Den dummeste, mest kriminelle og farligste handlingen Donald Trump har begått

39
"Hevn!" står det på denne plakaten som en demonstrant i Teheran holder opp. Det uttrykker mange iraneres følelser etter drapene. Foto: IRNA

Talleyrand bemerket en gang at Napoleons drap på hertugen av Enghien «var verre enn en forbrytelse – det var en feil». Det er redaktøren av magasinet The National Interest i USA som minner om denne historiske begivenheten i forbindelse med Donald Trumps beordring av drapet på sjefen for den iranske revolusjonsgardens elitestyrker, general Qassem Soleimani.

Mannen som beordret dette drapet er den samme Trump som nylig, og helt korrekt, fordømte sine forgjengere for å «startet kriger, basert på løgner» som hadde «drept millioner».

Og nå har han gjort det samme sjøl. For disse drapene er ikke noe som «kan føre til krig» – de er krig, som Andrew Exum, tidligere assisterende viseforsvarsminister i USA, skriver i The Atlantic. Når du gjennomfører et planlagt og kaldblodig mord på en av motstanderens fremste militære og politiske ledere, så har du startet krigen.

Den amerikanske journalisten og forfatteren Robert Bridge spekulerer på om Donald Trump har begått denne feilen ikke så mye av utenrikspolitiske som av innenrikspolitiske grunner, og han minner om at Bill Clinton også beordret bombing da han var under riksrettstiltale.

Iran må handle, og har mange alternativer

Iran er nødt til å gjengjelde drapene. De er nødt til å hevne sine martyrer. Sjøl ikke Trump eller hans rådgivere kan da innbille seg noe annet. Og når den spiralen først er i gang, er det ingen gitt å si hvor den vil ende.

General Esmail Qaani, som var Soleimanis nestkommanderende er allerede utnevnt til å være hans etterfølger som kommandant for al-Quds-styrken i Revolusjonsgarden. Det man vet om ham tyder på at Soleimanis politikk og strategi vil bli videreført av en som er vel inni den.

Etterfølgeren til general Qassem Soleimani som kommandant for al-Quds-styrken i revolusjonsgarden er general Esmail Qa’ani.

Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei har sverget at Iran vil hevne drapet, og noe annet kunne han ikke ha sagt. Dette forventes ikke bare i Iran, men i hele regionen. USAs utenriksminister Mike Pompeo har vist fram video av irakere som angivelig har danset i gatene for å feire drapet på Soleimani, men hvis dette er dybden i Trump-administrasjonens forståelse av Midtøsten, så forstår man hvorfor de kan gjøre så katastrofale feil.

FNs spesialrapportør for menneskerettigheter, Agnes Callamard, sier at drapene på Soleimani og de andre militære lederne «ganske sikkert er ulovlige og en krenkelse av internasjonal lov.» Derimot har naturligvis John Bolton, mannen som Trump sparket fordi han ønsket «å føre krig mot hele verden samtidig», naturligvis gitt sin etusiastiske støtte til drapene. Derimot var speakeren i Representantenes hus, Nancy Pelosi, og flere andre demokrater kritiske til drapene.

Når det gjelder Iran, så finnes det opplagt en opposisjon mot prestestyret, men iranerne er patrioter. Hver gang landet angripes slutter flertallet av folket opp om lederne. Iran har en lang historie som uavhengig land. Iran har aldri vært noen koloni. De kan være rasende uenige om både innenriks- og utenrikspolitikk. Det meldes fra Iran at hundretusener av demonstranter allerede har vært ute i gatene og forlangt hevn. Men når Iran blir angrepet, så slutter de stort sett rekkene. Drapet på Soleimani er ikke bare en kriminell handling, den er også et angrep på landet Iran. Den er samme type dumhet som den Napoleon begikk.

Dette bekreftes av det Qatar-eide nyhetsbyrået al-Jazeera som skriver at drapene har forandret hele den politiske situasjonen i Iran. Kravet om hevn går på tvers av de vanlige politiske splittelsene i landet.

