Terroraksjon i Mogadishu drepte minst 78 mennesker

0
Terrorbomben i Mogadishu kostet minst 78 mennesker livet. Foto: Breakingnews, Kenya

Minst 78 mennesker ble drept og over 125 er blitt såret etter at en bilbombe ble sprengt i Somalias hovedstad Mogadishu 28. desember 2019. Blant de sårede er det barn og studenter som var i en buss der bomben ble sprengt. Dette skriver al-Jazeera.

President Mohamed Abdullahi Farmaajo sier at dette er en «grusom terrorhandling» og han anklager terrorgruppa al-Shabab for å stå bak terrorhandlingen.

Også Mogadishus borgermester, Omar Muhamoud, anklager al-Shabab for å stå bak.

Den islamistiske gruppa Harakat Al-Shabab, hadde en gang kontrollen over store deler av Somalias hovedstad, men den ble drevet ut og mange trodde etter 2013 at den var knust. Men i virkeligheten er den bli reorganisert og omgruppert.

Professor Stig Jarle Hansen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet har skrevet bøker og vitenskapelige artikler om jihadistene i denne regionen. I et intervjuBrookings Institution nylig sa han at al-Shabab antakelig skattlegger Mogadishu mer effektivt enn regjeringa i landet.

Al-Shabab har lykkes i å bre seg ut over Afrika. De har celler i Burkina Faso, Mosambik, Kenya, Kongo og Etiopia, sier Hansen. Gruppa skal ha kontakter med både Boko Haram og Al-Qaeda in Islamic Maghreb (AQIM), skriver Wikipedia.

Al-Shabaab, som betyr ungdom på arabisk, har drevet aktiv rekruttering i Norden, sa Hansen, som regnes som en av verdens fremste eksperter på terrororganisasjonen. Etter terrorangrepet i Nairobi i 2013 der en norsk statsborger deltok, sa Jan Glent, avdelingsdirektør for påtale og etterforskning i PST til NRK:

«– Slik vi ser det, har de støttespillere i Norge. Jeg ønsker ikke å uttale meg om det er ett miljø eller flere miljøer, eller hvordan denne støtteaktiviteten arter seg

Flere ledere i Al-Shabab har bodd i Skandinavia i perioder, og de har tidligere rekruttert herfra. «Det har vært nordmenn som har vært involvert i Al-Shabaab tidligere,» sa Stig Jarle Hansen den gangen, og han fortsatte:

«– Det har blant andre vært en instruktør som hadde bakgrunn fra Garden, det har vært folk som har gitt penger, og det har vært folk som har transportert mat og medisiner i Somalia. Det har vært mange forskjellige roller som er blitt fylt opp av både norske menn, og antakelig også en del norske kvinnelige statsborgere

I 2014 sa Hansen til VG:

«- Tidligere greide al-Shabaab å selge seg inn som en nasjonalistisk gruppe, og de fikk massiv støtte i det somaliske miljøet i Norge.

– Etter hvert så man at de aktivt brukte terror, og man så også at de nektet å bruke det somaliske flagget for i stedet å bruke det svarte. Dette førte til at norsk-somalierne mer og mer begynte å ta avstand fra dem, sier han.»

Hansen mente da at al-Shabab hadde over 30 norsk-somaliere i sine rekker. Hvordan det står til med støtten til al-Shabab i Norge og i Norden i dag, foreligger det ingen opplysninger om.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Banner-Steigan-1024x546.png
Forrige artikkelFBI etterforsker Ghislaine Maxwell, Jeffrey Epsteins partner
Neste artikkelGule vesters #Acte59
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).