Splittelsen mellom USA og Tyrkia øker – Erdogan vil «anerkjenne folkemordet på urinnvånerne i Amerika»

0
Illustrasjon: Shutterstock

De to angivelig NATO-allierte USA og Tyrkia kommer mer og mer på kollisjonskurs. Senatet i USA vedtok nylig å «anerkjenne folkemordet på armenerne». Det har fått Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan til å slå tilbake. Han truer med å svare med samme mynt og fremme et vedtak om å «anerkjenne utryddelsen av millioner av urinnvånere i USA som et folkemord». Dette skriver The Independent.

Dette kommer på toppen av at Tyrkia har truet med å stenge USAs to strategiske militærbaser i landet etter at Washington har bestemt seg for å innføre sanksjoner mot Tyrkia for deres kjøp av det russiske missilsystemet S-400.

USA har sparket Tyrkia ut av F-35-programmet som et svar på kjøpet av S-400. Denne krisa er alvorlig for NATO, som nyllig fylte 70 år. Tyrkia har alliansens nest største hær, etter USA og landet utgjør store deler av alliansens sørøstlige flanke mot Kaukasus, Midtøsten og det indre Middelhavet. Tyrkia er også helt sentralt når det gjelder kontrollen over Borporus og Svartehavet.

Forholdet mellom USA og Tyrkia er i en nedadgående spiral, skriver DefenseNews og viser til at språkbruken er blitt deretter. Lederen for utenrikskomiteen i Representantenes hus demokraten Eliot Engel har appellert til Trump om å straffe den «autoritære banditten» Erdogan.

Tyrkia er også på kant med USA på grunn av USAs støtte til PYD i Syria, siden Tyrkia regner dem som terrorister.

I striden om jagerflyene har Tyrkia ymtet frampå om å kjøpe russiske fly istedetfor F-35, og ifølge Business Insider skal forhandlingene om et tyrkisk kjøp av russiske Su-35 fly være kommet langt.

Etter at Frankrikes president Emmanuel Macron hadde erklært NATO for å være hjernedødt og Tyrkia hadde fordømt alliansens mangel på støtte, var ikke stemningen før alliansens jubileumstoppmøte den beste. Selv om alle later som om alliansen «er sterkere enn noen gang», er det ingen tvil om at den er inne i en eksistensiell krise.

Les også: NATO-toppmøtet: Splittelsen fortsetter

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Banner-Steigan-1024x546.png
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Mitt-innlegg-7-1024x1024.png
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelGoldman Sachs vil investere tungt i «klima»-prosjekter
Neste artikkelEkslusivt intervju med Bolivias president Evo Morales
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).