Drapet på Soleimani kan føre til storkrig

228
Irans øverste leder Ayatollah Seyyed Ali Khamenei sier at de som drepte Qassem Soleimani må regne med en hard hevn. Foto: PressTV

Når presidenten i USA beordrer drap på Irans fremste og mest populære militære leder, er det ingen gitt å si hvor langt dette kan gå. Dette er den dummeste, mest kriminelle og farligste handlingen Donald Trump har begått.

Iran vil måtte slå tilbake. De kan ikke gjøre annet, og det må Pentagon og presidenten ha visst da drapet ble beordret. Dette er en erklæring om krig mot Iran. Det sier også den erfarne journalisten Dan Cohen i The Grayzone i sin første kommentar. Farnaz Fassihi i New York Times sier det samme: «Dette betyr krig.» «Den offisielle reaksjonen vil begynne med et angrep.» Trita Parsi i The Quincy Institute spurte en sentral kilde om drapet på Soleimani er som å drepe Petreus eller Mattis. Kilden sa: «Nei, mye større enn det.»

Det er ingen overdrivelse å si at dette drapet kan forandre hele Midtøsten. Murtaza Mohammad Hussain i The Intercept mener at dette kan bety den krigen noen har presset på for å få så lenge.

En talsmann for Irans president Hassan Rouhani sier at Washington nå har passert den røde linja og vil få merke konsekvensene. Irans øverste leder ayatollah Khamenei sier at de som beordret drapene må være forberedt på en hard hevn.

Drapet skjedde praktisk talt samtidig med at Kina og Russland for første gang gjennomførte en felles marineøvelse med Iran i Omanbukta. Iran er sterkere og mindre isolert enn på lenge.

Dersom Iran skal gjennomføre et motangrep på samme nivå, må det bety et angrep på USAs militære styrker eller på styrkene til en av USAs allierte, mest nærliggende Israel. Enten må da imperiet svelge det, som Caitlin Johnstone skriver, elller så står vi overfor en full krig som potensielt er uten grenser.

Husk at Iran er en stormakt. Iran er ikke Irak, Libya eller en gang Syria. USA har aldri etter annen verdenskrig ført en krig mot et land med det samme potensialet som Iran har.

Den israelske generalmajoren Amos Gilead sier at Israel ikke er klar for en krig med Iran. «En slik krig vil bli langvarig og smertelig. Vår regjering kan ta en slik beslutning, men jeg er ikke sikker på at det vil bli noe godt resultat.»

Den tidligere britiske marinesjefen admiral Lord West sa til Daily Star Online at det ville kreve en million soldater på USAs side for invadere Iran og tvinge landet i kne. Og da forutsetter han at Iran slåss alene, men en krig i et slikt format vil ikke Russland og Kina kunne stå rolig å se på. De er de facto Irans allierte. Så om det ikke er tredje verdenskrig, så vil det i så fall bli verre enn Vietnam og Irak tilsammen!

Iran har et stort arsenal av muligheter når de skal hevne drapet på Soleimani. Noe man lett kan se for seg er at da Trump fikk Soleimani drept, så drepte han også atomavtalen, som jo USA allerede for lengst har trukket seg fra. Hvorfor skulle Iran fortsette å føle seg forpliktet av den nå?

En annen sak er at drapene som skjedde på flyplassen i Bagdad også er et massivt angrep på Irak som sjølstendig nasjon. Dette vil få store konsekvenser i Irak. Og det kan sette hele regionen i brann.

Hvis du ønsker å bidra med en stor eller liten gave kan du betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050

Fra utlandet: IBAN-nummer: NO5590013089050

SWIFT/BIC for SpareBank 1 Oslo Akershus: LABANOKK

Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Jeg er redd det bare er begynnelsen. Til høsten blir han gjenvalgt, og da har han fire år uten å trenge å tenke på velgermassen. Han kan overlate alt til Jared og Yael Kushner, og deres kumpaner. Selv vil han nok helst gå rundt og leke solkonge hele tiden.
  Det er mulig at han ta en tur ut i internasjonalt farvann, og hilser på sin gamle venninnne Ghislaine - som sannsynligvis seiler rundt i Les Wexners yacht Noen har funnet at det er en korrelasjon mellom dem, ved å følge båtens GPS-tracker, sammenliknet med observasjoner av dama. I følge min kilder ligger de å vaker, ikke så lang unna Little St. James.

