Om Syria og kurderne. Svar til Eva Thomassen.

6
Fra en demonstrasjon for YPG i Brussel. Shutterstock.

Av Jan Bojer Vindheim.

Assad-vennlige Eva Thomassen misliker min kritikk av Robert Fisks rapportering fra Syria. 26. november går hun derfor til angrep her i KK på noe hun tror jeg mener. Men hun blander sammen mine meninger med synspunktene til makthaverne i Nordøst-Syria, og misforstår begge deler.


Denn artikkelen av Jan Bojer Vindheim er et tilsvar til Eva Thomassens artikkel Vindheims tapte drøm.


Som observatør av kurdisk politikk støtter jeg ingen av de kurdiske partiene. Blant annet har jeg i en rekke blogginnlegg kritisert PYDs maktutøvelse i det nordøstlige Syria. Jeg kjenner så vel den kurdiske opposisjonens kritikk mot PYD, som de ikke-kurdiske folkegruppenes ankepunkter. Assyrernes kritikk av undervisningssystemet, som Thomassen trekker fram, har jeg referert flere ganger.

Et profilbilde av Jan Bojer Vindheim på Facebook.

Om det er rikelig grunnlag for kritikk, er det likevel liten tvil om at de områdene der PYD styrer (gjennom frontorganisasjoner som TEVDEM og SDC), har vært tryggere og mer stabile enn andre områder i Syria inntil de ble angrepet av Tyrkia.

Thomassen er spesielt opprørt over at PYD takket ja til hjelp fra USA, da byen Kobani i 2015 var nær ved å bli erobret av islamistene. Hun hevder USA har sikret seg kurdisk støtte til å ødelegge Syria ved å love støtte til en egen kurdisk stat. Noe slikt løfte er ukjent for meg, og et stats-prosjekt ville i alle fall vært i konflikt med det ideologiske grunnlaget – demokratisk autonomi – som selvstyret i Nordøst-Syria bygger på.

Nå har, som kjent, president Trump trukket den amerikanske støtten til de kurdisk-dominerte styrkene. Under angrep fra den tyrkiske hæren og allierte militser, har SDC måttet be om hjelp fra russiske og syriske styrker. Dette er ikke noen politisk eller strategisk helomvending, slik Thomassen later til å tro. PYD, som har marxist-leninistisk avstamning, næret aldri noen illusjoner om at USA kunne gi varig støtte, og har aldri vært i tvil om at en forståelse med makthaverne i Damaskus ville bli nødvendig.

Når Thomassen, med dårlig skjult skadefryd, hevder at «Drømmen om et eget kurdisk område i Syria er tapt», er hun nok litt for rask med å konkludere. SDC kontrollerer fortsatt de nordøstlige delene av landet og forhandler om sin framtidige status med regimet i Damaskus. Hverken jeg eller PYD har hatt som målsetting å rive deler av Syria løs for å skape en kurdisk stat. Tvert imot tar PYD og andre partier som følger Abdullah Öcalans ledelse klart avstand fra oppbygging av en kurdisk stat, de ønsker å utvikle det de kaller «demokratisk autonomi» innenfor dagens statsgrenser. Så vel Bashar Assad som hans sponsor Vladimir Putin innrømmer at kurdernes situasjon ikke kan bli slik den var før 2011.

Men det er enda et viktig poeng Thomassen overser. Demokratisk autonomi, slik PYD går inn for, er ikke et styringssystem bare for kurdere. Det presenteres av sine tilhengere som en fornyelse av sosialismen som tar høyde for feministiske og økologiske perspektiver. Sammenliknet med Baath-partiets bruk av den autoritære sosialismens verste sider, framstår demokratisk autonomi fortsatt som et lyspunkt.

Jan Bojer Vindheim.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Jan, nå må du legge fra deg pipa. For nå har tåka satt seg fast. Eventuelt ta den opp igjen. Eller søke jobb i Jerusalem Post.

 2. Avatar for Dias Dias says:

  Dette er slik denne Vindheim beskriver Eva Thomassen. I følge ham er Eva Thomassen emosjonell og han går langt i å beskrive henne som irrasjonel og følelsesstyrt. La oss se litt på hvordan han beskriver seg selv.

  Ikke emosjonell. Kun en observatør. Han forsøker å beskrive seg selv som en som ikke er emosjonelt engasjert i… og her kommer den deilige rosinen i pølsa

  Identifiseringen her er ikke til å ta feil av. Han ser med god grunn seg selv som en del av kurdere/PYD.
  Det er kanskje ikke så merkelig når han i likhet med Erling Folkvord, som også er en som har forsøkt å tjene seg en slant på denne konflikten, har skrevet en bok om kurdere.

  ksf1

  Det alarmrende her er ikke hva slags usakelig møl Vindheim lirer av seg i håp om å skape seg et navn og tjene en slant på andres ulykke. Det tragiske her er at Klassekampen bruker mennesker som har en helt klar økonomisk interesse i denne konflikten som “sannhetsvitner”.
  Klassekampen ville nok selv i det lange løp tjent på å skaffe seg noen mer rederlige kilder enn Vindheim.

 3. Avatar for Anki Anki says:

  Klassisk herskeri fra menn som kommer til kort. Nå er vel KK lame stream media så “god” som noen av de øvrige presstituerte, så at noen forventer noe mer enn pk-babbel fra den kanten er optimistisk. De tøffer seg ikke mer enn at de kaster litt viskelær (små biter) når ingen ser på.

 4. Jeg leste de første ordene ned til “Assad-vennlige Eva Thomassen”, da skjønte jeg at det var en hat artikkel som var skrevet for å prøve å diskreditere Eva for den fantastiske jobben hun har gjort med å opplyse folk om hva som foregår i Syria så da vet man at dette bare er søppel det ikke er vits å bruke tid på.

  Like latterlig som at hver gang noen dør i verden så er overskriften Putin kritiker døde i dag, med hint om at han sikkert er drept av Putin personlig.

  Noen som har lest Erna-vennlige Hamas utførte terrorangrep i dag Eller Ernas spion Frode Berg tatt i Russland eller Ernas soldater skjøt vilt i Irak ?

 5. Avatar for Brunders Brunders says:

  Herskeri - er det synonymt med argumentasjon?

  Hvis ikke - hva skal liksom være forskjellen? Kjønnet til argumentatoren?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

6 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.