Moon of Alabama skrev: USA har erklært krig mot Iran. Og krig er hva de vil få.

Og ikke bare har Trump og hans administrasjon krenket Iran på det aller blodigste. De har også prestert å krenke Irak minst like blodig. Moon of Alabama spør: Hva vil Trump-administrasjonen gjøre når Irak ber USA om å trekke ut troppene sine? Dette var før drapene, og spørsmålet kunne stilles fordi opposisjonen mot USAs tilstedeværelse i Irak var stor og økende allerede. USA og Israel ønsker å gjøre Irak til oppmarsjområde, og dermed legitimt krigsmål, i en krig mot Iran. Det er en rolle som folket og politikerne i Irak ikke ønsker å fylle.

Kaste ut USA fra Irak?

Nå, etter drapene er spørsmålet om å kaste ut USAs styrker allerede satt på dagsordenen i Bagdad, ikke i noen abstrakt eller generell form, men i form av et resolusjonsforslag til parlamentet. Det er innkalt en hastesesjon for å behandle forslaget om at USAs styrker skal trekkes ut.

Dersom forslaget blir vedtatt vil det stille USA i en trengt posisjon. USA har bygd opp store styrker og militær infrastruktur i Irak. Irak brukes som bakland for USA operasjoner i Syria og altså som oppmarsjområdet mot Iran. Ikke bare har USA en gigantisk ambassade i den grønne sonen i Bagdad, men de har også bygd et kjempemessig konsulat i Erbil i irakisk Kurdistan.

Uten baser i Irak, vil det også bli svært vanskelig for USA å ha styrker i Syria eller å støtte SDF i Syria. Dersom Irak kunne bidra til at Irak vedtar dette og gjennomfører det, vil det være en hevn over drapet på Soleimani og de ni andre militære lederne – uten å løsne et skudd.

Irans utenriksminister Javad Zarif bekrefter at dette er en del av Irans strategi. I et intervju etter drapene sier han at «USA med dette har ryddet veien for sin egen utelukkelse fra regionen.

Men samtidig er det klart at drapene har gjort enhver amerikansk general eller toppolitiker til fritt vilt i regionen. At USA har bestemt seg for å sende ytterligere 3000 soldater til Midtøsten hjelper ingenting på noenting.

Norske reaksjoner

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier at hun er «dypt bekymret» over situasjonen i Midtøsten og oppfordrer «alle parter til å bidra til å roe situasjonen ned og hindre at den eskalerer ut av kontroll». Opposisjonsleder Jonas Gahr Støre, mannen som sammen med Jens Stoltenberg beordret den ulovlige krigen mot Libya, viser igjen sitt format når han skriver: «Svært bekymringsfull utvikling i Midtøsten. Irans revolusjonsgarde spiller en negativ rolle i en lang rekke konflikter i Midtøsten.»

Derimot har Rødt og partileder Bjørnar Moxnes klart fordømt drapene og krever at Solberg-regjeringa «avslutter alt militært samarbeid med USA i Midtøsten.»

Hvis du ønsker å bidra med en stor eller liten gave kan du betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050

Fra utlandet: IBAN-nummer: NO5590013089050

SWIFT/BIC for SpareBank 1 Oslo Akershus: LABANOKK

Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Avatar for Geirijo Geirijo says:

  Trump er ikke alene om den synd som nettopp ble begått

  Jeg synes det må være lov å nevne at alle media som støtter Trump og forventer mer av det samme, eies av jødiske interesser. Jødiske interesser som har sitt politiske ståsted i det Israelske høyreekstreme partiet Likud.

  ANGLO-SIONISMENS AKTØRER

  Verdens fordømmelse bør ikke ramme bare Trump, men også alle dem som påvirker ham til denne type handling. Vi omtaler dem ofte med en samlebetegnelse: “Anglo-sionismens aktører”. Det er forøvrig de samme som vil hevde at enhver kritikk rettet imot dem er antisemittisme. En anklage som er like feil som denne handlingen var for Donald Trump.

