Splittelsen mellom USA og Tyrkia øker – Erdogan vil «anerkjenne folkemordet på urinnvånerne i Amerika»

4
Illustrasjon: Shutterstock

De to angivelig NATO-allierte USA og Tyrkia kommer mer og mer på kollisjonskurs. Senatet i USA vedtok nylig å «anerkjenne folkemordet på armenerne». Det har fått Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan til å slå tilbake. Han truer med å svare med samme mynt og fremme et vedtak om å «anerkjenne utryddelsen av millioner av urinnvånere i USA som et folkemord». Dette skriver The Independent.

Dette kommer på toppen av at Tyrkia har truet med å stenge USAs to strategiske militærbaser i landet etter at Washington har bestemt seg for å innføre sanksjoner mot Tyrkia for deres kjøp av det russiske missilsystemet S-400.

USA har sparket Tyrkia ut av F-35-programmet som et svar på kjøpet av S-400. Denne krisa er alvorlig for NATO, som nyllig fylte 70 år. Tyrkia har alliansens nest største hær, etter USA og landet utgjør store deler av alliansens sørøstlige flanke mot Kaukasus, Midtøsten og det indre Middelhavet. Tyrkia er også helt sentralt når det gjelder kontrollen over Borporus og Svartehavet.

Forholdet mellom USA og Tyrkia er i en nedadgående spiral, skriver DefenseNews og viser til at språkbruken er blitt deretter. Lederen for utenrikskomiteen i Representantenes hus demokraten Eliot Engel har appellert til Trump om å straffe den «autoritære banditten» Erdogan.

Tyrkia er også på kant med USA på grunn av USAs støtte til PYD i Syria, siden Tyrkia regner dem som terrorister.

I striden om jagerflyene har Tyrkia ymtet frampå om å kjøpe russiske fly istedetfor F-35, og ifølge Business Insider skal forhandlingene om et tyrkisk kjøp av russiske Su-35 fly være kommet langt.

Etter at Frankrikes president Emmanuel Macron hadde erklært NATO for å være hjernedødt og Tyrkia hadde fordømt alliansens mangel på støtte, var ikke stemningen før alliansens jubileumstoppmøte den beste. Selv om alle later som om alliansen «er sterkere enn noen gang», er det ingen tvil om at den er inne i en eksistensiell krise.

Les også: NATO-toppmøtet: Splittelsen fortsetter

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Banner-Steigan-1024x546.png
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Mitt-innlegg-7-1024x1024.png
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Jeg har jo sansen for at Erdogan peker på dobbeltmoralen, og at han har baller nok til å være en ekte “head of state”. Han gjør som amerikanerne og hevder nasjonale interesser for alt det er verdt. Det er ikke så mange igjen av det slaget. Her på bjerget har vi “Jern-Erna”, og stort mer balleløst og ynkelig ettergivende og servilt blir det vel neppe. De eneste som føler på Ernas jern-hardhet er de svakeste av landets NAV-klienter. Og det er stort sett denne gruppen europas servile politiske elite gyver løs på når de skal leke tøff i trynet. Reel integritet har ingen av dem. Og protestene mot deres van-styre har bare så vidt begynt. I politisk og rent metaforisk forstand så ligger de sprikende på rygg og tar det som kommer fra overnasjonalt hold med fake orgasme. -Mannfolkene også! Erdogan er en hane i en stadig større høneflokk. Utover det så er han selvsagt også en gal etnosentrisk islamist, og må behandles deretter. Dvs: ikke ta på deg en jævla hijab dersom du skal ha et møte med ham, Erna! -I hvert fall ikke uten at han tar på seg en bunad.
  https://ivarfjeld.com/2015/04/16/norwegian-pm-learning-from-islam/

 2. Kjøper Tyrkia SU 35 etter at de nå har anskaffet S-400, er det vel sannsynlig at de kan melde seg ut av NATO og inn i Shanghai Corporation Organization (SCO). Med status som observatør, og som leder i SCOs energiklubb, er der opplagt at SCO gjerne ser Tyrkia som medlem. Det kan føre til et økonomisk oppsving i Tyrkia, som medlem av SCO vil en kunne regne med at handel med Kina og Russland vil ta seg kraftig opp.

  Det skulle vært gjort for lenge siden, for mellom 20-30 millioner av Nord-Amerikas urbefolkning ble systematisk utryddet. Noe som fortsetter også i dag, ved at de sykner hen på sine reservater, uten kompensasjon for å ha blitt ranet for sitt land.

  Hollywood har hjernevasket egen og vestens befolkning med sine westernfilmer gjennom hele 1900 tallet, til å tro at at indianerne var blodtørstige villmenn som angrep stakkars nybyggere. Men de bare forsvarte seg så godt de kunne med det de hadde mot inntrengerne som plyndret dem for landet deres.

 3. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Jeg lurer på om det ikke er en del av pakka. S-400 kan sikkert ikke skyte ned egne fly, sånn uten videre.
  Å ikke legge inn en “kill-svitsj”, vil egentlig være uansvarlig. IMHO

 4. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Hvis du leser Howard Zinn, ser du at det ble drevet splitt og hersk mellom alle som kunne være sårbare for det. Det begynte ikke på Balkan.
  Rømte slaver søkte for eksempel ofte tilflukt hos indianerne. Derfor ble nettopp det staffet hardt, og slik har TPTSNB drevet på, helt fram til i dag.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere