Drapet på Soleimani kan føre til storkrig

0
Irans øverste leder Ayatollah Seyyed Ali Khamenei sier at de som drepte Qassem Soleimani må regne med en hard hevn. Foto: PressTV

Når presidenten i USA beordrer drap på Irans fremste og mest populære militære leder, er det ingen gitt å si hvor langt dette kan gå. Dette er den dummeste, mest kriminelle og farligste handlingen Donald Trump har begått.

Iran vil måtte slå tilbake. De kan ikke gjøre annet, og det må Pentagon og presidenten ha visst da drapet ble beordret. Dette er en erklæring om krig mot Iran. Det sier også den erfarne journalisten Dan Cohen i The Grayzone i sin første kommentar. Farnaz Fassihi i New York Times sier det samme: «Dette betyr krig.» «Den offisielle reaksjonen vil begynne med et angrep.» Trita Parsi i The Quincy Institute spurte en sentral kilde om drapet på Soleimani er som å drepe Petreus eller Mattis. Kilden sa: «Nei, mye større enn det.»

Det er ingen overdrivelse å si at dette drapet kan forandre hele Midtøsten. Murtaza Mohammad Hussain i The Intercept mener at dette kan bety den krigen noen har presset på for å få så lenge.

En talsmann for Irans president Hassan Rouhani sier at Washington nå har passert den røde linja og vil få merke konsekvensene. Irans øverste leder ayatollah Khamenei sier at de som beordret drapene må være forberedt på en hard hevn.

Drapet skjedde praktisk talt samtidig med at Kina og Russland for første gang gjennomførte en felles marineøvelse med Iran i Omanbukta. Iran er sterkere og mindre isolert enn på lenge.

Dersom Iran skal gjennomføre et motangrep på samme nivå, må det bety et angrep på USAs militære styrker eller på styrkene til en av USAs allierte, mest nærliggende Israel. Enten må da imperiet svelge det, som Caitlin Johnstone skriver, elller så står vi overfor en full krig som potensielt er uten grenser.

Husk at Iran er en stormakt. Iran er ikke Irak, Libya eller en gang Syria. USA har aldri etter annen verdenskrig ført en krig mot et land med det samme potensialet som Iran har.

Den israelske generalmajoren Amos Gilead sier at Israel ikke er klar for en krig med Iran. «En slik krig vil bli langvarig og smertelig. Vår regjering kan ta en slik beslutning, men jeg er ikke sikker på at det vil bli noe godt resultat.»

Den tidligere britiske marinesjefen admiral Lord West sa til Daily Star Online at det ville kreve en million soldater på USAs side for invadere Iran og tvinge landet i kne. Og da forutsetter han at Iran slåss alene, men en krig i et slikt format vil ikke Russland og Kina kunne stå rolig å se på. De er de facto Irans allierte. Så om det ikke er tredje verdenskrig, så vil det i så fall bli verre enn Vietnam og Irak tilsammen!

Iran har et stort arsenal av muligheter når de skal hevne drapet på Soleimani. Noe man lett kan se for seg er at da Trump fikk Soleimani drept, så drepte han også atomavtalen, som jo USA allerede for lengst har trukket seg fra. Hvorfor skulle Iran fortsette å føle seg forpliktet av den nå?

En annen sak er at drapene som skjedde på flyplassen i Bagdad også er et massivt angrep på Irak som sjølstendig nasjon. Dette vil få store konsekvenser i Irak. Og det kan sette hele regionen i brann.

Hvis du ønsker å bidra med en stor eller liten gave kan du betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050

Fra utlandet: IBAN-nummer: NO5590013089050

SWIFT/BIC for SpareBank 1 Oslo Akershus: LABANOKK

Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelUSA har drept sjefen for Irans elitestyrker – regn med gjengjeldelser
Neste artikkelGhislaine Maxwell, Jeffrey Epsteins «partner» gjemmer seg i Israel
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).