  Anglo-sionismens aktører har med dette utøvd antisemittisme mot seg selv. Det blir som selvskading å regne, og de har kun seg selv å klandre.

  Anglo-sionismens aktører ønsker at Iran skal slå raskt og like brutalt tilbake, slik at de kan eskalere krigen med en øye for øye, tann for tann strategi. Det tror jeg Iran er for erfarne og smarte til å bli provosert til. De vet at det er asymmetrisk krigføring som vil tvinge USA i kne.

  ASYMMETRISK KRIGFØRING

  Det er nå lagt til rette for et unisont krav i Midt-Østen for: “Yankee go Home”. Noe som vil lede til at USA vil måtte forlate sine baser i land de ikke er velkomne. Det blir samme æreløse avslutning, som amerikansk krigføring i Nord-Korea og Vietnam.

  Land over hele verden som er intimidert ved amerikanske baser og styrker i eget land, vil søke å utnytte den samme stemning som nå er skapt. Forhåpentligvis vil også norske politikere begynne å gjøre seg tilsvarende tanker.

  HVA NÅ NATO?

  Dette vil nødvendigvis få store konsekvenser for NATO alliansen. Hva slags allianse skal NATO være? Skal den fortsette å la seg lede av den stats-terror som USA nå har demonstrert så ettertrykkelig?

  HVA MED NORSK POLITIKK?

  Det er oppmuntrende for norsk politikk at Moxnes allerede har vært klar i sin mening om denne hendelsen, med en direkte oppfordring til de politiske lakeier USA har i Ap, Høyre og Frp om å endre på norsk politisk støtte til USA i utenrikspolitikken. Moxnes viser en politisk holdning og karakter vi behøver mer av i norsk politikk. Jeg håper han får flere med seg fra partier som SV, Sp og andre norske partier.

  NB!

  Da jeg forfattet denne kommentaren og startet å dele den med grupper jeg ofte deler med, mottok jeg raskt blokkering fra fb med beskjed om at mine fb funksjoner er begrenset frem til tirsdag. Det vil si at jeg ikke kan dele dette med fb grupper jeg ikke administrerer selv.

  Jeg mener å ha kommentert saklig og logisk begrunnet, med forankring i en godt kjent kontekst. Men dette ble åpenbart for direkte tale til at noen med makt til å påvirke til fb sensur agerte.

 2. Avatar for Geirijo Geirijo says:

  Trump er på svært vennskapelig fot med lederen for Likud. Det tror jeg de fleste vil si seg enig i.

 3. Avatar for K11 K11 says:

  Jeg har stor respekt for Trond Andresen, men jeg har aldri forstått hvorfor han er Trump-apologet. Som en såkalt “antisemitt” er Andresen veldig kritisk til mye av det Israel foretar seg, men han har alltid uttrykt stor begeistring for Trump, og fortsetter med det også etter Trumps attentat mot Soleimani. “Feilen” Trump gjorde denne gangen var altså å “bli lurt av Dypstaten”. Trump selv er helt uskyldig, må vite. Som vanlig i Andresens verden.

  Resten av “alt news” er overmåte begeistret for Trumps siste krumspring, og både Document og Resett (og resten av alternativmedia) sikler etter en mulig krig mot Iran. Får håpe både Lurås og Rustad verver seg til den amerikanske hæren, og drar nedover for å kjempe.

 4. Avatar for Slangen Slangen says:

  Spørsmålet for det norske politiske regimet er kor mange norske soldatliv dei vil ofre for USA i Syria, Irak og Afganistan. USA vil ofre mange soldatliv for Israel. No er alle vestlege soldatar utrygge med rette.

 5. Jeg vil føye til: Hvor lenge finner norske velgere seg i at skattepenger sendes til Syria for å støtte Jihadistene? 10 år tid vil jeg gjette.
  Hvor lenge vil nordmenn finne seg i en framtidig kroneverdi på Dollar = 15 NOK / Euro = 15 NOK?
  Det skal bli interessant
  Det vil fortelle oss hva nordmenn er laget av.

