten.»

Derimot har Rødt og partileder Bjørnar Moxnes klart fordømt drapene og krever at Solberg-regjeringa «avslutter alt militært samarbeid med USA i Midtøsten.»

Hvis du ønsker å bidra med en stor eller liten gave kan du betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050

Fra utlandet: IBAN-nummer: NO5590013089050

SWIFT/BIC for SpareBank 1 Oslo Akershus: LABANOKK

Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelGhislaine Maxwell, Jeffrey Epsteins «partner» gjemmer seg i Israel
Neste artikkelBergens Tidende jubler over drap – hva er det som feiler dem?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).