Afghanistan: USA satte bomberekord

0
USAs krig i Afghanistan går inn i solnedgangen – men det settes rekorder i bombing. Shutterstocl

USA slapp flere bomber og annen ammunisjon over Afghanistan i 2019 enn noe annet år siden dokumentasjonen startet i 2006, ifølge U.S. Air Forces Central Command-data utgitt 27. januar 2020.

Inntil 31. desember 2019 hadde USA brukt både bemannede og ubemannede fly og 7.443 bomber av ulike slag, det er en liten økning fra de 7362 bombene som ble sluppet i 2018. Dette skriver teleSUR og fortsetter:

Tallene inkluderer bombeangrep og missilangrep, 105 mm granater avfyrt av AC-130 geværskip og granater avfyrt fra 20 mm kanoner og oppover.

En FN-rapport som ble publisert i 2019 sa at året før var det dødeligste som er registrert, med minst 3.804 sivile dødsfall forårsaket av krigen – inkludert 927 barn. Mer enn halvparten av disse tallene er forårsaket av amerikanske styrker og deres koalisjon.

Og 2020 begynte med den samme trenden, Afghanistans uavhengige menneskerettighetskommisjon varslet i midten av januar om at et amerikansk droneangrep i vestlige Afghanistan drepte 15 sivile, inkludert tre kvinner og tre barn.

Krigen viser ingen tegn til å ta slutt med det første. Afghanistan er USAs lengste konflikt i sin historie. Det ble startet etter 11. september-angrepene i New York City da USA invaderte Afghanistan som en del av den såkalte «krigen mot terror» for å demontere Al-Qaida ved å fjerne Taliban fra makten.

Nesten 975 milliarder dollar er brukt og omtrent 220 000 mennesker er drept.

Avsløringene nylig om at USA har løyet om krigen i Afghanistan i 18 år slår tilbake på våre egne regjeringer. Norge har bidratt til krigen fra starten og bløffet om både motiv og resultater. Nå må vi hente soldatene hjem! Dette skriver Terje Alnes:

«Sannheten om Norges krigføring i Afghanistan kom på bordet allerede i 2016, i form av en NOU med tittelen «En god alliert». Et offentlig utvalg ledet av Bjørn Tore Godal hadde sett på Norges bidrag i Afghanistan fra 2001 og frem til 2014.

Godal-utvalget fant ut at norske myndigheter har tre hovedmål for «engasjementet» i Afghanistan. Det første og viktigste er alliansedimensjonen; å støtte USA og bidra til å sikre NATOs relevans. Norge har vært en god alliert og har i stor grad oppnådd dette målet. Det andre målet er å bidra til internasjonal terrorbekjempelse, ved å hindre at Afghanistan igjen blir et arnested for terror. Dette målet er bare delvis nådd, ifølge Godal-utvalget. Det tredje hovedmålet er å bidra til å bygge en stabil og demokratisk afghansk stat gjennom langsiktig bistand og fredsdiplomati. Dette målet er definitivt ikke nådd.»

USA taper krigen i Afghanistan. Det skjer ikke fort, men det skjer ubønnhørlig.

Men til gjengjeld har krigen skapt mange jobber i USAs militærindustrielle kompleks. Svært mye av USAs militærutgifter dukke opp igjen på inntektssida hos de store våpenprodusentene.

Les: Dokumentert: USA svindlet med statistikk om Afghanistan for å villede publikum

Afghanistan-papira bekreftar at USAs lengste krig er ei løgn

Norges hemmelige krig i Afghanistan – og hva den viser

Støtt vår uavhengige og kritiske journalistikk med et bidrag på

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelVindkraft sprer mikroplast
Neste artikkelSpeil, speil på veggen der hvem er farligst i landet her?