 6. Avatar for Comrad Comrad says:

  Sionismen kan ikke bekjempes med væpnet makt, eller med andre tradisjonelle midler. Til det er den alt for mektig og sionismen kan kun overvinnes ved å nøste fra den andre enden. Det finnes nemlig ingen større makt enn det å forme neste generasjon, og frihet vinnes ved å ta barnet ut av krybben og legge det der det hører hjemme - i sin mors armer.

  I dag blir barn lagt i egen seng, stikk i strid med 100 millioner års pattedyrevolusjon. De flaskes opp på industrielt kumelkpulver, vokser opp i en barnehage, og det former dem innenfra og ut. Det er del av en selvdomestiseringsprosess som har pågått i mer enn 72.000 år, og hvor jøder går i front. De er selv de største ofrene for det og resultatet av domestiseringen er at menneskehjernen stadig krymper, at kraniet deformeres, at kroppene våre blir stadig mindre og at ofrene blir til letthåndterlige, servile og angstbiterske kryp. Gi dem penger og de blir til maktsyke, tyranniske despoter.

  I januar 2019 ga Richard Wrangham ut en bok, The Goodness Paradox, og endelig har selvdomestisering blitt annerkjent som fenomen, selv fra høyeste akademiske hold. Steven Pinker, Jane Goodall, Daniel E. Lieberman, Edward O. Wilson og mange fler priser Wranghams bok, som har høstet strålende kritikker blant annet i The Wall Street Journal, The Washington Post, The New Yorker og The Atlantic. Problemet er imidlertid at boka hans hyller selvdomestisering, ved å beskrive menneskenaturen som vill og farlig, i en kvasi-vitenskaplig tradisjon arvet fra tidligere tiders “lærde”.

  I dag går domestiseringsprosessen raskere enn noen sinne, og utslagene kan måles fra generasjon til generasjon. Tidligere pubertet er også ett av dem og bare i løpet av 250 år har nord-europeere gått fra å bli kjønnsmodne ved rundt 17 års alder, til å bli fruktbare alt når vi er 13. Nøkkelen til frihet ligger i å knytte de urgamle båndene, som engang eksisterte mellom mor og barn, og ta del i kampen mot sionismen, Geirijo - på et område hvor hver og en av oss fortsatt har innflytelse!

 7. Avatar for Geirijo Geirijo says:

  USA har tapt krigen mot terror

  Ved å selv bli et terrorvelde har USA tapt krigen mot terror. Den verdenskrig Bush startet etter 9/11 har til nå vært ført på premisser bestemt av USA. Det har nå endret seg.

  Tapere er også alle dem som hittil har støttet krigen mot terror, på premisser hvor den politiske ledelse i USA har samarbeidet tettere med Israel og Saudi-Arabia, enn med Kongressen og eget folk.

  Dette smitter på alle USA´s “Brothers in Arms”. Spesielt infisert er Storbritannia, Frankrike og NATO alliansens største krigshissere. Ringvirkningene av den erkjennelse som befolkninger og politikere over hele verden nå vil måtte gjøre, vil bli store, og ikke i favør av USA eller deres nærmeste våpendragere.

  Verden vil ikke godta premisser som gir den politiske ledelse i Washington anledning til å drepe hvem de vil, hvor de vil, på eget initiativ, og uten respekt for internasjonal diplomatisk orden, lov, rett og dom.

  Hva Donald Trump autoriserte var en forbrytelse mot menneskeheten, i strid med alt som finnes av internasjonale traktater og konvensjoner for krigføring.

  At han i tillegg gjorde dette på eget initiativ fra sin private residens hvor han hadde samlet medløpere, og kun konfererte med Israelske og Saudi-Arabiske offisielle. Men ikke med egne folkevalgte, eller egne allierte i NATO, viser hvor uegnet Donald Trump er som “Commander in Chief” og som president i USA.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

29 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

39 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.