 2. Nå begynner Gale-Trump å vise seg som Commander in Chief. Og med det starter galskapen for alvor! Trump har sakte gitt opp drømmen om seier i økonomisk krig mot Kina, og er på desperat jakt etter alternativ slagmark for å gjenvinne amerikansk hegemoni. Men Trump som commander in chief er et marerittscenario for kloden, og ikke minst for amerikanserne selv. Her tror jeg man virkelig kan trekke paralleller til Hitlers totalt feilslåtte militær-taktiske micro management, som førte til nederlag etter nederlag på tross av svært kompetente fagmilitære over hele linjen. Men det er amerikanernes råtne system som driver frem denne typen adferd hos Trump. For å si det klart: Det vil bli vanskelig å avsette Trump etter riksrett dersom de er i full krig med Iran. Og er det noe som samler den korrupte politiske eliten i USA så er det nettopp krig. -Uavhengig av om den er rettferdig eller ikke.

 3. Jeg tror ikke han bryr seg om USA. Jeg tror at han bare bryr seg om eget ettermæle. Dersom Miriam Adelson får skrevet han inn i den nye bibelen deres - gjerne til erstatning for det nye testamentet- som de anser som anti-semittisk, så gir han katta i resten. Det finnes film-klipp fra før han ble valgt, der han utrykker at han forstår at han vil etterlate seg et økonomisk kaos, men at det vil andre måtte rydde opp i. For da er han ikke lenger president.

 4. Ja det er hans mindreverdighetskomplekser, og hans ønske om å bli oppfattet som grandios som er hans altomfattende drivkraft i alt han foretar seg. Slik sett er han en kapitalismens sønn. Enn så lenge har han imidlertid satt seg som mål å sette USA først, og kjempe for opprettholdelse av dets hegemoni. -Ikke for å være snill med noen selvsagt, men fordi det vil plassere ham blant de grandiose i historiebøkene. I USAs gjennomkorrupte politiske system er det forøvrig blitt en ganske så vanlig gjenganger (regel heller enn unntak?) at man etterlater kaos til etterfølgende administrasjon.

 5. Avatar for K11 K11 says:

  For et par år siden hadde jeg, i likhet med de fleste nordmenn, ikke engang hørt om Soleimani. Noen måneder senere fikk jeg høre om ham på RedefiningGod, der han ble utpekt som den messianske rollen “Mahdi” i det store skuespillet som utspiller seg på verdensscenen. RedefiningGod er bannlyst på Facebook nå, det er av mystiske grunner ikke mulig å linke til nettsiden, forstå det den som kan. Men forfatteren av RG forutså altså dette attentatet på Soleimani.

  Det var for et par måneder siden jeg skjønte at Ken på RG muligens var på sporet av noe. Da begynte nemlig NRK iherdig å pushe en BBC-produsert dokumentar hvor Soleimani sammenlignes med Darth Vader. I denne dokumentaren opphøyes Soleimani til en mytisk størrelse, et ikon, og det ble hintet til hva slags skjebne som lå foran ham.

  I dag kom den endelige bekreftelsen på at RedefiningGod hele tiden har hatt rett. Og nå venter jeg bare på at “Iran” tilsynelatende gjengjelder drapet ved å selv “drepe Trump og Pence”, slik at Kushner, som amerikansk president, kan stå på Tempelhøyden og holde sin tale den 22. mars i år. Jeg blir ikke engang overrasket hvis det faktisk skjer.

 6. Morsomt med “påskudd til krig”. Dersom noe land hadde knertet en amerikansk offiser, ville det blitt hevnet med krig. Når USA gjør det samme i andre land, er det “nødvendig terrorforebygging” og dersom landet reagerer med hevn, bruker USA (Israel) det som påskudd for krig. Problemet er sikkert at amerikansk våpenindustri nå sitter med fulle lagre og håper USA kan starte bombing et sted.

  Takk til norske politikere som står frem i denne kritiske saken og fordømmer USA.

 7. LOL -Aldri glem å feste ironi-alarm på humor-innslag!

 8. Akkurat nå endret NRK forsiden sin slik at de omtaler Soleimani som “midtøstens Darth Vader”. Det er ikke til å tro! Det er så langt inn i i propagandaland med dehumanisering og det hele, at en bare ikke kan tro det at det er mulig!
  04

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

217 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

228 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.