Afghanistan: USA satte bomberekord

5
USAs krig i Afghanistan går inn i solnedgangen – men det settes rekorder i bombing. Shutterstocl

USA slapp flere bomber og annen ammunisjon over Afghanistan i 2019 enn noe annet år siden dokumentasjonen startet i 2006, ifølge U.S. Air Forces Central Command-data utgitt 27. januar 2020.

Inntil 31. desember 2019 hadde USA brukt både bemannede og ubemannede fly og 7.443 bomber av ulike slag, det er en liten økning fra de 7362 bombene som ble sluppet i 2018. Dette skriver teleSUR og fortsetter:

Tallene inkluderer bombeangrep og missilangrep, 105 mm granater avfyrt av AC-130 geværskip og granater avfyrt fra 20 mm kanoner og oppover.

En FN-rapport som ble publisert i 2019 sa at året før var det dødeligste som er registrert, med minst 3.804 sivile dødsfall forårsaket av krigen – inkludert 927 barn. Mer enn halvparten av disse tallene er forårsaket av amerikanske styrker og deres koalisjon.

Og 2020 begynte med den samme trenden, Afghanistans uavhengige menneskerettighetskommisjon varslet i midten av januar om at et amerikansk droneangrep i vestlige Afghanistan drepte 15 sivile, inkludert tre kvinner og tre barn.

Krigen viser ingen tegn til å ta slutt med det første. Afghanistan er USAs lengste konflikt i sin historie. Det ble startet etter 11. september-angrepene i New York City da USA invaderte Afghanistan som en del av den såkalte «krigen mot terror» for å demontere Al-Qaida ved å fjerne Taliban fra makten.

Nesten 975 milliarder dollar er brukt og omtrent 220 000 mennesker er drept.

Avsløringene nylig om at USA har løyet om krigen i Afghanistan i 18 år slår tilbake på våre egne regjeringer. Norge har bidratt til krigen fra starten og bløffet om både motiv og resultater. Nå må vi hente soldatene hjem! Dette skriver Terje Alnes:

«Sannheten om Norges krigføring i Afghanistan kom på bordet allerede i 2016, i form av en NOU med tittelen «En god alliert». Et offentlig utvalg ledet av Bjørn Tore Godal hadde sett på Norges bidrag i Afghanistan fra 2001 og frem til 2014.

Godal-utvalget fant ut at norske myndigheter har tre hovedmål for «engasjementet» i Afghanistan. Det første og viktigste er alliansedimensjonen; å støtte USA og bidra til å sikre NATOs relevans. Norge har vært en god alliert og har i stor grad oppnådd dette målet. Det andre målet er å bidra til internasjonal terrorbekjempelse, ved å hindre at Afghanistan igjen blir et arnested for terror. Dette målet er bare delvis nådd, ifølge Godal-utvalget. Det tredje hovedmålet er å bidra til å bygge en stabil og demokratisk afghansk stat gjennom langsiktig bistand og fredsdiplomati. Dette målet er definitivt ikke nådd.»

USA taper krigen i Afghanistan. Det skjer ikke fort, men det skjer ubønnhørlig.

Men til gjengjeld har krigen skapt mange jobber i USAs militærindustrielle kompleks. Svært mye av USAs militærutgifter dukke opp igjen på inntektssida hos de store våpenprodusentene.

Les: Dokumentert: USA svindlet med statistikk om Afghanistan for å villede publikum

Afghanistan-papira bekreftar at USAs lengste krig er ei løgn

Norges hemmelige krig i Afghanistan – og hva den viser

Støtt vår uavhengige og kritiske journalistikk med et bidrag på

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det er det store spillet nok en gang, og da handler om å forhindre at Kina får innflytelse der.

 2. De fleste av de som blir drept i krigen mot USA er menn, og i Afghanistan og Midt-Østen er de fedre, ektemenn og familieoverhoder fra ung alder. Tilbake sitter enkene, som oftest med store ungeflokker, og få har mulighet til å fø familien når mannen blir drept når de forsvarer landet sitt av USAs styrker, som okkuperer Afghanistan med fabrikkerte påskudd.

  De som dør indirekte av USAs krigføring står ikke på offisielle statistikker og er nok flere enn de som dør av USA militære angrep, og de dør som oftest en langsom død av elendigheten som krigen påfører landet, som av mangel på rent vann, mat, bolig, en ødelagt infrastruktur, tap av åkerareal, tap av buskap, og manglende medisiner og behandling.

  Krigen i Afghanistan er derfor mer en krig mot sivilbefolkningen, og som ikke omtales i vestlig MSM. Grusomheten i den globale storkapitalens bruk av USAs krigsmaskin for sine formål dekkes ikke av vår MSM presse og medier. Norge er underlagt USA, og som USAs lydigste vasall er det amerikanske utenriksdepartementets versjon vår MSM presse formidler til befolkningen.

 3. Avatar for INK INK says:

  Det er virkelig slikt man knapt får med seg når man leser hovedstrømsmedier. Skjønt jeg ser det har vært en liten NTB-sak på det, der det blant annet står at “Noen av angrepene rammer også sivile”. Det må vel sies å være the understatement of the year.

 4. Avatar for Mikkel Mikkel says:

  «USA taper krigen i Afghanistan»??

  USA taper da ingenting der i Afghanistan. USA er akkurat der de ønsker å være. De har kontroll.

  Krigen selv, eller skal vi si liksom-krigen, og dermed atter fortsatt videre «grunnlag» til denne okkupasjonen av Afghanistan, er målet for USA. USA har ingen ambisjoner om å vinne militært og altså fjerne politiske argumentet for at USA kan okkupere dette strategiske og resurs-rike området.

  De kunne jo risikere å bli bortvist, slik som nå i Irak.

  Det er ingen krig mot USA i Afghanistan, oppgitt i amerikanske dødstall. Det er mellom 14 og 22 døde amerikanske soldater i Afghanistan for årene 2016-2019.

  Til sammenligning: 47173 amerikanere tok sitt eget liv i 2017. Samme året døde 70237 amerikanere av narkotika-overdoser(kilde). Fallende TV-apparater, gressklippere, politiet… er mye farligere for amerikanerne enn Taliban.

  Spørsmålet er jo heller hvorfor det ikke er noen krig mot USA der, og tilhørende kan en lure på hvem og hva er det egentlig som rammes av denne rekord-bombingen som amerikanerne selv skryter av. For dette her henger ikke akkurat på greip.

  USA vil aldri forlate Afghanistan, med mindre USA blir presset ut. Dette samme gjelder forøvrig for amerikanske baser i Tyskland, Norge, Japan osv.

  “Oh yeah, you have to keep a presence…We’re going to keep a presence there. … and we’re going to always have a presence. ” – USA’s president Donald Trump høsten 2019 . ‘We’ll always have a presence’: Trump says 8,600 US troops will stay in Afghanistan

 5. Avatar for Mari Mari says:

  En venninne og jeg snakket dette. Hun sa som en av de mest seriøse spøk jeg noen gang har hørt: Hva kaller man en hel nasjon som lider av schizofren paranoia? USA

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere