Terroraksjon i Mogadishu drepte minst 78 mennesker

2
Terrorbomben i Mogadishu kostet minst 78 mennesker livet. Foto: Breakingnews, Kenya

Minst 78 mennesker ble drept og over 125 er blitt såret etter at en bilbombe ble sprengt i Somalias hovedstad Mogadishu 28. desember 2019. Blant de sårede er det barn og studenter som var i en buss der bomben ble sprengt. Dette skriver al-Jazeera.

President Mohamed Abdullahi Farmaajo sier at dette er en «grusom terrorhandling» og han anklager terrorgruppa al-Shabab for å stå bak terrorhandlingen.

Også Mogadishus borgermester, Omar Muhamoud, anklager al-Shabab for å stå bak.

Den islamistiske gruppa Harakat Al-Shabab, hadde en gang kontrollen over store deler av Somalias hovedstad, men den ble drevet ut og mange trodde etter 2013 at den var knust. Men i virkeligheten er den bli reorganisert og omgruppert.

Professor Stig Jarle Hansen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet har skrevet bøker og vitenskapelige artikler om jihadistene i denne regionen. I et intervjuBrookings Institution nylig sa han at al-Shabab antakelig skattlegger Mogadishu mer effektivt enn regjeringa i landet.

Al-Shabab har lykkes i å bre seg ut over Afrika. De har celler i Burkina Faso, Mosambik, Kenya, Kongo og Etiopia, sier Hansen. Gruppa skal ha kontakter med både Boko Haram og Al-Qaeda in Islamic Maghreb (AQIM), skriver Wikipedia.

Al-Shabaab, som betyr ungdom på arabisk, har drevet aktiv rekruttering i Norden, sa Hansen, som regnes som en av verdens fremste eksperter på terrororganisasjonen. Etter terrorangrepet i Nairobi i 2013 der en norsk statsborger deltok, sa Jan Glent, avdelingsdirektør for påtale og etterforskning i PST til NRK:

«– Slik vi ser det, har de støttespillere i Norge. Jeg ønsker ikke å uttale meg om det er ett miljø eller flere miljøer, eller hvordan denne støtteaktiviteten arter seg

Flere ledere i Al-Shabab har bodd i Skandinavia i perioder, og de har tidligere rekruttert herfra. «Det har vært nordmenn som har vært involvert i Al-Shabaab tidligere,» sa Stig Jarle Hansen den gangen, og han fortsatte:

«– Det har blant andre vært en instruktør som hadde bakgrunn fra Garden, det har vært folk som har gitt penger, og det har vært folk som har transportert mat og medisiner i Somalia. Det har vært mange forskjellige roller som er blitt fylt opp av både norske menn, og antakelig også en del norske kvinnelige statsborgere

I 2014 sa Hansen til VG:

«- Tidligere greide al-Shabaab å selge seg inn som en nasjonalistisk gruppe, og de fikk massiv støtte i det somaliske miljøet i Norge.

– Etter hvert så man at de aktivt brukte terror, og man så også at de nektet å bruke det somaliske flagget for i stedet å bruke det svarte. Dette førte til at norsk-somalierne mer og mer begynte å ta avstand fra dem, sier han.»

Hansen mente da at al-Shabab hadde over 30 norsk-somaliere i sine rekker. Hvordan det står til med støtten til al-Shabab i Norge og i Norden i dag, foreligger det ingen opplysninger om.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Banner-Steigan-1024x546.png
KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. kjell108 says:

  Norske terroreksperter er gjerne endel at det vestlige terrornettverket (MI6 / CIA / Mossad / Saudi-Arabia)

  og skrev for Janes Defence group i perioden 2006 til 2011. I 2016 bidro han med kronikker til Newsweek. Han har også blitt brukt som ekspertvitne i norske, britiske og tyske rettssaker med hensyn til ekstreme jihadist organisasjoner, men også i forhold til piratgrupper.

  La oss ikke være naiv
  Al-Qaida / Boko Haram / al-Shabab deler treningssentre. Ett av dem ligger i Algerie. Det er vestlig etterretning.
  La oss ikke glemme at da Mosul ble bombet sønder og sammen - altså de sivile - krevde US at irakerne ikke skulle hindre ISIS i å flytte seg til Syria.
  Senere fraktet US ISIS ut av Raqqa i humanitære busser (fakta).
  Når USA “bombet” ISIS var det etter at ISIS hadde blitt informert om at de ville bli bombet. Så bombet de noen kanoner uten bemanning. Alt sammen for å narre sauene. Nå er 99 av 100 nordmenn sauer.

  “Hansen mente da at al-Shabab hadde over 30 norsk-somaliere i sine rekker.”

  Hansen forteller ingenting om realitene, at Al-Qaida / Boko Haram / al-Shabab er front for etterretning.
  Det ser ut som at Media har utviklet en kultur av løgner og desepsjon.
  -Dette er hva vi ønsker dere skal skrive

  https://www.youtube.com/watch?v=X-1HBZGObl8

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere